'Eğitim desteğimiz 15 bin öğrenciyi hayata hazırlayacak'
Belediyelerin eğitim kurumlarını kapatan kanun Hükmünde kararname’nin değiştirilmesi için yaptığı mücadele ile Türkiye’ye örnek olan CHP’li Başkan Olgun Atila, “Dost Bilim Evi projemizle eğitim verdiğimiz öğrenci sayısını 6 bin 250’den 15 bine çıkaracağız” diyor
RÖPORTAJ:CEMAL SEVGİ
cemal.sevgi@dogangazetecilik.com.tr
Kanun Hükmünde Kararname ile yasaklanan belediyelerin eğitim desteği vermesi konusu İzmir Bornova’da başlatılan mücadele ile geri döndü. Çamdibi’ndeki BELGEM Binası önünde başlayan mücadele kısa zamanda tüm Türkiye’de gündem oldu. Bu arada Bornova Belediyesi, eğitim konusunu bir adım öteye taşıyacak çalışmayı da başlattı.
BELGEM’in yanında Dost Bilim Evi de kuruluyor. Bu projeyle eğitim verilen öğrenci sayısı 6 bin 250’den 15 bine çıkacak. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ile bu süreci ve yapılan diğer çalışmaları konuştuk.
■ Dost Bilim Evi’nde eğitim için neler yapılacak?
Belediyemiz imkanlarıyla eğitim verdiğimiz öğrenci sayısını son 2.5 yılda 3 bin 500’den 6 bin 250’ye çıkardık. Şimdiki hedef 15 bin çocuk ve gencimize eğitim desteği vermek. Şimdi, BELGEM ve Bilim Evi’mizle birlikte kaliteli eğitim hizmeti vererek iyi yurttaşlar yetiştireceğiz. Dost Bilim Evi Projesi ile 7-18 yaş grubuna ihtiyaç duydukları tüm destekler verilecek.
Burada çocuk ve gençler yaş gruplarına göre tarihten coğrafyaya, matematikten felsefe ve diğer tüm sosyal bilimlere kadar dokunarak, hissederek, deneyler yoluyla gözlemleyerek, belgesel gösterimleri ile izleyerek farklı yaşam formlarına ilişkin deneyim yaşayacak. Bornova Belediyesi’nin eğitim desteği verdiği öğrenci sayısı kısa sürede 15 bine ulaşacak.
Bu mücadelede Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve milletvekillerimizin bize verdiği desteğe çok teşekkür ediyoruz. Yurttaşlarımızın yoğun isteği ve CHP’li milletvekillerimizin verdiği önerge ile başarıya ulaştık. Haklı mücadelemiz sayesinde hep birlikte bir yanlışın düzeltilmesini sağladık.
“DOST KART’LA HEP YANLARINDAYIZ”
■ Bornova’da öğrenci olmak büyük bir ayrıcalık galiba!
Tam da bu hedefe ulaşmak için çalışıyoruz. Ege Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi gibi uluslararası standartlara sahip kurumları ile eğitimde marka kenttir Bornova. Belediyemizin öğrencilere sosyal ve ekonomik olarak destek olmak için 2014 yılında başlattığı ‘Dost Kart Projesi’ her geçen gün daha da büyüyor. Dost Kartlı öğrenci sayımız 6 bin 4’e yükseldi. Dost Kart sahibi gençler, Büyükpark içindeki Gençlik Merkezi’nin; yemek, içecek, çamaşır yıkama, internet erişimi ve kütüphane gibi hizmetlerinden faydalanıyor. Bugüne kadar merkezden verilen hizmet sayısı ise 1 milyonu geçti.
■ Dost Kart’ın gençlere başka avantajları da var mı?
Gençler, ‘Dostkart’ amblemi olan 400 esnaftan yüzde 10’dan yüzde 50’ye kadar indirimli alışveriş yapma imkanı bulurken, Bornova Belediyesi’nin hizmetlerinden de öncelikli olarak yararlanıyor. Anlaşma yapılan esnaf ise sürekli olarak kontrol edilerek, kurallara uymayanlar sistemden çıkarılıyor. Dost Kart ve Gençlik Merkezi uygulamalarından yararlanmak isteyen öğrenciler, Bornova Belediyesi tarafından üniversitelerin kayıt dönemlerinde ve belirli aralıklarla fakültelerde kurulan stantlara başvuru yapabiliyor. Ayrıca gençler, Gençlik Merkezi’nden Dost kartlarını edinebiliyor.
■ Marka kent hedefinize ulaşabildiniz mi?
Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Marka Yönetimi ve Pazarlama Yüksek Lisans Programı öğrencilerinin ders konusu “Bornova Markası” oldu. Yüksek lisans öğrencilerine yükselen ‘Bornova Markası’nı ve bu konuda yapılan çalışmaları anlattım. Bornova yıllar boyunca daha çok sanayi ve eğitim kenti kimliğiyle tanındı. Son üç yılda yaptığımız çalışmalar ve hayata geçirdiğimiz projelerle spordan sanata, turizmden sosyal işlere; pek çok alanda marka haline geldik. Dünyaca ünlü Conde Nast Traveller Dergisi editörleri Bornova’yı yükselen değer olarak seçip sayfalarında yer vererek farklı kıtalardaki okuyuculara tanıttı.
■ İlçenin geleceğini nasıl kurguluyorsunuz?
Ege Üniversitesi ile birlikte hazırladığımız Stratejik Planı’da en önemli unsurlar; turizm, tasarım ve inovasyon olarak belirlendi. Göreve gelince 2014’te kurduğumuz Kentsel Tasarım Müdürlüğü, daha yaşanabilir bir kent yaratma hedefi doğrultusunda çalışıyor ve hayaleri gerçeğe dönüştürüyor.
Cephe giydirmelerinden grafiti çalışmalarına, kent mobilyalarından peyzaj uygulamalarına birçok konuda çalışma yapan müdürlük, sanatı sokağa taşıdığı projelerle Bornova’ya ayrı bir renk katıyor. Bornova Stadı ve Atatürk Spor Kompleksi sayesinde kısa sürede sporda İzmir’in merkezi haline geldik. Uluslararası organizasyonlara da ev sahipliği yapmaya başlayan bu tesisler sayesinde Bornova’nın adı Avrupa’da da duyulmaya başladı. Tarihi ve doğal güzelliklerimizi tanıtarak dünyanın ilgisini de Bornova’ya çekiyoruz.
■ Altyapı yatırımlarınız da devam ediyor mu?
500 bine yaklaşan nüfusu ile her geçen gün büyüyen ve gelişen Bornova’yı geleceğe hazırlamak için altyapı yatırımlarına büyük önem veriyoruz. Bornova’da trafik sıkıntısı yaşanmaması için yollar, köprüler ve kavşak projelerini art arda hayata geçiriyoruz.
Eski köy yerleşimlerinden, tüm mahallelere ilçenin dört bir yanında yatırımlar sürerken, ana arterlerdeki önemli çalışmaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütüyoruz. Bunların yanında tarihi değerlerimizi de koruyoruz. Son olarak 1 Sokak’ta bulunan köşkte aslına uygun olarak yapılan restorasyon projesiyle tarihi bir değer daha Bornova’ya kazandırılıyor. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi de Bornova’da önemli bir tarihi geçmişi bulunan Paterson Köşkü’nü restore ediyor.
■ Greenpeace Bornova’yı neden tüm dünyaya örnek gösterdi?
Bornova Belediyesi tarafından hayata geçirilen güneş enerjisi panellerinden oluşan fotovoltaik tesisi, dünya çapında çevrenin korunması için çeşitli etkinliklere imza atan ve en büyük küresel örgütlerden biri olan Greenpeace’den övgü aldı.
Greenpeace tarafından yapılan tanıtımda Bornova’da güneş enerjisinin kullanımına yönelik başlatılan kampanyanın tanıtımında, yıllık 250 ton karbon salınımını önleyen fotovoltaik tesisi örnek gösterildi. Tesisin fotoğrafları, Greenpeace’in sosyal medya hesaplarından “Güzel Haber” başlığıyla paylaşıldı. Çocuklarımıza daha sağlıklı ve yaşanabilir bir dünya sunmak için çalışmaya devam ediyoruz.
SATIN ALMA SAHİPLEN
■ Sokak hayvanlarını da düşünüyor musunuz?
Bizim için her canlının önemi var. Projelerimizi yaparken can dostlarımızı da düşünüyoruz. İlçemizde yaşayan sokak hayvanlarını sahiplendirmek için haftanın iki günü özel etkinlik düzenliyoruz. Büyük Park’ta çarşamba ve cumartesi günleri gerçekleştirilen etkinlikte, Bornova Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nde bulunan kedi ve köpekler, sıcak bir yuva için bir dost eli bekliyor. Kedi veya köpek beslemek isteyenler hayvan satış mağazaları yerine barınakları tercih etmeli.
Fair Play Madalyası
■ Bu ödül neden size verildi?
Kente kazandırdığımız spor tesisleri, kulüplere verdiğimız destek ve centilmence yaklaşımlarımız nedeniyle, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Konseyi tarafından ‘Fair Play Hizmet Madalyası’ verildi. Büyük önderimiz Atatürk’ün; ‘Ben sporcunun zeki, çevik ve güzel ahlaklısını severim’ sözünü ilke edindik. Sadece Bornova değil, İzmir için önemli olan iki spor tesisi yaptık ama geleceğimiz olan gençlerimiz ve çocuklarımıza yönelik önemli yatırımlarımız da var. Bizim için önemli olan hem ruhen hem bedenen sağlıklı bireyler yetişmesi ve tüm spor faaliyetlerinin centilmenlik çerçevesinde geçmesi.
İZMİR TAKIMLARI BORNOVA STADI'NDA HİÇ YENİLMEDİ
■ Bornova Stadı İzmirlilere uğurlu mu geldi?
Aynen öyle oldu. TFF 1. Lig’den Süper Lig’e çıkma mücadelesi veren Göztepe ile Altınordu Bornova Stadı’nda oynadığı hiçbir maçı kaybetmedi. İki İzmir takımı Lig, Kupa ve Avrupa maçları da dahil Bornova’da çıktığı 10 maçta 7 galibiyet, 3 beraberlik aldı.
Ayrıca dünyaca ünlü Türk hakem Cüneyt Çakır’ın Bornova Stadı’nda oynanan Göztepe-Yeni Malatyaspor Maçı’nı yönetmesi dikkat çekti. Onlar kazandıkça biz mutlu oluyoruz. En büyük dileğimiz Göztepe ve Altıordu’nun el ele Süper Lig’e çıkması. Altınordu-Manisaspor maçını, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim ve Müfit Erkasap ile birlikte izledik. Onlar da stadımızı çok beğendi.
■ Seyirci kapasitesini kaç kişiye çıkarmayı planlıyorsunuz?
İzmir’de önemli bir eksikliği gideren Bornova Stadı’nın 6 bin 500 olan seyirci kapasitesini 11.500’e çıkaracak projemiz tamamlandı. Milli Emlak Müdürlüğü tarafından tahsisi yapılan alandaki inşaat çalışmaları 2017 yılında başlayacak.
İçerisinde kafeterya, spor salonu ve eğitim salonu gibi pek çok bölümün yer aldığı çalışmalar tamamlandığında, Bornova Stadı maç günleri dışında da yaşayan bir tesis haline gelecek. Öte yandan stat çevresinde bulunan viyadüklerin altının; otopark, peyzaj düzenlemeleri ve ışıklandırma için kullanılmak üzere Karayolları Bölge Müdürlüğü’nden belediyeye tahsisi yapılması için gerekli başvuruları da yaptık.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi