GündemFinlandiya ve İsveç, NATO'ya katılacak mı? Bakan Çavuşoğlu'ndan yeni açıklama

Finlandiya ve İsveç, NATO'ya katılacak mı? Bakan Çavuşoğlu'ndan yeni açıklama

Paylaş
Finlandiya ve İsveç, NATO'ya katılacak mı? Bakan Çavuşoğlu'ndan yeni açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen NATO toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin, "PKK ile görüşen ülkeler bu tutumlarından vazgeçmeli. Finlandiya Dışişleri Bakanı tutumuza ılımlı yaklaşırken İsveç’te bunu görmüyoruz." dedi.

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya başvuruda bulunacaklarını açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili "Olumlu bakmamız mümkün değil" demişti. Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinistö ise bugün, "NATO üyeliği için resmen başvuruda bulunacağız" açıklaması ile resmen başvuru yapacaklarını duyurdu. Niinistö açıklamasının devamıdna, üyelik konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşmeye hazır olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

ÇAVUŞOĞLU, NATO TOPLANTISI SONRASI KONUŞTU

Bugün NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç'in NATO süreciyle ilgili konuştu. Çavuşoğlu, "NATO'nun geleceğiyle ilgili konuları kendi aramızda değerlendirdik. Dün akşam çalışma yemeğinde NATO'nun genişlemesi konuşuldu ve NATO'ya üyeliği gündemde olan Finlandiya ve İsveç'in de dışişleri bakanları bu toplantıya davet edildi. Bu sabahki ilk oturumda Ukrayna'daki durum değerlendirildi. Son oturumda da biliyorsunuz haziran ayında Madrid'de NATO Zirvesi gerçekleştirilecek. Bu zirvede NATO'nun Stratejik Konsept Belgesi onaylanacak. Bu belge üzerinde de görüşlerimizi bugün paylaşma imkanımız oldu.

Haberin Devamı

"FOTOĞRAF VE BELGELERLE GÜZEL BİR ŞEKİLDE ANLATTIK"

Dün akşam Türkiye olarak bu konudaki tutumumuzu net bir şekilde söyledik. Türkiye olarak NATO'nun açık kapı politikasını eskiden beri destekliyoruz. Birçok NATO üyesi ülke özellikle Gürcistan ve Ukrayna, hatta Bosna-Hersek'in üyeliğine karşı çıkarken biz prensip olarak açık kapı politikasını desteklediğimizi vurgulamıştık. NATO adı üstünde bir ittifaktır. Bir birlik ya da örgüt değildir. Dolayısıyla burada müttefiklik dayanışması çok önemlidir. Bu iki ülkenin olası üyeliğine karşı tutumumuzu Sayın Cumhurbaşkanımız cuma günü kamuoyunda paylaşmıştır. Tabi yankıları buraya kadar gelmiştir. Özellikle bu iki ülkenin PKK/YPG terör örgütü ve mensuplarıyla yaptığı görüşmeler, özellikle de İsveç'in yaptığı silah yardımı dahil tüm rahatsız olduğumuz konuları gayet açık bir şekilde sergiledik. Fotoğraf ve belgelerle müttefiklerimize gayet güzel bir şekilde anlattık." dedi.

"NATO ÜYESİ ÜLKENİN, MÜTTEFİĞİNE KISITLAMA UYGULAMASI KABUL EDİLEMEZ"

Çavuşoğlu açıklamalarına şöyle devam etti: "Halihazırda NATO üyesi olup da bu terör örgütleriyle görüşen, destek veren, ve Türkiye üzerinde özellikle savunma sanayine karşı ihracat kısıtlaması yapan ülkelerin de bu tutumlarından vazgeçmesi gerektiğini, bunun müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu anlattık. Daha sonra bu iki ülkenin dışişleri bakanlarıyla üçlü görüşme gerçekleştirdik. Burada net bir şekilde yine belgelerle beraber rahatsız olduğumuz konuları, kendilerinin teröre verdikleri desteği ve terör örgütü üyeleriyle yaptıkları görüşmeleri söyledik. NATO üyesi olan bir ülkenin müttefiklerine kısıtlama uygulaması kabul edilemez.

Haberin Devamı

"VATANSEVER OLAN HERKESİN TAKİP ETTİĞİ BİR KONU"

Ayrıca NATO'nun güvenlik anlayışında, ortak bir saygı çerçevesi mutlaka yer almalıdır. PKK'yı terör örgütü olarak gördüklerini ve bu tutumlarının devam edeceğini söylediler. PKK kamplarında eğitilmiş teröristler var. Terörist başı Öcalan ile birlikte olduklarını gösteren fotoğraflar var. Diğer konularda da sizin endişelerinizi gidermek için bir çalışma yapalım önerisi geldi. Türk kamuoyunun bu konuda temsil edilmesi gerektiğini söyledik. Bu sadece Cumhur İttifakı'nın değil vatansever olan herkesin takip ettiği bir konu.

İSVEÇ'TEN OLUMLU TUTUM GELMİYOR

Bizim tutumumuz gayet açık ve net. Bu açıkça iki aday ülkenin teröre verdiği somut desteklerle ilgili. İsveç Dışişleri Bakanı'ndan yapıcı bir tutum gelmiyor. Finlandiya Dışişleri Bakanı daha gerçekçi bir tavır takınıyor. 

Haberin Devamı
Almanya’da NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı devam ediyorAlmanya’nın ev sahipliğinde Berlin’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı ikinci gününde devam ediyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KARŞI ÇIKMIŞTI

Finlandiya ve İsveç'in NATO girişimlerine ilişkin geçtiğimiz günlerde değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. Daha önce Yunanistan'la ilgili NATO konusunda bir yanlış yaptı bizden önceki yönetimler. Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı NATO'yu da arkasına alarak takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı Türkiye olarak işlemek istemiyoruz. İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK'sı, DHKP-C'si İsveç'te, Hollanda'da yuvalanmış durumda. Hatta parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu konuda bizim olumlu bakmamız mümkün değil" ifadelerini kullanmıştı.

RUSYA KARARA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile görüşmesinde askeri tarafsızlık politikasını sona erdirerek NATO'ya katılma başvurusu yapacağını duyuran Finlandiya'nın söz konusu kararının iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vereceğini söylemişti. Putin ayrıca, Finlandiya'nın tarafsız statüsünden vazgeçerek NATO'ya katılmasının 'büyük hata' olacağını belirtti.

Haberin Devamı

FİNLANDİYA DEVLET BAŞKANI: NATO ÜYELİĞİ İÇİN BAŞVURUDA BULUNACAĞIZ

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin'in geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği "NATO üyeliği" konusunu bugün Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö neticeye bağladı ve resmi bir dille "NATO üyeliği için resmen başvuruda bulunacağız" çıkışında bulundu. Niinisto, ülkesinin NATO üyeliği konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeme getirdiği sorunlar hakkında Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi.