Bakan Akar'dan önemli açıklamalar! 'Toplam 52 gemi çıkış yapmıştır'
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Müşterek Koordinasyon Merkezi'nde basın açıklaması yaptı.
Bugüne kadar 52 geminin tahıl sevkiyatı için seyre çıktığını belirten Bakan Akar, Tahıl Koordinasyon Merkezi'nin çalışmalarına devam edeceğini söyledi.
Bakan Akar'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Bildiğiniz üzere Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan çatışmadan dolayı enerji ve gıda krizinin riskinin arttığını her birlikte takip etmekdeyiz. Bunun karşılığında Ukrayna limanlarında bulunan 25 milyon tondan fazla tahılın güvenli bir şekilde ve kısa zamanda ihtiyaç sahibi ülkelere sevki için denizde bir koridor oluşturulması bir zaruret haline gelmiştir.
Bu bağlamda Türkiye sayın Cumhurbaşkanımızın, sayın Putin ve sayın Zelenskiy ile görüşmeleri doğrultusunda sorunun çözümü için bir insiyatif almıştır. Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye tarafından görvlendirilen özel temsilciler vasıtasıyla yoğun bir temas süreci başlamış. Başlangıçta ikili olarak başlayan görüşmeler daha sonra dörtlü olarak yapılmıştır.
Birleşmiş Milletler'in himayesinde ve Türkiye'nin ev sahipliğinde çalışan bu merkez başlangıçta mevcut sayılarını personel sayısını giderek artırmış ve şu anda Türkiye'den 14, Rusya'dan 22, Ukrayna'dan 12 ve Birleşmiş Milletler'den 23 temsilci olmak üzere toplam 71 kişi görev yapmaktadır. Önemli bir husus da sahada herhangi bir askeri unsur bulunmamaktadır.
Müşterek Koordinasyon Merkezi, tüm faaliyetlerini taraf ülkeler ve Birleşmiş Milletler ile yakın koordinasyon içerisinde sürdürmektedir. 1 Ağustos'tan bu yana toplam 51 gemi, tahıl sevkiyatı için dışarı çıkarken bunların 27'si Ukrayna limanlarından çıkış yapmıştır. 24 gemi ise tahıl sevkiyatı için Ukrayna limanlarına girmiştir. Şu ana kadar Ukrayna limanlarından toplam 656 bin 349 ton tahıl sevkiyatı gerçekleştirilmiştir. Bu rakamın giderek artacağını değerlendiriyoruz.
Müşterek Koordinasyon Merkezi vasıtasıyla yapılan çalışmaların tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin aşılmasına özellikle fiyatların aşağı çekilmesine önemli katkılar sağladığına, sağlayacağına inanıyoruz ve bunu gerçekten görüyoruz önümüzdeki verilerle. Şu ana kadar merkezimiz faaliyetlerini başarıyla yerine getirmiştir. Büyük bir uyum içinde çalışan merkezin bundan sonra da planlandığı şekilde faaliyetlerine başarıyla devam edeceğine inanıyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanımızın Lviv'de sayın Zelenskiy ve Guterres ile yaptığı görüşmede vurguladığı gibi bizim samimi temmennimiz Türkiye olarak, buradaki kollektif ve başarılı çalışmalarla merkezin insani ihtiyaçların karşılanmasına yönelik azami katkı sağlaması. Aynı zamanda kalıcı barış ortamına da zemin hazırlamısıdır. Bir taraftan bu ihtiyaçlar karşılanırken diğer taraftan da barışı mutlaka düşünmemiz lazım diye düşünüyoruz.
BM Genel Sekreteri Guterres'in açıklamaları da şöyle; Tahıldaki öncü rolünüz için teşekkür ederim. Bu paket anlaşmanın diğer kısmı, yaptırımlara tabi olmayan Rus gıda ve gübresinin küresel pazarlara engelsiz erişimidir.
İstanbul'da ve Odessa'da gördüğümüz her şey çözümün görünen yüzü. Burada hükümetin ve özel sektörün iş birliği yapması ve pazarlara ulaştırılması bekleniyor. Daha fazla gübre ürününü Ukrayna ve Rusya'dan çıkarmak çok kritik. Anca böyle fiyatları düşürebiliriz.
Tebrik mesajıyla buradayım. Müşterek Koordinasyon Merkezi'ndeki herkesi tebrik ediyorum. BM'nin arkanızda olduğunu unutmayın.
Yola çıkan gemileri görünce çok duygulandım. Umudum şu ki; bu gerçekten sıradışı büyüklükteki kararlılık meyvesini verecek. Çok karmaşık uzun bir süreç olacak ve hepimiz de sonunda bu sürecin barışa uzanmasını istiyoruz.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi