ABD basını BAYKAR'ı yazdı! 'Buzkıran gibi ilerliyor'
Avrupa'dan Orta Doğu'ya, Afrika'dan Asya'ya yüzlerce TB2 satıldı. Bunların en önemlisi ise Suudi Arabistan ile imzalanan Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ihracat anlaşmasıydı. Bu anlaşmadan kısa bir süre sonra Baykar'ın Genel Müdürü Haluk Bayraktar ABD merkezli Breaking Defense'e yaptığı açıklamada, Baykar'ın 'buzkıran' gibi ilerlediğini ve Türk savunma sanayisi firmaları için yol açtığını belirtti.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin hemen başında Moskova, klasik cephe savaşı taktiğini kullanarak yüzlerce tankı sahaya sürdü. Ukrayna böylesine sayısız tank ordusuna karşı koyamayacağını bildiği için belki de cephe savaşında ilk kez görülen bir taktik denedi. Türkiye'den işgal öncesinde alınan Bayraktar TB2'ler hem Rus tanklarına hem de piyadesine dehşeti yaşattı. Kısa süre içerisinde Ukrayna'daki direnişin simgesi haline gelen TB2'lerle ilgili şarkı bile yazıldı.
Dünya basının övgüyle bahsettiği TB2'ler daha sonra için birçok ülke sıraya girdi. Avrupa'dan Orta Doğu'ya, Afrika'dan Asya'ya yüzlerce TB2 satıldı. Bunların en önemlisi ise Suudi Arabistan ile imzalanan Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ihracat anlaşmasıydı.
ABD BASINI YAZDI
Bu anlaşmadan kısa bir süre sonra Baykar'ın Genel Müdürü Haluk Bayraktar ABD merkezli Breaking Defense'e yaptığı açıklamada, Baykar'ın "buzkıran" gibi ilerlediğini ve Türk savunma sanayisi firmaları için yol açtığını belirterek, "İş birliği yaptığımız ortaklarımız Aselsan ve Roketsan da teknolojik kabiliyetlerine göre NCMS şirketiyle anlaşmalar yaptı. Bu anlaşmalar sayesinde Türk savunma ve havacılık sanayisinde alt sistem üreten yüzlerce firma, bu alanda yeni iş birlikleriyle ihracat portföylerini genişletecek" dedi.
'ÖNEMLİ RAKİPLERİ GERİDE BIRAKTIK'
Milliyet'in haberine göre,son anlaşma kapsamında Suudi Arabistan Askeri Sanayisi'nin Akıncı'nın parçalarının yerel olarak üretilmesine yardımcı olacağını aktaran Bayraktar konuyla ilgili şöyle dedi:
Yapılan son anlaşmayla birlikte "Bu vesileyle uzun yıllardır yürüttüğümüz AR-GE çalışmalarından elde ettiğimiz bilgi ve deneyimi aktararak teknoloji transferi de gerçekleştireceğiz. Bu anlaşmaların Suudi Arabistan'ın teknoloji geliştirme ve üretimi yerelleştirmeyi hedefleyen Vizyon 2030 projesine de ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum.
Hem ihracat sözleşmesi hem de iş birliği anlaşması için büyük rakipler vardı. Özellikle Çin ve ABD’den rakipleri olmasına rağmen sürecin kazananı Bayraktar Akıncı oldu. Çok önemli rakipleri geride bırakarak böyle bir projenin yürütücüsü olduk. Türkiye ve Suudi Arabistan arasında güçlü ve stratejik bir iş birliği gerçekleşiyor. İki ülkenin göstereceği ortak çabaların bölgesel ve küresel istikrara da katkı sağlayacağına inanıyorum."