Adana sizi bekliyor
Adana deyince aklınıza ne gelir? Tabii ki kebap... Ama Adana sadece kebabıyla ya da bici bici, şırdan gibi yemekleriyle ünlü değil. Görülmesi ve gezilmesi gereken o kadar çok yeri var ki...
Taşköprü’yü, Büyük Saat Kulesi’ni, Kapıkaya Kanyonu’nu, Yumurtalık Lagünü’nü, Anavarza Antik Kenti’ni mutlaka görmelisiniz. Bunların dışında Nisan’daki ‘Portakal Çiçeği Karnavalı’nı, Ekim’deki ‘Food&Music Fest Adana’yı kaçırmamalısınız. Hadi birlikte bir Adana yolculuğuna çıkalım...
Mehmet COŞKUNDENİZ
mehmet.coskundeniz@posta.com.tr
Mükemmel yemekleri, sarı sıcak iklimi, bereketli Çukurova’sı, haşmetli dağları, birbirinden güzel yaylaları ve en önemlisi çok özel insanlarıyla anılır Adana. Adanalı olan oyuncu Menderes Samancılar kentini, “Herkesin kendinden bir şeyler bulup, bir şeyler katacağı bir kültür. Yaşamın her türlüsünü görebileceğiniz bir kent. Hesapsız dostlukların, çıkarsız birlikteliklerin, dostuna dostum, düşmanına düşmanım diyenlerin diyarı” diye tanımlıyor.
YEPYENİ PROJELER
Bir Mersinli olarak uzun yıllar bu ‘komşu şehir’ ile iç içeydim ben de. Kültürüne aşinayım elbette. O kültür çok çok eskilere dayanıyor. Adana tarihi boyunca Hitit, Asur, Pers, Mısır, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına merkez olmuş. Tabii tüm bu uygarlıklar kültürlerinden parça bırakmış. Ortadoğu’ya açılan kapı olması sebebiyle, o kültürden de izler taşıyor. Tüm bunlara o eşsiz yemekleri ve tarihi zenginlikleri de eklendiğinde Adana önemli bir turizm kenti haline geliyor.
Elbette turizmden henüz yeteri kadar pay alamıyor Adana. Eski adı ‘Altın Koza’ olan, artık ‘Adana Film Festivali’ olarak anılan organizasyon kent için çok önemli. Son yıllarda düzenlenen ‘Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’ da Adana’nın tanıtımına epey katkı sağladı. Ama bu yetmez.
Daha da ileri gitmek için kurulmuş bir oluşum var. Adana Tanıtım ve Kalkınma A.Ş. Kısa adı ATAK olan bu oluşum, kentin önde gelen meslek kuruluşları tarafından kuruldu. Şimdilerde ATAK, ‘adana sizi bekliyor’ adlı projeyle Adana’yı bir turizm merkezi yapmak için var güçleriyle çalışıyorlar.
Kenti yerli ve yabancı gazeteciler ziyaret ediyor, broşürler bastırılarak tüm dünyaya dağıtılıyor, fuarlarda tanıtımlar gerçekleştiriliyor. Ayrıca bir oluşturulması gibi çalışmaları var. Adana’yı ‘marka şehir’ yapmak için kolları sıvayan ATAK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, “Adana bölge itibariyle mükemmel bir konumda. Ortadoğu, Afrika ve hatta Asya pazarları için bir merkez olabilir.
Bu bölgelerin ihtiyaçlarının tespit edilmesi ve buna göre ticari fayda sağlayacak girişimlerde bulunulması için Adana’ya yatırım yapılması mesajını vereceğiz” diyor.
TANITIM ATAĞI
ATAK A.Ş. Genel Müdürü İlhami Günsel de, amaçlarının ulusal ve uluslararası çapta tanıtım olduğunu belirterek “Yerel, ulusal ve uluslararası platformlarda Adana için lobicilik yapmak ve kentimizin kalkınmasına katkısı olacak yatırım ve girişimleri hızlandırmak istiyoruz. ATAK’ın amacı kar etmek değildir. Yeni, farklı ve sürdürebilir projelere ön ayak olmak öncelikli hedefimiz olacaktır” diyor.
TOROSLARIN İHTİŞAMI
Toros Dağları’nın 3 bin metrenin üzerindeki karlı zirveleri ve ihtişamlı vadileri, Seyhan ve Ceyhan Nehirleri’nin bereket taşıdığı Çukurova Deltası’nın denizle buluştuğu alanlarda, dünyanın en önemli sulak alanları olan Yumurtalık ve Tuzla Dalyanları, başta Karaisalı ve Pozantı olmak üzere Adana’nın Toroslarla buluşan ilçeleri doğa sporcuları için birçok tırmanış ve yürüyüş rotası barındırmaktadır.
Özellikle Karaisalı Çakıt Vadisi’ndeki kaya oluşumları sportif kaya tırmanışı açısından dünya standartlarında kaliteye sahip. Söz konusu kayalar tırmanışa uygun ve 122 tanesi boltlanmış, 200’e yakın rota barındırmaktadır. Pozantı kadar Kozan, Feke ve Saimbeyli ilçeleri kamp ve yürüyüş için harikulade uygun yemyeşil yaylalara ev sahipliği yapmaktadır.
Adana bisiklet sporu için de son derece uygundur. Bisiklet grupları merkezden gerek Akdeniz kıyısındaki Karataş ve Yumurtalık ilçelerine, gerekse Karaisalı, Sarıçam ve Kozan tarafına günübirlik ya da kamplı turlar düzenlenmektedir.
Dalyanlar bölgesi ise Yumurtalık, Tuzla ve Akyatan gibi çok geniş ‘Yaban Hayatı Koruma Sahaları’na sahiptir. Yüzlerce kuş türü kadar birçok memeli de bu alanlarda koruma altındadır. Bu bölgeler özellikle kuş gözlemciliği açısından son derece uygundur.
ZENGİN TARİH
Antik dönemde Adana ve yöresine Kilikya deniliyordu. Adını tarım ve bitki tanrısı Adonis’ten alan kente ait en eski yazılı kayıtlara, Anadolu Yarımadası’nın en köklü uygarlıklarından biri olan Hititler’in kaya kitabelerinde rastlanıyor.
Boğazköy metinleri olarak bilinen M.Ö. 1650 yıllarına tarihlenen bir metinde, Adana havalisinden “Uru Adania” yani “Adaniya ülkesi” olarak bahsediliyor. Bu da kentin adının neredeyse 3500 yıl öncesine kadar uzandığını gösteriyor.
Fenike, Asur, Hitit, Pers, Makedonya, Roma, Sasani, Abbasi, Ermeni Krallıkları, Selçuklular, Ramazanoğlu Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu tarih boyunca Adana’nın tarihine ortak olmuş, Adana’yı çeşitli kültür ve medeniyetlerin beşiği haline getirmiştir.
Adana’da bunları mutlaka yapın
1. Lezzeti Dünyaca ünlü Adana Kebabı`nı mutlaka tadın. Kebabın yanında buz gibi şalgamı da içmeyi unutmayın.
2. Bici Bici, Şırdan, Aşlama, Ciğer, Sıkma, Kazan Simidi gibi yerel lezzetlerin tadına varın.
3. Tepebağ Evleri, Taşköprü, Ulucami, Büyük Saat, Ramazanoğlu Konağı, Yağcami gibi eserlerin bulunduğu tarihi kent merkezini gezin.
4. Şalvar, mintan, kasket gibi yerel kıyafetler ve Adana hediyelikleri alın.
5. Olgunlaşma Enstitüsü’nde Türk El Sanatları koleksiyonunu görün.
6. Şinasi Efendi Sokağı, Ziyapaşa Bulvarı ve Turgut Özal Bulvarı civarındaki restoranların ve eğlence yerlerinin keyfini çıkarın.
7. Merkez Park`ta, Seyhan Nehri kıyısında yürüyüş yapın.
8. Atatürk Parkı’nda oturup şehrin hareketini izleyin.
9. Yürüyüş ve fotoğraf için ideal yerler olan Kapıkaya Kanyonu ve Varda Köprüsü`nü görün.
10. Akyatan Lagünü ve Yumurtalık Lagünü’nü ziyaret edin. Karataş ve Yumurtalık`ta Akdeniz’in tadını çıkarın.
11. Anavarza Antik Kenti’ni ziyaret edin. Dönüş yolunda Lokman Hekim efsanesiyle ünlenen Misis Köprüsü’nden geçin.
GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
● Göl Kenarı
● Büyük Saat Kulesi
● Adana Atatürk, Etnografya ve Arkeoloji Müzesi
● Ulucami
● Bebekli Kilise
● Ramazanoğlu Çarşısı
● Adana’nın Portakal Bahçeleri
● Akyatan Lagünü
● Kapıkaya Kanyonu
● Yumurtalık Lagünü
● Tatarlı Höyüğü
● Anavarza Antik Kenti
● Varda Köprüsü
● Misis Köprüsü
● Büyüksaat
● Tarihi Kız Lisesi
● Taşköprü
ADANA YEMEKLERİ
ADANA KEBABI: Yapılışı özel bir hamaratlık ister. Ustadan çırağa uzanan yıllar içinde mahirleşen ellerden çıkan bu tadın ünü tüm Türkiye’ye sarmıştır. Aslına bakarsanız Adana kebabı dürüm olarak yenir.
LAHMACUN: Büyük Postane’den, Bankalar Caddesi’ne yürürken sağa giren sokağın başında tablada lahmacun satan dükkana mutlaka uğrayın.
KAZAN SİMİDİ: Taş fırında pişirilen, şekersiz, örgülü simittir.
AŞLAMA: Meyan kökü şerbetine Aşlama adı veriliyor. Sırtlarında ibrikler ile dolaşan seyyar aşlamacılara Adana’nın her yerinde rastlayabilirsiniz.
SIKMA: Adanalı olmayanların gözlemeye benzettikleri bir yiyecektir. Peynir ve elde açılan hamurdan yapılır. Enfestir. Adana’da sıkma ve ayran kültürü vardır.
ŞIRDAN: Kuzunun midesinden yapılan şırdan pek makbuldür. Yaz kış farketmez Adana’nın her köşe başında bir Şırdan satana rastlamak mümkündür.
DİKENLİ İNCİR: Kaktüs meyvesidir. Tropikal bölgelere yakın olduğu için Adana’da da sıkça göreceksiniz. Toplarken elinize dikkat edin.
BİCİ BİCİ: Sadece Adana’da bulabileceğiniz rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten oluşur.
CİĞER: Adana’da yine hemen her sokakta bulunan ciğerci dükkanları, sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar açıktır.
NE KADAR ADANALISIN?
● Regülatör dendiğinde aklınıza elektrikli ev aletlerinin dışında bir yer ismi geliyorsa,
● Baraj Yolu 5.5 ve 6.5 durağı biliyorsanız,
● Kirve, teker gibi kavramları kullanıyorsanız,
● Şırdan kelimesi size bir şeyler hatırlatıyorsa,
● Bici bici, mumbar, lagos nedir biliyorsanız,
● Geliyür, gidiyür, gelek, yapak diyorsanız,
● Her camiyi Sabancı Camisi ile kıyaslıyorsanız,
● Zurna duyduğunuzda oynayasınız geliyorsa,
● Nisan-ekim arası hafta sonlarını Mersin, Arsuz, Karataş, Çamlıyayla, Tekir, erdemli, mezitli, Kız Kalesi’nde geçiriyorsanız,
● Çocukken Çakmak caddesi’nde kaybolduysanız,
● Tatlıcı Fehmi’de buluşup sinemaya gittiyseniz,
● Adnan menderes’e ‘Sahil Yolu’ diyorsanız,
● Gazipaşa ve Ziyapaşa tarihi hatırlatmıyorsa,
● Kıyma denince aklınıza kebap geliyorsa, Allah’ına kadar Adanalısınız. Adanalı olmasanız bile tam bir Adana aşığısınız.
KÜLTÜR, SANAT VE EĞLENCE
Başlıca etkinlikler arasında Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı (Nisan), Uluslararası Sabancı Tiyatro Festivali (Mart- Nisan) Adana Film Festivali (Eylül-Ekim), Kebap ve Şalgam Festivali (Aralık) yer almaktadır.
Ziyapaşa Bulvarı, Atatürk Caddesi ve Gazipaşa Bulvarı arasında kalan sokaklar birçok kafe ve bara ev sahipliği yapmaktadır. Kuzey Adana ise Turgut Özal Bulvarı boyunca son yıllarda açılan birçok işletmeyle geceleri cıvıl cıvıldır.
■ Tarihi Kazancılar Çarşısı: İyi bir kebap ve sokak çalgıcıları eşliğinde eğlenebilirsiniz.
■ Göl Kenarı: Ayak üstü balık yemek için mükemmel.
Dilberler Sekisi : Göle hakim manzaranın tadına varmak için en ideal yer.
Süleyman Demirel Bulvarı Göl Kenarı: Seyhan Barajı’na farklı bir açıdan bakmak isterseniz buradaki kafe ve restorantlardan eşsiz manzarayı izleyebilirsiniz.
Tekne ve Gondol Turu: Yeşilin ve mavinin buluştuğu Seyhan Barajı üzerinde gezintiye çıkabilirsiniz.
ADANA ALIŞVERİŞ FESTİVALİ
15 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında Adana Ticaret Odası öncülüğünde “Adana Dekorasyon Günleri Alışveriş Festivali” düzenleniyor.
Kente önemli bir hareket getirecek olan festival, sektörel hedefli düzenlenmesi yönüyle Türkiye’de bir ilk olma özelliği de taşıyor.
FOOD&MUSIC FEST ADANA
Adana’nın meşhur lezzetleri ve dünya mutfağının kentteki en iyi temsilcileri bu festivalde.
Çeşitli gastronomik etkinlikler ve sokak konserleri ile 8 gün boyunca devam edecek olan festival, 9 Ekim Pazar günü gerçekleşecek Büyük Ziyafet’te gün boyu sınırsız tadım servisi ile zirve yapacak.
www.foodfestadana.com
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi