Gündem'Ateşkes' deyip saldırdılar

'Ateşkes' deyip saldırdılar

Paylaş
'Ateşkes' deyip saldırdılar

ABD ve Fransa öncülüğündeki 11 ülkenin Lübnan’da ateşkes çağrısı yapmasının hemen ardından İsrail, Beyrut’u vurup Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah’ı öldürmüştü. Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib, Netanyahu’nun ateşkesi kabul ederek onayladığını ancak hemen ardından saldırıya geçtiğini açıkladı.

ÖNCE RET SONRA KABUL

Haberin Devamı

İsrail, 17-18 Eylül’de Lübnan’da çağrı cihazlarını ve telsizleri patlatarak düzenlediği saldırıların ardımdan şiddetin dozunu artırarak ülkeye art arda hava operasyonları düzenlemeye başlamıştı. ABD ve Fransa’nın başını çektiği 11 ülke taraflara 21 günlük ateşkes çağrısında bulunmuştu. Lübnan yönetimi çağrıyı olumlu karşılarken Netanyahu hükümeti önce “Savaş sürecek” açıklamasıyla ateşkesi reddetmiş ardından olumlu yaklaşım sergilemişti. Ancak ateşkes gündemdeyken İsrail, 27 Eylül’de Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki karargahı vurarak Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah’ı öldürmüştü.

‘KORKTUĞUMUZ ŞEY BU’

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib Amerikan medyasına yaptığı açıklamada, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın, öldürülmeden önce ateşkesi kabul ettiğini ve ABD ile Fransa’nın kendilerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ateşkesi onayladığını ilettiğini söyledi. ABD’nin yardımına ihtiyaç duyduklarını söyleyen Buhabib “Başka seçeneğimiz yok. Yardım alıp alamayacağımızdan emin değiliz. Ama ABD ateşkes kararı için çok önemli, hayati bir konuma sahip” dedi. Lübnanlı Bakan, “Korkarım ki ABD İsrail’e yardım edecek. Bunu birçok kez söyledi. Ne olacağını bilmiyorum, korktuğumuz şey de bu” diye konuştu.

Haberin Devamı

ORTA DOĞU’DA GÖÇ ALARMI

Birleşmiş Milletler’den (BM) yapılan açıklamaya göre, İsrail saldırılarında Lübnan’da can kaybı 1400’e yaklaştı. Lübnan halkının savaştan kaçışı ise devam ediyor. Ülkeden çıkmayı başaran Lübnanlılar komşu ve çevre ülkelere gitmeye çalışıyor. Komşu ülke Suriye’ye geçen Lübnanlıların sayısı 128 bini aştı. Suriye iç savaşının yarattığı göç dalgasının bir benzerinin yaşanmasından endişe edilirken BM Uluslararası Göç Örgütü, Lübnan’da yerinden edilen 400 bin kişi için acil durum çağrısı yaptı. Çağrı 33 milyon dolarlık yardımı da kapsıyor.

İSRAİL BEYRUT’A BOMBA YAĞDIRDI

İsrail’in Lübnan’a havadan ve karadan saldırıları devam ediyor. Başkent Beyrut’ta dün 15 ayrı noktaya hava saldırısı düzenleyen İsrail, vurulan yerlerin Hizbullah’a ait hedefler olduğunu duyurdu. İsrail ordusu, Bint Cubeyl Belediyesi’nin vurulduğu saldırıda, 15 Hizbullah üyesinin öldüğünü öne sürdü. Çatışmalarda sekiz İsrail askerinin öldüğü açıklandı. Lübnan’da can kaybı 1974’e yükseldi.

Haberin Devamı

NASRALLAH’IN DAMADI ŞAM’DA ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail 1 Ekim’de Suriye’nin başkenti Şam’da belirlediği bir noktaya hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda 3 kişi ölmüştü. Ölenlerden birinin İsrail saldırısında hayatını kaybeden Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah’ın damadı Hasan Kasir olduğu ortaya çıktı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) önceki gece de Suriye’nin liman kenti Lazkiye yakınlarındaki Japleh şehrinde bir silah deposunu vurdu. İsrail, saldırının amacının Hizbullah’a silah sevkiyatını önlemek olduğunu iddia etti.

‘İRAN SAVAŞ İSTEMİYOR’

İran 1 Ekim gecesi İsrail’e yüzlerce füze fırlatmış ve saldırının amacının Hamas Lideri İsmail Haniye’nin, Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah’ın ve Devrim Muhafızı Tümgeneral Abbas Nilfuruşan ’ın intikamını almak olduğunu açıklamıştı. Asya İşbirliği Diyaloğu (AİD) Zirvesi’ne katılmak üzere Katar’ın başkenti Doha’da bulunan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İsrail’in kendilerini yanıt vermek zorunda bıraktığını söyleyerek “İran savaş istemiyor ancak İsrail, karşılık verirse yanıtımız daha sert olur” dedi.

Haberin Devamı