Dijital dünyanın yeni göz bebeği! 'Cleanfluencer' akımı giderek artıyor
Dünyada milyonlarca kullanıcısı bulunan sosyal medya uygulaması TikTok'ta bir süredir 'ev temizleme akımı' büyük kitlelere ulaşmış durumda. Kimileri bu durumun genellikle trajediyle karşı karşıya kalan insanlarda meydana geldiğini dile getirirken kimileri ise akıl sağlığı sorunları yaşayanlarda görüldüğünü belirtti. 'Cleanfluencer' akımının psikolojik boyutunu Uzman Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya'ya sizler için sorduk.
Duygu Karagül/Posta.com.tr | TikTok'ta kirli evleri temizleme akımı videoları milyonlarca izleyici kitlesine sahip. Çöp evleri temizleyerek yayınlayan kullanıcılara ise 'Cleanfluencer' deniyor. Sosyal medyada baskın ve yüksek etki alanına sahip 'influencer' kelimesinin kökeninden oluşan 'cleanfluencer' akımını uygulayan kullanıcılar için ise pek çok yorum yapıldı. Uzman Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Uzman Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya, "Gelişen dünya düzenine ayak uyduran influencer akımı türü olan cleanfluencer; insanların ‘kolay yoldan para kazanma’ aracı gibi duruyor olsa da ciddi bir emeği içinde barındırıyor. İnsanlar okul okumadan bireysel olarak yeteneklerini sergileyerek internet aracılığı ile geçimlerini sağlayıp yaşamlarına devam etmeyi tercih ediyor. Aynı zamanda ‘popüler’ olma yolunda bir adım gibi göründüğünden birçok çocuğun gelecek hedefi oldu bile. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus bireysel ihtiyaçların öne çıkmış olması." ifadelerine yer verdi.
CİDDİ BİR EMEK!
Kariyer planlamanın dışında ek gelir sağlama aracı olarak da görülen Instagram popülaritesi artık yeni bir meslek dalı olarak kabul ediliyor. Influencer bu mesleğin adı olarak kabul görmüş durumda. Bu durumun kişileri etiketleme yapmasına da değinen Psikolog Derya Yalçınkaya, bu mesleği yapıp başarılı olanların yok sayılmasının haksızlık olduğu düşüncesine yer verdi.
“Bu durumun bireyleri etiketleme yapması ile rahatsızlığı olmayan ve bu doğrultuda başarılı olanların yok sayılması anlamına gelmesi, ciddi bir haksızlığı da içinde barındırdığı kanısındayım. İlk akla gelen cazip ve kısa yoldan para kazanma mantığı, ek gelir ihtiyacı olan kişilere seçenek olarak sunuluyorsa, burada tercih eden herkesin psikolojik rahatsızlığa sahip olduğunun anlamını taşıması doğru bir yaklaşım olmasa gerek. Bir başlık altında görev tanımı; kişinin yaptığı şeyi mesleği gibi görmesi ile şekilleniyor. Ciddi anlamda rahatsızlığı olan kişilerin örneğin temizlik (obsesif kompulsif bozukluk) OKB’si, böyle bir seçimde davranışlarının dışa vurumu olabilir. Ama genelleyerek her OKB hastası cleanfluencer yapıyor diyemeyiz."
“CLEANFLUENCER AKIMI BİR HASTALIKTIR DİYEMEYİZ”
Genelde bir travmanın ya da trajediyle karşı karşıya kalanların bu şekilde yaşadığı yorumları için 'Cleanfluencer' akımın bir hastalık olmadığını vurgulayan Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya; "Cleanfluencer akımı bir hastalıktır diyemeyiz. Fakat hastalığa sahip olan kişilerin bu eylemi gerçekleştirmesi hastalıklarına köstektir. Tedavisi mümkün olduğunu bilip bir psikiyatri uzmanı ya da psikologlar ile görüşme sağlanması en sağlıklı yoldur. Toplumun bu konuda yapabileceği en büyük destek ruh sağlığını korumak için destek almaya yönelten cümleleri ihtiyacı olanlara aktarmak olmalıdır. Kişi fark edemese de diğerler insanlar, akrabalar durumu dışardan çok net gözlemleyebilir. Bir şeylerin yolunda gitmiyor algısı kişiyi doğru adım olan tedaviye götürecektir." açıklamasında bulundu.
HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİYOR
Uzman Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya, genellikle bu durumun ergenlik döneminde ve 20-30’lu yaşlarda başladığına değinerek, okul öncesi çağdaki çocuklar dahil herhangi bir yaşta da görülebileceğinin altını çizdi.
“Erkeklerde daha erken yaşlarda başlamasına karşın genel olarak kadınlarda daha sık görülüyor. Bu hastalığa sahip kişiler genetik nedenler, beyin işlevlerinde bozulma ve serotonin işlevlerinde bozukluk, çocukluk çağı travmaları (örneğin, cinsel istismara maruz kalanlarda ileri yaşamlarında önemli bir stres yaşantısı ardından OKB’nin ortaya çıkabilmesi), kişilik özellikleri (kişilik yapısı olarak titiz, kuralcı, ayrıntıcı, mükemmeliyetçi özelliklere sahip olan kişiler OKB’ye yatkın kişiler olarak değerlendirilmektedir) gibi birçok nedenden başlamış olabilir.”
ÖNCELİKLERİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN
Uzman Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya, dikkat edilmesi gereken konuların öncelikleriniz olması gerektiğini belirtti. Yalçınkaya, “Bunun gibi takip etmekten hoşlandığınız durumları takip etme isteğinizi sorgulamalısınız ya da bu durumu meslek haline getiriyorsanız hedefiniz önceliğiniz olan kompulsiyonlarınız mı? Yoksa para kazanma aracı olarak gördüğünüz gelişen dünya düzenine uyum sağlamak mı? bunu gözden geçirmelisiniz” dedi.
INFLUENCER BİR HASTALIK DEĞİLDİR
Instagram'da özellikle milyonlarca takipçisi bulunan ve pek çok markanın tanıtımını yapan eski adıyla blogger yeni adıyla influencerlar büyük bir kitleye hizmet ediyor. Hepsi birbirine bağlı birer akım olarak nitelendirilirken bu durumun toplumda yarattığı olumlu ya da olumsuz etkenler için ise Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya; "Influencer bir hastalık değildir. Her meslekte olduğu gibi kişinin var olan bir hastalığı mesleğini sürdürmesine ya da sonlandırmasına neden olabilir." açıklamasında bulundu.
“GENİŞ BİR KİTLEYİ HEDEF ALIYORLAR”
Obsesif kompulsif bozukluk hakkında da detaylara değinen Derya Yalçınkaya; "OKB, obsesyon adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan bir ruhsal hastalık olduğunun altını çizdi.
“Obsesyon, kişinin zihnine girmesine engel olamadığı, zihninden uzaklaştıramadığı düşünce, fikir ve dürtülerdir. Kişinin isteği dışında gelirler, kişi tarafından mantıkdışı olarak değerlendirilirler ve yoğun sıkıntı ve huzursuzluğa yani anksiyeteye neden olurlar. Kompulsiyon, obsesyonların neden olduğu yoğun sıkıntı ve huzursuzluğu azaltmak ya da ortadan kaldırmak üzere yapılan yineleyici davranış ve zihinsel eylemlerdir. ‘cleanfluencer’ temizlik yaparak video çeken ve çekilen videoları insanlarla paylaşan kişiler olduklarından (bu durumu ister hastalığa sahip olsun ister para kazanma arzusu olsun) , OKB hastalığına sahip kişilerin takip etmekten ekstra keyif alacağı bir durum olduğunu düşünürsek, geniş bir kitleyi hedef aldığından bahsedebiliriz. Yani eylemi yapan kişi ne amaçla yapıyor olursa olsun, takipçisi olan kişilerin çoğunluğunda kompulsiyon görülmesi olasıdır. Video izledikçe rahatlayan birçok bireyin varlığı gibi… "
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi