Abdülhamid Han gemisi Mavi Vatan'a uğurlandı! Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Görev yeri detayı dikkat çekici
Türkiye’nin dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han bugün göreve başladı. Görev öncesi düzenlenen törende önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Abdülhamid Han'ı Mavi Vatan'a yeni sondaj noktamız Akdeniz'e gönderiyoruz.' dedi. Erdoğan, 'Ülkemizde ilk petrol bulunan yer, bundan 135 yıl önce yine Akdeniz’deki İskenderun’du. Bu defa da Abdülhamit Han gemimizi ya Allah bismillah diyerek Gaziapaşa’nın 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 Kuyusu’na uğurlayacağız.' ifadelerini kullandı.
Fatih, Yavuz ve Kanuni'nin ardından Abdülhamid Han da göreve başladı. Türkiye’nin 4'üncü sondaj gemisi, Mavi Vatan'da hidrokarbon arama çalışmalarına güç katacak. Mersin'in Taşucu Limanı'nda son hazırlıklar tamamlandı. Abdülhamid Han sondaj gemisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle görev yerine uğurlandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;
Ülkemizin 4. sondaj gemisi Abdülhamid Han'ı görev yerine uğurlamak üzerine bir aradayız. Bugün karşımızda duran fotoğraf Türkiye'nin son 20 yıllık adeta bir özetidir. Doğrusu ben heyecanlıyım. Heyecanlı olduğum kadar da geleceğe bakışımız ve bu noktada ufkumuz çok daha aydınlıktır. Son 20 yılda ülkemize asırlık eser ve hizmetler kazandırdık. Sözümüzün somut örneği olan gemimiz Türkiye'nin enerji alanındaki yeni vizyonunun da sembolüdür.
Bugün Abdülhamid Han sondaj gemimizle Türkiye farklı bir yere gelmiştir. Türkiye'nin dünyanın önde gelen petrol ve sondajcılarından biri haline gelmesinde emeği olan herkese şükranlarımı sunuyorum. Hiç şüphesiz bugünlere bir anda gelmedik, kolay da gelmedik. Kimi zaman sinsi oyunlarla, kimi zaman açıkça ihanetlerle.
"SU ALTINDA BİR ENERJİ ÜSSÜ KURUYORUZ"
Artık biz de bu alanda varız. Karadeniz'de keşfettiğimiz 540 milyar metreküplük doğal gaz rezervi ülkemize ve milletimize maddi karşılığının çok ötesinde bir moral vermiş, bir dönüm noktası olmuştur. Haziran ayında da denize boru döşeme işlemine başladık. Sıh kısımlardaki boru döşeme işlemini bitirdik. Denizin 2220 metre altında yürütülen bu işlemlerle adeta su altında bir enerji üssü kuruyoruz.
Denizlerde elde ettiğimiz başarıyı karadaki keşiflerle taçlandırmak istiyoruz. Üzeri kapatılmış kuyuları tekrar üretime kazandırma faaliyetlerini kesintisiz devam ettiriyoruz. Hedefimiz yıl sonuna kadar 150 kuyu daha açarak bu rakamı katlamaktır. Hem enerji bağımsızlığımızı hem cari açığımızı kapatma bakımında bu çalışmaları çok önemli görüyoruz.
ABDÜLHAMİD HAN GEMİSİNİN İLK GÖREV YERİ
Abdülhamid Han gemimiz en son teknolojiyle teçhiz edilmiş 7. nesil diye ifade edilen bişr sondaj gemisidir. Diğer 3 sondaj gemimizden daha üstün olan bu gemiyi ilk defa Türkiye olarak biz kullanacağız. Gemimizin tüm hazırlıkları bitirildi. Bugün Mavi Vatan'a yolcu ediyoruz. Gemimiz Gazipaşa 55 kilometre açığına gidecek. Abdülhamid Han gemimizi Yörükler-1 kuyusuna göndereceğiz.
Yörükler-1 Kuyusu Doğu Akdeniz'deki kapsamlı iş planımızın ilk planıdır. İnşallah sizlerden de hayırlı bir haberi en kısa sürede bekliyoruz. Gemimiz buradaki sondaj çalışmalarını bitirince durmayacak. Diğer kuyulara geçecek. Gerektiğinde dişe diş mücadele vermekten çekinmedik, çekinmeyeceğiz. Kısaca söylemek gerekirse bizimle yol yürüyen kazanır. Abdülhamid Han gemimize yolun açık, sondajın bereketli olsun diyoruz. Personelimize başarılar diliyoruz.
GEMİNİN ÖZELLİKLERİ
Türkiye’nin Mavi Vatan’daki dördüncü sondaj gemisi olan Abdülhamid Han, hem teknik donanımı hem fiziksel özellikleriyle filonun en güçlüsü.
238 metre uzunluğa ve 42 metre genişliğe sahip olan geminin kule yüksekliği 104 metre. Yedinci nesil teknolojiyle donatılan gemi, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneğine sahip.
TÜRKİYE'NİN DOĞAL GAZ SERÜVENİ
Karadeniz’deki ilk milli derin deniz sondajını gerçekleştiren Fatih sondaj gemisi, Sakarya Gaz Sahası Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetti. Bu gaz keşfi, 2020’nin derin denizlerdeki en büyük keşfi, tüm gaz keşifleri arasında ise ikinci en büyük keşif olarak tarihe geçti. Daha sonra keşfedilen 85 milyar metreküp gaz ile birlikte toplam rezerv miktarı 405 milyar metreküpe ulaştı.
Fatih sondaj gemisi Sakarya Gaz Sahası’nın ardından yeni keşifler için Kuzey Sakarya Gaz Sahası’nda yer alan Amasra-1 kuyusunda sondaj işlemi gerçekleştirdi. Bu yeni doğal gaz keşfi 135 milyar metreküp olarak kayıtlara geçti. Böylece toplam keşfedilen doğal gaz rezervi miktarı 540 milyar metreküpe ulaştı.
Karadeniz'de suyun 2 bin 200 metre altında çalışmalar sürüyor. 2022 sonuna kadar boru döşeme işi tamamlanacak. Yapılan planlamalara göre Fatih’in bulduğu doğal gaz 2023’te kullanılmaya başlanacak.