GündemAşure Günü ne zaman? Aşure nasıl yapılır? Tarifi...

Aşure Günü ne zaman? Aşure nasıl yapılır? Tarifi...

Paylaş
Aşure Günü ne zaman? Aşure nasıl yapılır? Tarifi...

Muharrem ayına girmemizle birlikte Aşure Günü'ne de sayılı günler kaldı. Aşure tarifini bilmeyenler "Aşure nasıl yapılır" diye sorarken tam tarihi bilmeyenler de Aşure Günü'nün tam zamanını araştırıyorlar.

Salı günü muharrem ayının birinci günü aynı zamanda da hicri yılbaşını kutladık. Muharrem ayını önemli kılan bir diğer gün ise Aşure Günü... Evlerde aşure yapılacak ve bu lezzetli tatlı türü konu komşuya dağıtılacak. Aşure tarifini bilmeyenlerin ortak soru ise: Aşure nasıl yapılır? Öte yandan "Aşure Günü ne zaman?" sorusu da bu anlamlı güne yaklaşılırken gündem olmuş durumda...

Haberin Devamı

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Bilindiği üzere Aşure Günü Hicri takvime göre Muharrem ayının 10. gününe denk geliyor. Miladi takvime göre ise Aşure Günü bu yıl 20 Eylül'de kutlanacak.

AŞURE NASIL YAPILIR?

8-10 kişilik

10 dakika

Tencerede orta ateşte 35 dakika

Malzemeler

Buğday (2 su bardağı)

Kuru fasulye(1 su bardağı)

Nohut (yarım su bardağı)

Fındık (1 su bardağı)

Kuru Üzüm (yarım çay bardağı)

Kuru kayısı (1 çay bardağı)

Ceviz (1 çay bardağı)

Nişasta (3 çorba kaşığı)

Dolmalık fıstık (1 çorba kaşığı)

Fıstık içi (1 çorba kaşığı)

Kuşüzümü (yarım çay bardağı)

Kuru incir (5-6 adet)

Şeker (1.5 su bardağı)

Su (9 su bardağı)

Sıcak Su (1 litre)

Püf Noktası

Bir gece öncesinden nohutu ve fasulyeyi ılık suda, buğdayı da normal ısıdaki bir suda ıslatın. İsteğe göre malzemelerin içine gülsuyu da ekleyebilirsiniz. Aşurenin üzerini toz tarçın, nar taneleri, fıstık, kuş üzümü ya da fıstık içi ile süsleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Adım Adım Pişirme

1- Bir tencereye 2 su bardağı buğdayı, başka bir tencereye 1 su bardağı fasulyeyi, üçüncü bir tencereye de yarım su bardağı nohutu dökün. Her bir tencereye 3 su bardağı sıcak su dökün ve hepsini haşlayın. Haşladıktan sonra sularını dökün. 5-6 adet kuru incir ve 1 çay bardağı kuru kayısıyı küçük küpler halinde dilimleyin.

2- Haşladığınız nohutu ve fasulyeyi buğdayın kaynadığı tencerede toplayın. Üzerindeki suyu 1 litreye tamamlayın. Hepsini orta ateşte bir taşım kaynatın. 1.5 su bardağı şeker, yarım çay bardağı üzüm, kestiğiniz kayısı ve incirleri tencereye ekleyin.

3- 1 çay bardağı cevizi bıçakla dilediğiniz kadar küçülterek kesin. Cevizleri de tencerenin içine ilave edin ve 1-2 dakika kaynatın. Ardından fındıkları bütün halinde tencereye koyun.

4- Bu sırada ayrı çukur bir kapta 3 çorba kaşığı nişasta ve 1 çay bardağı suyu iyice çırpın. Çırptıktan sonra tenceredeki karışımın içine dökün. Orta ateşte yaklaşık 10 dakikada aşureniz hazır.