Bakan Soylu son durumu açıkladı: Can kaybı 45 bin 968 oldu
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay AFAD İl Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu can kaybının 45 bin 968'e yükseldiğini açıkladı.
Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları şöyle; Yeni bir süreç başladı. Özellikle bu illerde bu 10 ilde esnaflarımızda ciddi bir tahribat söz konusu oldu. Bağış usulü, illerde küçük esnaf dükkanları yaparak ticareti hayatlarına başlaması konusunda adımlar atılmaktadır. Tüm süreçlere kadar bu masanın etrafındaki bütün arkadaşlarımız tarafından takip edilmektedir.
41 VALİ GÖREVLENDİRİLDİ
Deprem bölgesinde 426 belediye görevlendirildi. Sadece Hatay'da 127 belediye var. Aslında ne kadar büyük bir operasyon yönetildiğini göstermek için anlatıyorum. Deprem bölgesinde 41 vali görevlendirildi. Her birinin bir görevi var. Örneğin Denizli Valimiz defin ve kimliklendirme ile ilgilenmektedir.
Sadece Hatay'da 233 sivil toplum kuruluşu görev yapıyor. Biraz önce Orhan hocamız da buradaydı o da bize bilgi verdiler. Yerkürenin en büyük depremlerinden. Elbette ki bu bizim açımızdan önemli bir sonuç doğurdu. Bir sözü burada ifade etmem gerekir: Büyük acılar ve büyük zaferler milletleri birleştirir. Ve milletimiz bu büyük acı karşısında büyük bir birliktelik gerçekleştirdi. Bu acının onarılması için herkes seferber oldu.
13 BİN 72 ARTÇI SARSINTI MEYDANA GELDİ
13 bin 72 artçı sarsıntı meydana geldi. Bu da olağan bir durum değil. Olağandışı bir süreç. Bunun yanı sıra 26 bin 32 enkazda arama kurtarma yapıldı. 28 bin 300 toplam enkaz var. Toplam 19 bin 42 ağır hasarlı binanın dışında bina var. Yüzde 25'i yıkık ve acil yıkılacak yüzde 75'i ağır hasarlı. Bir aylık itiraz süreçleri sonrası ağır yıkılacaklar tablosu da söz konusu. Acil yıkılacak ve enkaz kaldırma işlemlerinde oran yüzde 15.
KÖYLERDEKİ NÜFUS ARTTI
332 çadır kent alanı oluşturuldu. 370 bin 482 sadece bizim bildiğimiz kalanlar. Bunun 4'te 1'inden daha fazlası Hatay'da kuruldu. Toplam 209 konteyner alanı oluşturuldu. 62'si Hatay'da. Toplam 3 bin konteyner Hatay'da kurulmuş oldu. Köylerdeki nüfus artmıştır. Biz özellikle onları gözeterek de hizmetlerimizi sürdürmeye çalıştığımızın altını çizmeliyiz.
Konteyner kentlere yerleşenlerde öncelik depremde ailesini kaybedenler, şehit yakınları, engelliler olarak devam ediyor. Buradan sonra da acil yıkılacak ev sahipleri de kiracılar da öncelik alarak yerleşecekler.
EN ÖNEMLİ MESELELERDEN BİRİ HİJYEN
Bir taraftan barınma ihtiyacını gideriyoruz bir taraftan da halk sağlığını değerlendiriyoruz. Her gün kontroller yapılıyor. Tuvaletlerin temizliği her gün yapılıyor. Bu masanın en önemli meselelerinden biri hijyendir. Deprem bölgemizde okullarımızın bir bölümü barınma için açıktır. 123 bin 601 kişi okullarda barınmaktadır.
İÇME SUYU
İçme suyu ihtiyacı ise şu ana kadar sağlanmıştır, sağlanmaya devam edilmektedir. Hatay'a verilen ambalajlı içme suyu adedini söyleyeyim 1 milyon 200 bin sudan bahsediyorum bugün dağıtılan. Suyla ilgili böyle bir talebe öyle ya da böyle bir yerde rastlamamız lazım. Birileri buradaki vatandaşlarımızın bir vesileyle eksikliğini giderebilmek için elinden geleni gayreti gösterirken öteki tarafta meseleyi manipüle etmek ne kadar doğrudur bilmiyorum. 22 mahalleye su verilmiyor, nasıl verilsin? 16 belediye sadece Hatay'ın buranın suyunun vatandaşlara ulaştırılabilmesi için hep birlikte çaba sarf ediyorlar. Buradaki insanların karşı karşıya kaldığı afete yalanlar üzerinden başka afetler ekliyorlar. Bunu da bir şekilde anlatmak durumundayız. Aksi takdirde farklı bir süreçle karşı karşıya kalıyoruz.
CAN KAYBI 45 BİN 968 OLDU
Bugüne kadar gerek enkazlarda gerek hastanelerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın, sayısı ise 45 bin 968.