e devlet alt üst soyağacı sorgulama ekranı- Sorgulamak için tıklayın
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hizmete açılan e devlet alt üst soy ağacı sorgulama ekranı açıldı. Soy ağacınızı sorgulamak için haberimizde bulunan linke tıklayarak öğrenebilirsiniz. Milyonlarca vatandaşımızın beklediği haber dün gece saatlerinde geldi. Sistem açılır açılmaz tam 4 milyon kişi girince çökmüştü. E devlet alt-üst soy sorgulamada büyük bir hata ortaya çıktı. Posta.com.tr bunun nedenini araştırdı.
Beklenen son dakika haberi geldi! E Devlet alt üst soy ağacı sorgulama ekranı açıldı. Geçtiğimiz günlerde Alt Üst Sorgulama Soy ağacı e devlete girer girmez 4 milyon kişi soy ağacını sorgulamak için girmişti ve site çökmüştü. Bunun üzerine yetkililer kota çözümü getirdi ve gün içerisinde belirledikleri kotaya kadar vatandaşlar soy ağacına bakabilecek. Siz de soy ağacınızı öğrenmek istiyorsanız haberimizde bulunan linki tıklayarak öğrenebilirsiniz. 1800'lü yıllara kadar öğrenebileceksiniz. E devlet alt-üst soy sorgulamada büyük bir hata ortaya çıktı. Posta.com.tr bunun nedenini araştırdı. E devlet şifresini yeniden veya nasıl alındığını öğrenmek için buradan ulaşabilirsiniz.
E-DEVLET ALT ÜST SOYAĞACI SORGULAMAK İÇİN TIKLA
E DEVLETTEN TELEFONA ŞİFRE GELMEMESİ DURUMUNDA...
NOT: E devlete tıkladığınızda karşınızda talebinizin alındığını göreceksiniz. Sizden bilgilerinizin güncellemesini isteyecektir. Telefon ya da e posta adresinize gelen mesajla soy ağacınızı görüntüleyebileceksiniz. Size mesaj gelmemesi durumunda ise e devlette tekrar giriş yaparak kontrol edebilirsiniz.
SOYAĞACI DAHA ÖNCE NASIL ÖĞRENEBİLİNİYORDU?
Soy kütüğünü öğrenmek isteyenler, daha önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvuruyordu. Dilekçeye cevap verilmesi durumunda alt-üst soy bilgisine ulaşılabiliyordu. Genel müdürlük daha önce dijital ortama aktardığı bilgileri, gelen talepler üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na verdi. Bakanlık, alt-üst soy bilgilerini e-Devlet’e aktardı.
Sistem sayesinde 10 kuşak öncesi büyüklerinizin isimlerine, medeni durumlarına, mahallelerine, doğum ve ölüm tarihlerine ulaşabilmek mümkün.
E-Devlet alt-üst soy sorgulamada büyük hata!
E-Devlet soy ağacı (alt-üst soy bilgisi sorgulama) uygulamasında 1800’lü yıllarda doğan vatandaşların birçoğu için ‘sağ’ bilgisi veriliyor. Nüfus Müdürlüğü yetkilileri bu hatayla ilgili Posta.com.tr'ye açıklama yaptı
1844 DOĞUMLU VATANDAŞ 'SAĞ' GÖRÜNÜYOR!
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve e-Devlet üzerinden erişilen Alt Üst Soy Belgesi’ne göre 1844, 1868, 1875 gibi yılında doğan bir vatandaş sağ olarak görülüyor. Bu durum ise vatandaşlar tarafından sosyal medyaya taşındı. Sosyal medyada yayılan gönderinin ardından e-Devlet’e giren vatandaşlar, aynı sorunun kendilerinde de görüldüğünü yine sosyal medyadan paylaşarak duyurdu
NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİNDEN POSTA'YA AÇIKLAMA
Posta.com.tr'nin ulaştığı nüfus müdürlüğü yetkilileri ise yaşanan bu aksaklıkla ilgili bilgi verdi. POSTA'ya konuşan yetkili, böyle bir aksaklığın yaşanmasının sebebinin; 'Sağ' olarak görünen o kişilerin zamanında başka bir yerleşim yerine göç etmesi, yurt dışına gitmesi ya da hakkında ölüm bildirimlerinin yapılmamasından kaynaklandığını ifade etti.
SOYAĞACI TARİHÇİLER ARASINDA TARTIŞMA KONUSU OLDU
Vatandaşların internetten soyağacını görüntüleyebileceği bir sistemi hayata geçirince tarihçiler arasında da bir tartışma konusu oldu.
Habertürk yazarı Murat Bardakçı da bugünkü yazısında “Noksansız bir soyağacı çıkartmamız mümkün değildir” dedi. Bardakçı şu ifadeleri kullandı:
“Teknik problemlerin halledilmesinin ardından herhangi bir şekilde kayıtlara ulaşabildiğiniz takdirde yedi ceddinizi öğrenebileceğinizi, anne ve baba tarafından asırlar önceki aile kayıtlarınıza ulaşabileceğinizi zannetmeyin. Şanslı iseniz en fazla dört, haydi bilemediniz beş nesil geriye, 1800’lerin ortalarına kadar gidebilir ve orada kalırsınız. Öyle hayal ettiğiniz gibi asırlar öncesine, onbeşinci, onaltıncı yüzyıllara ulaşmanız mümkün değildir. Zira, 19. asırdan itibaren tutulmuş nüfus kayıtları ile daha önce yapılmış sayımların evrakı farklı yerlerdedir, meselâ 1831 ile 1880’ler arasında yapılan ve sadece erkeklerin kaydedildiği nüfus sayımının belgeleri devlet arşivinde, 1880’ler sonrasında kadınların da yazıldığı defterler ise nüfus müdürlüklerindedir ve bunların tamamı henüz yeni harflere aktarılmamıştır.”
DAHA ESKİ TARİHLERE GÖTÜREBİLECEK
Kısacası yüzlerce yıl geriye giden bir soyacağı çıkarmak isteyenlerin Osmanlı arşivlerine de girmesi, tahrir defterlerini incelemesi gerekiyor. Özellikle ataları göç edenlerin resmi belgelerde dördüncü nesle kadar geriye gitmesi bile çok zor. Göç edilen yerler Türkiye sınırları dışında kaldıysa o ülkelerin arşivlerinde de araştırma yapılması ve epey çaba harcaması gerekiyor.
Bu arada Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün soyağaçlarını daha eski tarihlere götürebilecek çalışması da sürüyor. Genel Müdür Sinan Güner bu ay başında yaptığı açıklamada şöyle demişti: “Elektronik arşiv çalışması başlattık, İstanbul’dan Hatay’dan kamyonlarla belgeleri getirdik. Osmanlıca 320 milyon evrakı tarayacağız. Buradan nüfus kütükleri çıkarıyoruz, sadece tarama değil restorasyon da yapıyoruz. Osmanlıca arşivler, nüfus bağını ortaya çıkartıyoruz. Biz bunları bitirdiğimiz zaman TC kimlik numaralarıyla ilişkilendireceğiz. Böylece herkesin soy bağı resmi olarak da ortaya çıkacak.”
- Ticaret Bakanlığı, İsrail’le ticaretin durdurulma sürecini kronolojik olarak paylaştı
- 'Asgari ücret ne kadar olacak?' sorusuna en güçlü cevap belli oldu!
- Ev alacaklar dikkat! Sıfır faizli kampanyalar ilgi görüyor, işte konutta yıl sonu fırsatları
- Konutta yıl sonu fırsatları
- İmar hakkı aktarımı hakkında merak edilenler