Eğitime yerel destek
Tuzla'da, Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın göreve geldiği 2009’dan bu yana okul öncesinden üniversiteye eğitimin her kademesinde çok önemli projelere imza atıldı. Dezavantajlı öğrencilere ücretsiz yemek 50 bin uygulaması, öğrenciye ücretsiz kırtasiye seti ve üniversitelilere eğitim yardımı bu projelerden sadece birkaçı. ‘Eğitim Kenti Tuzla’ vizyonu kapsamında yatırımlarını sürdüren Başkan Yazıcı’nın son eğitim yatırımı ise 15 akademisyen ve 32 sanayici ile Türkiye’nin ilk uygulamalı Temel Bilimler Üniversitesi’ni ilçeye kazandırmak.
SEVİM BÜYÜKTAŞ DEMİR
Türkiye Temel Bilimler Araştırma Vakfı’nın çatısı altında Temel Bilimler Üniversitesi’ni kurma çalışmaları sürüyor. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın başkanlığını yürüttüğü vakfın mütevelli heyetinde, 15 akademisyen ve 32 sanayici bulunuyor. Kamu-sanayi-üniversite işbirliği ile kurulacak olan üniversitede, fizik, kimya, biyoloji ve matematik gibi temel bilimlere odaklanılacak. Yüksek lisans ve doktora programları, yine temel bilimlerin alt dalları olacak şekilde belirlenecek. Üniversitede; Uygulamalı Temel Bilimler Fakültesi, Mühendislik Bilimleri ve İleri Mühendislik Fakültesi, Edebiyat ve Görsel Sanatlar Fakültesi olmak üzere 3 fakülte olacak. Kapılarını, sadece YKS’de üstün başarı göstermiş öğrencilere açacak olan üniversite, yüzde 100 burs modeli ile eğitim verecek.
DİJİTAL OKURYAZARLIK SEFERBERLİĞİ
Başkan Yazıcı, başta Tuzla’da yaşayan kadınlar olmak üzere tüm vatandaşların katılabildiği dijital okuryazarlık seferberliği başlattı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi işbirliği ile Tuzla Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Diji Aile-Ailede Dijital Dönüşüm Projesi ile ailelerin dijital okuryazarlığının artırılması hedefleniyor. Proje kapsamında, Tuzla’daki liseli öğrenciler, ‘genç eğitici dijital lider’ eğitimlerini tamamlayarak ebeveynlerine dijital okuryazarlık eğitimi veriyor.
DENİZDE GENÇLİK MERKEZİ
Uzun yıllar şehir hatları vapuru olarak İstanbulluları taşıyan Mehmet Akif Ersoy Gemisi, Tuzla Belediyesi tarafından restore ettirilip, 2014’te gençlik merkezine dönüştürüldü. Tuzla sahiline demirli olan Türkiye’nin ilk ve tek gençlik merkezi gemisi, gençlerin eğitim yuvası. Gençlik Gemisi’nde müzik, resim, edebiyat ve sahne sanatları başta olmak üzere pek çok kategoride dersler veriliyor. Gençlik Gemisi dışında, Tuzla Belediyesi Gençlik Merkezi’nde de (TUZGEM) 14-25 yaş aralığındaki gençler için bilim, sanat, spor ve yabancı dil gibi pek çok alanda kulüp faaliyetleri bulunuyor. Üniversite hazırlık kursları da TUZGEM’in faaliyetleri arasında yer alıyor. Merkezlerden yılda 30 binden fazla genç faydalanıyor.
ATIL ALANDAN EĞİTİM MERKEZİNE
Tuzla’nın Aydınlı Mahallesi’nde atıl vaziyetteyken, günümüzde Türkiye’nin en fonksiyonel parkı olan Tuzla Belediyesi Şelale Eğitim Parkı, İstanbullu gençlerin uğrak noktası. 2014’te kapılarını açan Şelale Eğitim Parkı’nda İstanbul’un en kapsamlı Bilim Sanat Merkezlerinden olan Tuzla BİLSEM, kutup bilim evi, planetaryum ve gözlem evi, buz pisti, bowling, karting, bilim kampı, yüzme havuzu, Holografik Hayvanat Bahçesi Nuh’un Gemisi HoloZoo gibi alanlar bulunuyor. Türkiye’nin yerel yönetim tarafından açılan ilk Teknoloji Geliştirme Merkezi olan Tuzla TEKMER de Şelale Eğitim Parkı’nda yer alıyor.
HER EVE BİR KÜTÜPHANE
Tuzla Belediyesi, ilçedeki 82 bin aileye tanımlanan ‘Tuzla e-kütüphane’ uygulamasını hayata geçirdi. ‘Her eve bir kütüphane’ sloganıyla başlatılan uygulamadan, 380 yayınevinin 25 bine yakın e-kitabına erişmek mümkün. Uygulama, Google Play Store ve App Store’dan kolaylıkla indirebiliyor. Tuzla Belediyesi Ay Yıldız Sosyal Tesisleri’ndeki Dijital Kütüphane de 2012’den beri faaliyet gösteriyor. Dijital kütüphane tabletlerinde bulunan e-Kütüphane uygulaması ile 40 bin kitap arşivi de ziyaretçilerin hizmetine sunuldu. Dijital Kütüphane ve e-kütüphane hizmetinin yanı sıra ilçede Rumeli Kültür Merkezi’nde halk kütüphanesi de bulunuyor.
TUZLA’DA 9 YENİ OKUL
Tuzla’da tekli eğitime geçmek için yapılan çalışmalar kapsamında, bağışçıların da destekleri ile ilçeye 9 yeni okul kazandırıldı. 2 anaokulu tamamlanırken, 4 okulun da inşaat çalışmaları devam ediyor.
İlçe genelinde bulunan tüm devlet okulların bakım ve onarım çalışmaları, 2011’den bu yana Tuzla Belediyesi tarafından yapılıyor.
Başkan Yazıcı, COVID-19 ile mücadele kapsamında başlayan uzaktan eğitim döneminde, tableti olmayan öğrenciler için ‘Askıda Tablet’ kampanyasını hayata geçirmişti. Kampanya kapsamında Türkiye genelinden binlerce tablet ve bağış talebi alınmıştı. ‘Askıda Tablet’ kampanyası ile bir grup ihtiyaç sahibi öğrenci tabletlerine kavuşmuştu.
MİNİKLER İLE ANNELERİNE EĞİTİM
Anne Çocuk Eğitim Merkezi’nde (AÇEM) 3-6 yaş arasındaki çocuklar, anneleri ile eğitim görüyor. AÇEM’de çocuklar oyun, sanat ve matematik etkinlikleri yaparken, anneleri de seçtikleri bir alanda eğitim alıyor. Tuzla’daki 8 ayrı AÇEM’de, 20 branşta eğitimler veriliyor. Eğitimlere 1500 fazla çocuk, anneleri ile katılıyor.
Tuzla Belediyesi Bilgi Evleri, 8-14 yaş arası çocukların güvenli ve kontrollü bir ortamda ders çalışmalarını, kitap okuma alışkanlığı kazanmalarını, boş vakitlerini yararlı bir şekilde değerlendirmelerini ve sosyal alanda yeteneklerini geliştirebilmelerini olanak sağlıyor. Tuzla’da 5 merkezde hizmet veren Bilgi Evleri’nden yaklaşık 3 bin 500 öğrenci yararlanıyor.
Gönül Elleri Çarşısı tarafından yılın her günü takipleri yapılan Tuzla’nın özel gereksinimli çocukları, Tuzla Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde spordan sanata onlarca farklı branşta eğitimlere katılıyor. Eğitimler tamamen ücretsiz.
2000 ÖĞRENCİYE SICAK YEMEK
Tuzla Belediyesi, okul idaresi tarafından belirlenen ve tam gün öğrenim gören ihtiyaç sahibi öğrencilere her gün sıcak öğle yemeği gönderiyor. Her yıl yaklaşık 2 bin öğrenciye sıcak yemek ulaştırıyor. Uygulama 8 yıldır devam ediyor.
Başkan Yazıcı’nın 2014’te başlattığı çalışma kapsamında, Tuzla’da okuyan üniversite öğrencilerine eğitim yardımı yapılıyor. 2014’ten bu yana 15 bin 407 öğrenciye, 28 milyon 488 bin 400 TL eğitim desteği verildi.
Gönül Elleri Çarşısı aracılığı ile okulun ilk günü, ilçedeki tüm öğrencilere çanta, boyama kitabı, beslenme çantası, defter, kalem ve silgi gibi kırtasiye malzemelerinin olduğu eğitim setleri veriliyor. Kırtasiye desteğinden her yıl yaklaşık 50 bin öğrenci faydalanıyor.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi