Adana'da peş peşe korkutan 3 deprem! AFAD açıkladı
Adana'nın Kozan ilçesinde Richter ölçeğine göre, bir dakika arayla, 4.6, 4.5 ve 4.0 büyüklüğünde 3 deprem meydana geldi. Depremler nedeniyle kısa süreli panik yaşanırken bazı vatandaşlar da sokaklara çıktı. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise dikkat çeken açıklamarda bulundu.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre saat 05.32'de 4.6, 05.33'de 4.5 ve 05.34'de 4.0 büyüklüğünde; 7.0 kilometre derinlikte art arda 3 deprem meydana geldi. Kozan ve merkez Seyhan ilçelerinde de hissedilen depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmazken, AFAD ekipleri saha tarama çalışmaları başlattı.
KOZAN KAYMAKAMI'NDAN AÇIKLAMA
Kozan Kaymakamı Bahattin Alp Arslanköylü, sabah saatlerinde meydana gelen depremlerde şu ana kadar herhangi olumsuzluk yaşanmadığını belirtti. Arslanköylü, vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunurken, şu ana kadar ilçe merkezi ve depremin merkez üssü olarak belirlenen Mahyalar Mahallesi'nde de herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını ifade etti.
CNN Türk canlı yayında konuşan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy detayları şu ifadeleri kullandı;
Prof. Dr. Ersoy, “İnsanlar tarafından geniş bir alanda hissedilmiş. Kahramanmaraş, Adana ve çevresinde hissedilmiş. Türkiye bir deprem ülkesi. Dolayısıyla bu tür depremlerin normal olduğunu biliyoruz. Bu depremler her ne kadar insanlar tarafından çok rahat hissedilse de, yıkıcı depremler değil. Bu depremi uyarıcı olarak ele alabiliriz. Çünkü yapı stoklarımız açısından sıkıntılar var. Mesela Adana yapı stokunun eski olduğu bir dilim. Binalar kuzeye doğru iyileşiyor ama asıl sorun Tarsus, Ceyhan ve Seyhan nehirlerinin ortak deltası, ovası olan Çukurova’nın zeminin kötü olması” dedi.
KOZAN VE SAVRUN FAYLARI AKTİF
Prof. Dr. Ersoy, “Bunu en son 1998 depreminde, çok büyük bir deprem olmamasına rağmen, yıkıcı etkili bir depremdi ve can kayıplarına neden oldu. Bu bölgenin deprem bölgesi olduğunu hem Adana hem de Adana'nın kuzeyindeki Kozan ve Savrun faylarının aktif olduğunu biliyoruz.
2023 depreminden sonra, özellikle 2. deprem yani Kahramanmaraş-Elbistan depreminde sonra özellikle Göksun civarında artçı depremler meydana gelmişti. Bugünkü depreme artçı değil, müstakil depremler diyebiliriz. Bölge için uyarı yapmak değil, bunu genel bir uyarı olarak düşünmek lazım.
BU BÖLGEDE 6’YI GEÇEBİLECEK FAYLAR VAR
Prof. Dr. Ersoy, meydana gelebilecek depremlere dair ise açıklamalarda bulundu. “Derin yorumlar yapabilmek için bölgenin bundan sonraki durumunu incelemek gerekiyor. Bu bölgede 6’yı geçebilecek faylar var. Bu tehlikeyi ortaya koyabiliriz. Üç tane depremden sonra gerisinden bir deprem gelecek demesi biraz spekülatif olur”
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi