Dolandırıcıların ucuz tatil tuzağı! Prof. Dr. Kırık uyardı: Sahte sitelere ve yorumlara dikkat
Tatil sezonunun gelmesini fırsat bilen dolandırıcılar harekete geçti. Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla, tatil rezervasyonları artarken dolandırıcılar gerçekçi olmayan düşük fiyatlarla vatandaşları ağına düşürmeye çalışıyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Sahte site ve yorumlara karşı dikkatli olmak gerek. Hakkında fazla bilgi bulamadığınız sitelerden kaçın. Aşırı ucuz teklifler genellikle dolandırıcılık işareti!” diyerek önemli uyarılarda bulundu.
Elif Bayram / Posta.com.tr – Havaların ısınmasıyla birlikte birçok vatandaş kısa bir mola vermek için internetten tatil rezervasyonu yapıyor. Peki online ortamlardan tatil satın alırken dolandırılamamak için nelere dikkat etmek gerek? Kullanıcı yorumlarına bakarak tatil paketi satın almak ne kadar güvenli? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Bayram tatili için internet üzerinden tatil satın alırken dikkat edilmesi gereken birçok husus var. Dolandırıcılardan kaçınmak ve güvenli bir tatil deneyimi yaşamak için öncelikle hizmet fiyat dengesine dikkat etmek gerekiyor!” diyerek vatandaşları uyardı.
SAHTE TATİL SİTESİ UYARISI
İnternetten tatil rezervasyonu yaparken dikkatli olunması gerektiğini belirten Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, vatandaşları sahte tatil siteleri konusunda uyardı.
Özellikle ucuz tatil tekliflerine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ali Murat Kırık, rezervasyon işlemleri sırasında ek ücretlerin olup olmadığını kontrol etmek gerektiğine dikkat çekti.
“GİZLİ ÜCRETLERE DİKKAT”
Tatil paketleri veya otel rezervasyonlarının fiyatlarının farklı web sitelerinde karşılaştırarak piyasa araştırılması yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Gerçekçi olmayan düşük fiyatlar, gizli ücretlerle destekleniyor. Online acentaların gerçekliğini kontrol etmek son derece önemli. Tanınmış ve güvenilir tatil sitelerini ve acenteleri tercih etmek en doğrusu. Şüpheli görünen veya hakkında fazla bilgi bulamadığınız sitelerden kaçının. İnternet üzerindeki kullanıcı yorumları ve derecelendirmeleri okuyarak acenta veya otel hakkında bilgi edinmek de faydalıdır ancak sahte yorumlara karşı dikkatli olmak gerek” dedi.
“SOSYAL MEDYADAN KONUM PAYLAŞMAYIN”
Rezervasyon yaptıktan sonra otel veya tatil köyü ile doğrudan iletişime geçerek rezervasyonun doğruluğunun teyit edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Rezervasyon onay e-postasını dikkatlice inceleyerek tüm detayların doğru olduğundan emin olun. Bu, tatil sırasında karşılaşabileceğiniz olası sorunları önlemede yardımcı olacaktır. Ayrıca tatildeyken sosyal medyada konum paylaşmak yerine, döndükten sonra tatil anılarınızı paylaşmayı tercih etmelisiniz. Bu, evde olmadığınız bilgisini hırsızlara vermemek açısından önemlidir. Sosyal medya hesaplarınızın gizlilik ayarlarını gözden geçirerek sadece tanıdığınız kişilerle bilgi paylaşımında bulunmak da faydalıdır” diye konuştu.
Güvenli ödeme yöntemleri kullanarak işlem yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ali Murat Kırık, sözlerine şöyle devam etti:
“Ekstra güvenlik önlemleri almayı ihmal etmeyin. Güvenli ödeme yöntemleri kullanarak ödeme yapın; kredi kartı veya güvenli ödeme yöntemlerini tercih edin. Banka havalesi veya EFT gibi yollarla ödeme yapmaktan kaçının. Rezervasyon yaptığınız sitenin SSL sertifikası (https://) olup olmadığını kontrol ederek sitenin güvenli olduğunu doğrulayın”
“DOLANDIRICILIĞA KARŞI EKSTRA GÜVENCE”
Prof. Dr. Ali Murat Kırık, vatandaşların internet üzerinden tatil satın alırken özellikle dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıraladı;
- Online ortamlardan tatil alırken güvenilirliği sağlamak adına e-ticaret.gov.tr ve Türsab (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
- E-ticaret.gov.tr’yi ziyaret ederek, tatil veya rezervasyon sitesi adını arama çubuğuna yazabilirsiniz.
- Arama sonuçlarında sitenin kayıtlı olup olmadığını kontrol etmek, sitenin güvenilirliğini anlamanıza yardımcı olur.
- Kayıtlı siteler, belirli yasal ve güvenlik standartlarına uymak zorundadır ve bu da dolandırıcılığa karşı ekstra bir güvence sağlar.
- Bu noktalara dikkat ederek, internet üzerinden güvenli bir şekilde tatilinizi planlayabilir ve keyifli bir bayram tatili geçirebilirsiniz.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi