Aileler dikkat! Uyuşmayacağız
Adana’da ailesine kurşun yağdıran uyuşturucu bağımlısı bir genç, ağabeyi ve yeğenini öldürmüş, üç kişiyi de ağır yaralamıştı. Kan donduran bu olay, son yıllarda giderek yaygınlaşan uyuşturucunun ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, son zamanlarda gördüğümüz korkunç cinayetlerin sebebinin uyuşturucu olduğunu söylüyor. Sokak sokak uyuşturucu ile mücadelesini sürdüren polis, zehir tacirlerine göz açtırmıyor.
Adana’da uyuşturucu bağımlısı olduğu iddia edilen Hüseyin Yalçınkaya (29), yemeğe davet ettiği ağabeyi Hüseyin Yalçınkaya ve 6 yaşındaki yeğeni Yağmur Yalçınkaya’yı tabancayla vurarak öldürüp, annesi Hatice, yengesi Esra ve diğer yeğeni Elif’i (9) de ağır yaralamıştı. Sonrasında başına dayadığı tabancayı ateşleyen Burak Yalçınkaya, tedavi gördüğü hastanede dün hayatını kaybetti.
SOSYAL MEDYAYLA ARTTI
Bu trajik olay, Türkiye’de son yıllarda en büyük sorunlardan biri haline gelen uyuşturucu bağımlılığını yeniden gündeme getirdi. İstatistikler, Türkiye’de uyuşturucu kullanımının her geçen gün arttığını gösteriyor. Uyuşturucu kullanımı gençlerde daha yaygın. Uzmanlar, sosyal medyayla birlikte uyuşturucuya erişimin kolaylaştığını belirtiyor.
ERKEKLER ARASINDA YAYGIN
Uyuşturucu maddelerin tümünün insanı öldürdüğünü belirten uzmanlar, son zamanlarda görülen korkunç cinayetlerin sebebinin de uyuşturucu olduğunu aktarıyor. Uyuşturucu kullanımında erkeklerin oranının daha yüksek olduğu belirtiliyor. En riskli grup ise 15-24 yaş arasındaki gençler. Ailelere büyük sorumluluk düştüğünü belirten uzmanlar, özelikle anneleri dikkatli olması konusunda uyarıyor.
246 KİŞİ ZEHİR KURBANI
Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nca hazırlanan ‘2023 Türkiye Uyuşturucu Raporu’na göre;
Türkiye’de geçen yıl yakalanan eroin ve kokain miktarları bir önceki yıla kıyasla düşerken metamfetamin ve captagonda ise patlama yaşandı. 2021’de 13 milyon 790 bin 648 captagon yakalanırken, bu miktar 2022’de 23 milyon 945 bin 26’ya çıktı. 2021’de 5 ton 897 kilo metamfetamin yakalanırken, geçen yıl bu miktar, yüzde 193 artışla 16 ton 210 kiloya yükseldi.
Türkiye’de geçen yılki 246 bin 237 uyuşturucu olayından 202 bin 527’sinin ‘kullanma amaçlı uyuşturucu madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak’ suçu kapsamında olduğu belirlendi. Bu suçu işlediği gerekçesiyle 241 bin 821 şüpheli hakkında işlem yapıldı.
Operasyonlarda, 98 ton 448 kilo uyuşturucu ile 150 milyon bin 974 uyuşturucu hap ele geçirildi.
2021’de uyuşturucu bağlantılı suçlardan hükümlü ve tutuklu oranı yüzde 33.6 iken, bu oran 2022’de 35.4’e yükseldi.
2022’de 246 kişi doğrudan uyuşturucu kullanımından hayatını kaybetti.
EN BÜYÜK KÂBUS METAMFETAMİN
Kullanımı Türkiye’de hızla yayılan metamfetamin, paranoya ve şizofreni gibi ruhsal çöküntünün yanı sıra dişleri çürütüp döküyor, kısa sürede ölüme götürüyor. İlk kez 1919’da Japon kimyacının ürettiği, Hitler’in askerlerini müptela ettiği uyuşturucu, şimdi gençlerin en büyük belası. Son yıllarda bu sentetik maddenin kullanımı endişe verici düzeyde artış gösterdi. Türkiye’de 2019’da 1 ton 42 kilo, 2022’de ise 16 ton 210 kilo metamfetamin ele geçirildi.
KÖKÜNÜ KURUTANA KADAR DEVAM
Narkotik birimleri, uyuşturucu operasyonlarına ara vermeden devam ediyor. En son Bingöl ve Osmaniye’de 5 zehir taciri tutuklandı. Bingöl’deki operasyonda 57 kilo 700 gram, Osmaniye’de ise 145 kilo 450 gram skunk maddesi ele geçirildi. Torbacı çeteleriyle mücadele için geçen yıl ‘Kökünü Kurutma’ operasyonları başlatılmıştı. Hedefte de metamfetamin vardı. Tüm ülkeye yayılan bu operasyonlar kapsamında binlerce uyuşturucu satıcısı tutuklandı, tonlarca uyuşturucu madde ele geçirildi. Kökünü kurutma operasyonları, halen tüm hızıyla devam ediyor.
- Yurt dışına çıkış harçlarında pul dönemi sona eriyor
- Asgari ücret nasıl belirleniyor? İşte tüm detaylar
- Bakan Işıkhan'dan emekli açıklaması: 81 ilde emekli masaları oluşturduk
- Bakan Kacır'dan CHP Malatya Milletvekili Ağbaba'nın Togg iddialarına yanıt
- Asgari ücrette ikinci toplantı! TÜRK-İş Başkanı: Üçüncü toplantıda bitebilir