Aşık Veysel kimdir, nerelidir? Ne zaman ve neden öldü? Aşık Veysel’in gözleri neden kör oldu, gerçek ismi nedir?
Aşık Veysel; dünyaca ünlü halk ozanı ve aşık geleneğinin en bilinen ismi. Vefatının üzerinden 49 yıl geçmesine rağmen, yeni nesillerin bile beğenisini kazanan, kalbinde yer eden usta isim bugün rahmetle anılıyor. Bununla birlikte, pek çok kişi Aşık Veysel kimdir, nerelidir? Ne zaman ve neden öldü? Aşık Veysel’in gözleri neden kör oldu, gerçek ismi nedir? tarzında araştırmalar da sıklıkla yapılmaya devam ediyor…
‘Uzun İnce Bir Yoldayım’, ‘Dostlar Beni Hatırlasın’, ‘Benim Sadık Yarim Kara Topraktır’ ve dillerden düşmeyen pek çok esere imza atan Aşık Veysel, ölüm yıl dönümünde anılıyor. Çok küçük yaşta gözlerini kaybeden Aşık Veysel, babasının oyalanması için aldığı bağlama ile müzikle tanışırken, ortaya çıkardığı eserlerle unutulmaz isimler arasına adını yazdırdı…
AŞIK VEYSEL KİMDİR? NERELİ?
Aşık Veysel olarak bilinen Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Annesinin Gülizar Hanım, babası "Karaca" lakaplı çiftçilikle geçimini sağlayan Ahmet beydi.
Aşık Veysel, iki kız kardeşini o dönemde çok yaygın olan çiçek hastalığı nedeniyle kaybetti. Kendi de henüz 7 yaşındayken, çiçek hastalığını nedeniyle iki gözünü birden yitirdi.
Babası, oğluna oyalanması için bağlama aldığında hayatı da başka bir yöne evrilmiş oldu. O küçük bağlamayla başka ozanların türkülerini çalmaya başlayan Aşık Veysel, 1930 yılında Sivas Maarif Müdürü olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile Kutsi Bey tarafından düzenlenen şairler gecesinde tanıştı. Kutsi Bey'in de desteği ile birçok ili dolaşmaya başlayan ve Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı görevinde bulundu.
Usta isme, 1965 yılında özel kanunla maaş bağlandı, 1970'li yıllarda Gülden Karaböcek, Selda Bağcan, Fikret Kızılok, Hümeyra ve Esin Afşar gibi bazı müzisyenler Âşık Veysel'in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasına yol açtı.
Aşık Veysel eserlerinde iyimserlikle umutsuzluğu, yaşama sevinciyle hüzünü iç içe ele aldı. Şiirleri, 1944 yılında Deyişler, 1950 yılında Sazımdan Sesler, 1970yılında da Dostlar Beni Hatırlasın isimli kitaplarında toplandı.
Aşık Veysel'in Ahmet Şatıroğlu, Bahri Şatıroğlu, Menekşe Şatıroğlu Süzer, Hayriye Özer ve Zekine Şatıroğlu isimlerinde beş çocuğu vardır.
AŞIK VEYSEL NE ZAMAN VE NEDEN ÖLDÜ?
Aşık Veysel, 1973 yılında akciğer kanseri sonucunda hayatını kaybetti.
AŞIK VEYSEL’İN GÖZLERİ NEDEN KÖR OLDU, GERÇEK İSMİ NEDİR?
Gerçek ismi Veysel Şatıroğlu olan Aşık Veysel, yedi yaşındayken, iki gözünü de çiçek hastalığı nedeniyle kaybetti.
- Savunma Sanayii Başkanı Görgün: Türkiye, ilk defa bir AB ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihracat sözleşmesi imzaladı
- Asgari ücret için Bakan Işıkhan 3. toplantıyı işaret etti: Önümüzdeki hafta sonuçlandırmayı planlıyoruz
- Deprem konutları hızla yükseliyor! Bakan Kurum: İhalesi yapılmamış hiçbir iş kalmayacak
- Asgari ücret maratonu! 3. toplantı tarihi belli oldu
- Bakan Kacır açıkladı: 49 projeye 187 milyon lira destek