Antakya ilçesinde bulunan Tarihi Uzun Çarşısı içerisindeki künefeciler Kurban Bayramı mesaisini sürdürüyor. Åžerbetli tatlı sevenlerin favori lezzeti künefe yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettikleri tatlıların başında geliyor.
Sıcak servis edilmesi ile bilinen künefe sünen peyniri ve yoÄŸun ÅŸerbetin verdiÄŸi tat ile görüntüsü ile dikkat çekiyor.
Geleneklere birebir uygun olarak közde künefe piÅŸirimini yapan Fatih Uzunparmak, “Eski usul ve tamamen yüzde yüz doÄŸal ve organik künefe yapıyoruz. Kurban Bayramı’nda beklentilerimiz çok yüksek ve satışlarımız çok iyi. Bayramda ÅŸehir dışından gelen misafirlerimizi ağırlayacağız. Artık kısmet neyse o olacak. Antakya usulü büyük tepside piÅŸiyor. Porsiyon porsiyon kesilip veriliyor. Ä°steyen yarım isteyen tam porsiyon yiyebiliyor. Künefe Hatay’ındır, önünde ve arkasında bir ÅŸey yoktur. Tescili ve coÄŸrafi iÅŸaret belgesi Hatay’a aittir. Gaziantep’te, Diyarbakır’da ve Åžanlıurfa’da yapılanlar kadayıftır. Bize gelenler yurt içinden ve yurt dışından. Genellikle Arap ülkeleri, Avrupa’dan ve Türkiye’nin tüm illerinden gelenler oluyor. Bizde elimizden geldiÄŸi kadarıyla onları memnun etmeye çalışıyoruz” dedi.
Almanya’dan geldiÄŸini ifade eden Bilge Alis de, “Her yazın buraya geldiÄŸimde buranın künefesini yemeden gitmeyiz. Milli tatlımız ve çok seviyoruz. Çok güzel” diye konuÅŸtu.
Filiz Sürmeli de, “Åžehir dışından gelen misafirlerimizi ve arkadaÅŸlarımızı mutlaka buraya getirir ve yediririz. Çok severiz burayı” dedi.
Eski bayramların artık olmadığını ifade eden Tarihi Uzun Çarşısını künefeci ustası Nizamettin Künefeci, “Eskiden gece çalışırdık ve yetiÅŸtiremezdik. Ama ÅŸimdi kapatıp gideceÄŸiz bu saatte. Hatay’ın meÅŸhur künefesi her bayram sofraları süslüyor. Kilo ile satıyoruz, yarım, bir kilo. Künefenin kilosu 30, peynirin ise 90 Türk lirası. Her yerde künefe yapıyorlar fakat bizim Hatay künefesine uymaz. Bizim Hatay meÅŸhur künefemiz Türkiye’de birdir” ifadelerini kullandı.