Çiçek aşısı olanlar korumalı
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Rahmet Güner, dünyada giderek yayılan Maymun Çiçeği virüsünde hastalıktan korunma önlemlerinin önem taşıdığını söyledi. Güner, “1980 öncesinde doğanlar aşılı oldukları için çiçek hastalığına karşı koruma altında. Çapraz bir korunma söz konusu; yani M- Çiçeği hastalığından da büyük oranda korunuyorlar” dedi.
Ruken KADIOĞLU-Samet ÖKSÜZ/DHA - Özlem Yurtçu KARABULUT/DHA
Ankara Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Rahmet Güner, maymun çiçeği virüsünün ‘Orta Afrika’ ve ‘Batı Afrika’ olmak üzere iki farklı alt tipi olduğunu belirterek, “Orta Afrik tipinde ölüm oranı biraz daha yüksek. Bağışıklık sistemi iyi olan kişilerde oran binde 1’ler civarında” dedi. “COVID pandemisindeki durum burada yaşanmayacaktır” diyen Güner, “Burada kişiler döküntülerden dolayı daha net bir şekilde belirti göstereceği için, bulaş da bu oranda daha az olacaktır” açıklamasını yaptı.
PANİĞE GEREK YOK
Türkiye’de 2022-2023 arasında sınırlı sayıda vaka görüldüğünü hatırlatan Güner, “Tabii ki yine vaka görülebilir. Önlemimizi alacağız, korunacağız” dedi. “1980 öncesinde doğmuş olanlar, aşılı oldukları için çiçek hastalığına karşı koruma altında. Burada çapraz korunma söz konusu; yani M- Çiçeği hastalığından da büyük oranda korunuyorlar” diyen Güner, şunları söyledi: “Paniğe gerek yok. Hastalıktan nasıl korunmamız gerektiğini öğrenmemiz lazım. Kişisel hijyenimize, temas ettiğimiz kişilere dikkat etmeliyiz. Seyahat, döküntülü hastalık, ateş öyküsü olanlara mesafeli davranmalıyız.”
KARANTİNA İDDİASINA YALANLAMA
‘Başkent’te maymun çiçeği hastalığından şüphelenilerek karantinaya alınan hastaların olduğu’ yönündeki haberler, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yalanlandı. “Ankara’daki hiçbir sağlık tesisimizde maymun çiçeği hastalığı şüphesiyle karantinaya alınan hastamız bulunmamaktadır” denilen açıklamada, hastalığa dair bilgilendirmelerin sıklıkla Sağlık Bakanı ve bakanlık tarafından yapıldığı belirtildi.
BATI NİL VİRÜSÜ 6 KİŞİDE TESPİT EDİLDİ
Sağlık Bakanlığı, virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu’nun bu yıl 6 kişide tespit edildiğini, hastaların takip ve tedavilerinin devam ettiğini açıkladı. Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen hastalığın mevsimsel olduğu ve yaz boyunca görüldüğü, kişiden kişiye doğrudan bulaşmadığı belirtildi. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, ülkemizde en son 2019’da salgın yaşandığını, virüsün yaşlılarda menenjite yol açabildiğini söyledi. Yavuz, “Yüzde 80 hastalığı hafif geçiriyor. Ancak yaşlılar ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde ağır ve ölümcül olabiliyor” dedi.