Gündem'Daimi üye olma gayreti içindeyiz'

'Daimi üye olma gayreti içindeyiz'

Paylaş
'Daimi üye olma gayreti içindeyiz'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi olan ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’in adeta dünyayı idare ettiğini 15 geçici üyenin ise etkisiz kaldığını söyledi. Türkiye’nin de daimi üye olma gayretinde olduğunu belirten Erdoğan, “Ama bizleri daimi üye yapma gibi bir hesapları yok” dedi.

‘DÜNYAYI YÖNETİYORLAR’

Haberin Devamı

ABD’nin New York kentinde düzenlenen 79’uncu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısının ardından yurda dönen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün İstanbul’da, cuma namazı çıkışında açıklamalarda bulundu. BM’deki konuşmasına değinen Erdoğan “Dünya 5’ten büyüktür derken bizim ısrarla üzerinde durduğumuz konu; 5 daimi üye ve bunun yanında 15 geçici üye var. Bu daimi üyeler her kararı rahatlıkla verebiliyor. 15 tane geçici üyenin ise burada herhangi bir tesiri söz konusu değil” dedi. Erdoğan, “Bu 5 daimi üye şu an itibari ile dünyayı adeta yöneten konumunda” diye konuştu.

‘ÇÖZECEĞİNİ İFADE ETTİ’

Türkiye’nin de daimi üye olma gayreti içinde olduğunu söyleyen Erdoğan, “Ama şu ana kadar aldığımız bir netice yok. Ve daimi üyelerin de bizleri daimi üye yapma gibi bir hesapları yok. 15 tane geçici üyenin de zaten bu noktada yapacağı hiçbir iş söz konusu değil” dedi. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’le görüşmesi konusunda ise Erdoğan, “Önümüzdeki yılın başında Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı yapacağız. Sayın Başbakan Ege’de yaşanan bazı malum sıkıntıları masaya yatıracağını ve sorunu çözeceğini bizlere ifade etti” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

DOLMABAHÇE’DE İZZETBEGOVİÇ KABULÜ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün İstanbul’daki Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Bosna Hersek Demokratik Eylem Partisi’nin (SDA) Genel Başkanı Bakir İzetbegoviç’i kabul etti. Görüşme basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Bakir İzetbegoviç, Bosna-Hersek Kurucu Cumhurbaşkanı Alija Izetbegovic’in oğlu.

‘PAŞİNYAN’IN YAKLAŞIMI OLUMLU’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, BM’deki temasları kapsamında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’la yaptığı görüşmeye ilişkin soru üzerine “Azerbaycan-Ermenistan arasında yaşanan sıkıntılar konusunda Paşinyan’ın olumlu yaklaşım içerisinde olduğunu gördüm” dedi. Erdoğan, Azerbaycan’ın da olumlu bir yaklaşım içinde olduğunu vurgulayıp, “Bu iki ülke, bu sorunu inşallah çözerler” diye konuştu.