GündemBaşıboş köpek sorunu nasıl çözülecek? Önemli bir adım atılmış durumda

Başıboş köpek sorunu nasıl çözülecek? Önemli bir adım atılmış durumda

Paylaş
Başıboş köpek sorunu nasıl çözülecek? Önemli bir adım atılmış durumda

Her geçen gün daha da can yakıcı hale gelen başıboş hayvan sorunu için 4 bakanlık harekete geçti. İlk iş olarak sahipsiz köpekler acilen sokaklardan çekilecek. Uzmanlar uygulamanın detaylarını değerlendirirken Çorum’daki uygulama örnek oldu.

Başıboş hayvan sorununun çözümü için hazırlanan yasa teklifinin önümüzdeki haftalarda Meclis Başkanlığı'na sunulması beklenirken, bu konuda 4 bakanlık kapsamlı bir çalışma yaptı.

Haberin Devamı
  • Başıboş hayvanlar sokaklardan çekilecek
  • Süreç sahiplendirme konusunda etkili bir kampanyayla başlatılacak
  • Çipi takılan ve bakımı yapılan hayvan sahiplenmek isteyene verilecek, hayvanın tüm sorumluluğu sahiplenen kişide olacak
  • Milli Emlak barınaklar için yer tahsis edecek
  • Yerel yönetimler bu iş için bütçelerinden pay ayıracak
  • Sahiplenilmeyen hayvan verisi Meclis'e taşınacak
  • Hasta ve saldırgan huylu hayvanlar uyutulacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da önünde bulunan raporda çarpıcı rakam ve tespitler yer aldı. Rapora göre başıboş köpekler bugüne kadar 3 bin 500 kaza, 55 ölüm, 5 bin 147 yaralanmaya sebep oldu.

Barınaktaki bir köpeğin aylık maliyeti 3 bin 500, yakalama maliyeti 1500 lira. Türkiye kuduz riski altındaki ülkeler arasına girdi.

Yerel yönetimler bütçelerinden pay ayıracak. Sahiplendirme için etkili kampanyalar düzenlenecek. Milli Emlak, barınaklar için yer tahsis edecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı da ormanlık bölgelerden yer verecek. Süreç sahiplendirmeyle başlayacak, sahiplenilmeyen sokaklardaki başıboş hayvanlar çekilecek.

Hasta, sakat ve saldırgan olan sahipsiz hayvanlar uyutulacak.

Başıboş köpek sorunu nasıl çözülecek Önemli bir adım atılmış durumda

'ALFA' TOPLAMA İŞE YARAR MI?

Haberin Devamı

Milliyet’in haberinde uzmanlar, teklifi değerlendirdi.

Irk ve davranış uzmanı Can Paksoy: 400-500 köpek ırkı var. Sokaktaki köpeklerin çoğu farklı ırkların çiftleşmesi sonucu doğanlar, bu yüzden ırkları yok. ‘Alfa’ diye nitelendirilen dominant karakterli sokak köpeklerinin toplatılması saldırıların önüne geçmez. Dominant köpekleri yok etseniz bile liderliği bir başkası alır. Mikroçip uygulaması sağlıklı yapılırsa zaman içinde sokağa köpek bırakılmayacak. Olanlar da yavaş yavaş azalacağını düşünüyorum.

Köpek eğitim uzmanı Akın Tülübaş: Alfalar yer değişir, başkası alfa olabilir. Çözüm; kısırlaştırmaktır. Her belediye düzgün tesis yapmalı. 15 milyon hayvanın öldürülmesi demek Türkiye’nin başına gelmeyen kalmaz demektir. Tek çare doğru tesislerde merhametli insanlar tarafından bakılacak yerlerdir. Her sahipsiz köpek tek tek kısırlaştırılmalıdır.

Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Birgül Rona: Köpek saldırıları münferit vakalar. Her yerde her dakika olan vakalar değiller. Genellikle ellerinde poşetle giden kişilere saldırıyorlar, et ve yemek zannedip yapıyorlar, açlıktan yapıyorlar. Bir tehlikeye maruz kaldıklarında kendileri koruma amacıyla yaptıkları atak. Köpek grubunda alfa dediğimiz bir lider köpek vardır. Alfayı toplasan bile bir diğeri liderliği alır. Uyutmak asla çözüm değil. Toplum kabul etmez. Yapılması gereken yoğun kısırlaştırma ve aşılama. Azgın ve rehabilite edilemeyen köpekler barınakta tutulacak. Bu çözümle 3-5 içinde içinde sorun kalmaz.

Haberin Devamı

Başıboş köpek sorunu nasıl çözülecek Önemli bir adım atılmış durumda

'ÇARE, KISIRLAŞTIRMAK'

Sokak köpeklerinin enjeksiyon yoluyla uyutulmasını öngören yasal düzenleme hazırlığına tepkilyer sürüyor.  Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, veteriner hekimlerin köpeklerin uyutulmasını kabul edemeyeceğini söyledi. Bunun bir çözüm olmadığını belirten Köse “Bu konuyla ilgili bir yasa tasarısı hazırlanıyorsa mutlaka Türk Veteriner Hekimleri Birliği de dahil edilmelidir. Çözüm, etkin bir kısırlaştırmadır. Bir an önce tüm belediyelerin barınak kurması ve toplanan köpeklerin kısırlaştırılmasının yapılması gerek” dedi.

ÇORUM ÇÖZÜMÜ BULDU

Türkiye’de yıllardır sokak hayvanı sorunu yaşanıyor. Yeterli bakımı alamayan sokak dostlarının sayıları her geçen gün artıyor. Bu da konunun hızlıca ve tüm ülke genelinde kanunen ele alınmasını zorunlu hale getirdi. Ancak konunun gündeme geliş şekli tartışmaları alevlendirdi. Çünkü hazırlanan yasa teklifinde sokak canlarını uyutma da gündeme taşındı.

Haberin Devamı

ALTI AYDA HIZLI KISIRLAŞTIRMA

Oysa hayvanseverler 6 aylık hızlı kısırlaştırma ile sorunun büyük oranda çözüleceğine dikkat çekerken, Türkiye’de sokak hayvanları sorununun çözümü için önemli bir adım ise Çorum Belediyesi’nden geldi.

Başıboş köpek sorunu nasıl çözülecek Önemli bir adım atılmış durumda

Hürriyet'in haberine göre, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, şunları söyledi:

“Sokak hayvanlarıyla ilgili olarak vicdan ve merhamet eksenli bir yaklaşımımız var. Bu sorunu topyekun ele almak gerekiyor. Onun için ‘Çorum Sahipsiz Sokak Hayvanları Birliği’ diye bir birlik kurduk. Bu birliğin başkanı vali. Bütün ilçe belediyelerini de kapsıyor. Cumhurbaşkanımız, birliği onayladı. Kısırlaştırmalara önem verdik. Birliğin geliri de bir önceki yılın kesin hesabındaki belediye gelirlerinin binde beşi.

DOĞAL YAŞAM ALANLARI

Tabii mevcut yasa, şu anda ‘yakala, kısırlaştır, hastaysa bak, sonra aldığın yere bırak’ diyor. Biz de mevzuata uygun hareket ediyoruz. Ama ilaveten bu birlik şöyle bir proje yaptı. Çorum il sınırlarını dört bölgeye ayırdık. Bu dört bölgede doğal yaşam alanları oluşturmak üzere bir proje ürettik. Mesela merkezde bir ormanlık alanımız var. Etrafını çevirip, orada birlik personelinin yapacağı beslenme odakları, su odakları, köpek kulübeleri, veteriner hizmetleri vereceğimiz yerler yapılacak. Bu kez sokak dostlarımızı alacağız, kısırlaştıracağız ama sokağa bırakmayacağız.

Haberin Devamı

HAYVANSEVERLER DE DAHİL

Buralar doğal yaşam alanları ama şehir merkezine yakın noktalar olacak. Hayvanseverler tabii bu konuda çok hassas. Onları da çalışmamıza dahil ediyoruz. Besledikleri hayvanlar için orada özel yerler yapacağız. Onların da içleri rahat etmeli. Yıllardır büyük bir özveri ile bu hayvanlara bakıyorlar. Bu nedenle hayvanseverlerin de bu duygusunun karşılık bulması lazım.”

Başıboş köpek sorunu nasıl çözülecek Önemli bir adım atılmış durumda

HAYVAN HASTANESİ

“Sokak canları için bir de hayvan hastanesi kurduk. Bu hastane sağlık sorunu yaşayan patili dostları sağlığına kavuşturacak. Son teknoloji olması için yeni cihazlarla donatıyoruz. Burada, ameliyathaneler, müşahede odaları, karantina odaları ve muayene odaları bulunuyor.”

KEDİ VİLLASI

“Güzel bir kedi evi yaptık. Hatta kedi villa diyebiliriz. Sokak kedilerini oraya götürüyoruz. Bakımlarını yapıyoruz. Kedi sahiplenmek isteyen vatandaşlarımıza kedilerimizi emanet ediyoruz. Sahiplenilmeyen kedilerimiz büyük bir alanımız var, istediklerinde dışarı çıkıyorlar. İstediklerinde gelip villalarında kalıyorlar.”

HULK MAMA

“Belediye olarak vatandaşa ucuz et sunabilmek için Halket tesisler kurduk. Bu tesislerde insanların tüketemediği et atıkları ve kemiklerden hayvan maması üretiyoruz. Adını da ‘Hulk mama’ koyduk. Mamalar oluşturulan besleme alanlarında kullanılacak.”