ABD, Almanya, yurt dışında iftar vakti saat kaçta? Akşam ezanı ne zaman? Oruç saat kaçta açılacak?
Aylardır beklenen 11 ayın sultanı ramazan ayı nihayet geldi. Bugün İslam dinine gönül veren insanların büyük bir çoğunluğu oruç tutuyor. Sadece ülkemizde değil, yurt dışında da milyonlarca Müslüman iftar saatini bekliyor. Peki, ABD ve Almanya başta olmak üzere yurt dışında oruç saat kaçta açılacak?
Bugün Ramazan ayının ilk günü... Yurt içinde ve yurt dışında milyonlarca kişi ilk oruçlarını tutuyor. Oruç tutanlar ise büyük bir sabırla iftar vaktini yani akşam ezanının okunacağı saati araştırıyor. Yurt içindeki vatandaşlar bu soruya rahatlıkla cevap bulurken yurt dışındaki müminlerde kafa karışıklığı söz konusu olabiliyor. Peki, yurt dışında iftar saat kaçta açılacak?
Yurt dışındaki iftar saatini öğrenmek için Diyanet'in sayfasından yaşadığınız ülke ve şehri seçmeniz gerekecek.
YURT DIŞI İFTAR VAKTİ İÇİN TIKLAYINIZ
ORUÇ TUTARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Ramazanda ruhsal anlamda yaşamış olduğumuz konsantrasyonu fiziksel anlamda da yaşamak için yapmamız gerekenler aslında oldukça basit. Peki, Oruç tutarken kabızlık ve şişkinlik nasıl önlenir? İftar ve sahurda nelere dikkat etmeliyiz? İşte ramazanda iştah yönetimi için yapmanız gerekenler!
Ramazan ayı boyunca en az 6 saat en fazla 8 saat uyumanın iştah yönetimi için önemli. Sıvı tüketimi de en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri. Uzmanlar iftar ve sahur öğünlerinde toplam 2 lt civarında sıvı tüketilmesi ve mümkünse bu sıvının 1-1,5 litresi su, yarım litresinin ise sodyumu düşük maden suyu olarak tercih edilmesini öneriyor.
Ramazan süresince özellikle geç saatlerde yemiş olduğumuz ve uzun süreli açlığın üzerine hızlı tüketmiş olduğumuz öğünlerin faturasının bağırsaklara çıkıyor. Oruç tutanlarda kabızlık, şişkinlik gibi şikâyetler ortak sorun haline geliyor. Oysaki düzenli çalışan sindirim sistemi hem ruhsal hem de fiziksel konforumuz için oldukça önemli. Bu anlamda uzmanlar sindirim sistemimizin konforunu artırmak, iştah yönetimine destek olmak, karaciğerin yükünü azaltmak, kan şekerini dengede tutmak ve ruhsal anlamda süreci daha huzurlu geçirmek için dost bakteriler içeren probiyoktikler öneriyor. Alınan probiyotiklerin de bağırsak ve sindirim sistemlerimizi destekleyebilmesi için bağırsaklara canlı olarak ulaşması çok önemli.
SAHURDA
-Uzun süre kan şekerimizi dengede tutacak karbonhidrat kaynaklarından yararlanılmalı. Tam taneli ekmek, bulgur, firik, karabuğday, tam buğday, siyez, makarna, karbonhidrat kaynağı besinlere öğünlerde mutlaka yer verilmeli.
-Sahur öğünü imsak vaktinden 30-40 dk önce yapılmalı ve imsak öğününden 5 dakika önce hem sindirim sisteminin konforunu artıracak hem de tok kalım süresini destekleyecek bir içecek tüketilmeli.
ŞİŞKİNLİĞİ ÖNLEYEN TARİF
1 su bardağı light süt
1 toz şase probiyotik
2,5 çorba kaşığı yulaf ezmesi
60 gram muz
1 çorba kaşığı kakao
-Sahur öğünü için kahvaltı alternatifinin değerlendirilmesi ve yumurtanın 36 saate kadar iştah yönetimi üzerindeki olumlu etkisinden faydalanılmalı.
-Sahur yapıldıktan en erken 1 saat sonra yatılmalı.
İFTAR VE SONRASINDA
-İftar öğünü 2’ye bölünerek yapılmalı. Öğün başlangıcının çorba ile yapılıyor olması iştah yönetimi için önemli. Çorba ve ramazan pidesi ile oruç açılıp 15 dakikalık bir mola verilmeli.
-İftarın ikinci kısmında ise ana yemek olarak etli sebzeli, tavuklu sebzeli sulu yemek alternatifleri ve kuru baklagil alternatiflerine yer verilmeli. Tüketilen kırmızı et gramajı 120-150 gramı geçmemeli ve haftada 2 günden fazla tüketilmemeli. Haftada 2 gün ise özellikle kuru baklagil tüketimine önem verilmeli.
-Tatlı tercihi ise sütlü, meyveli tatlılardan yana yapılmalı.
-Besin tüketimi saat 23.00’ten sahur öğününe kadar sonlandırılmalı.
-İftar ve sahur öğünü arasında mutlaka uyunmalı. Özellikle 00.00-03:00 arasındaki uyku gün içerisinde kan şekerinizin dengede kalmasına yardımcı olacak ve öğünlerde iştah yönetimi konusunda yardımcı olacak.
- Sıfır otomobil almak için büyük fırsat! İşte 2024 modeller için yıl sonu kampanyaları
- Altın ve gümüş yatırımı yapanlar için kritik uyarı! İslam Memiş müjdeyi duyurdu: Ucuz değil, bedava
- Bakan Uraloğlu: Havalimanı sayısı 60'a çıkacak
- Bakan Kacır müjdeyi verdi: Ekonomik katma değer sağlayacak
- Börekten çıkanlara inanamayacaksınız! Meşhur markanın adıyla satış yapıyordu, kıyma dışında her şey var!