Derin suların kahramanları
Derin mavilerin, karanlık suların, azgın dalgaların durduramadığı, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Sualtı Arama Kurtarma Tim Komutanlığı, yedi gün 24 saat göreve hazır bekliyor. Yüzlerce adli olayın çözülmesini sağlayıp, en zor anlarda insanlara yaşama umudu olan Jandarma, yılın 200 günü eğitim dalışları yapıyor.
Cem KERPİÇÇİLER/POSTA
GÖREV ALANI 11 ŞEHİR
2012 yılında kurulan İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Sualtı Arama Kurtarma Tim Komutanlığı, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Bursa, İzmit, Sakarya, Bilecik ve Düzce’de de görev yapıyor. Sel, gibi doğal afetlerdeki arama kurtarma çalışmalarında ön saflarda olan timler, üstün fiziki yetenek gerektiren operasyonlarda görev alıyor. Timler, göreve hazır olmak için gerçek arazi ve hava koşullarında tatbikat ve eğitimlere katılıyor.
CESET VE DELİL ARAMASI
Buz altına, görüş mesafesinin kısıtlı olduğu karanlık, kirli sulara dalışlar yapan İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Sualtı Arama Kurtarma Tim Komutanlığı ekipleri, ceset ve suç delillerini bularak adli olayların aydınlatılmasında önemli rol oynuyor. Timler aramalarında sualtı sonarı, sualtı intikal aracı, sualtı metal detektörü ve özel sualtı kameraları gibi son teknoloji ürünü teçhizatlar kullanıyor.
ÖNCE SINAV SONRA EĞİTİM
Jandarma Genel Komutanlığı rütbeli personellerinden komando olma ve yetkili hastanelerden ‘Kurbağa adam olur’ sağlık raporu şartlarını yerine getiren personeller Sualtı Arama Kurtarma (SAK) timine katılabilmek için önce yazılı sınav ve spor testlerini geçiyor. Ardından ‘Kurbağa Adam Kursu’nu başarıyla bitirmeleri gerekiyor. SAK timleri, dalış kurslarının yanı sıra bot kullanma, dağcılık, helikopterden atlama, cankurtaranlık ve ilk yardım eğitimleri de alıyor.
Sualtı Tim K. J. Asb. Kd. Üçvş. Ömer Uğurlu, POSTA Gazetesi Haber Müdürü Cem Kerpiççiler’e zorlu görevlere her an hazır olduklarını anlattı.