En sessiz salgın! Önlem alınmazsa ölüm riskini artırıyor
Vücudu hastalıklara karşı korumak için sağlıklı bir yaşam sürmek gerekiyor. Yaşın ilerlemesiyle birlikte pek çok hastalık gün yüzüne çıkabiliyor. Özellikle kalça kırığı yaşla birlikte en sık görülen hastalıkların başında geliyor. "Sessiz salgın" olarak nitelendirilen kalça kırığına karşı önlem alınmazsa ölüm riski artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sinan Karaca, kalça kırığına karşı farkındalık yaratılması gerektiğini vurgulayarak hastalığa karşı alınması gereken önlemleri Posta.com.tr okurları için açıkladı.
Aydan Durak/ Posta.com.tr | Kalça kırıkları ilerleyen yaşla birlikte sıklıkla görülebiliyor. Uzmanların "Sessiz salgın" olarak nitelendirdiği kalça kırıkları yaşın ilerlemesiyle daha sık görülüyor ve tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sinan Karaca ‘Kalça kırıklarının yaşlı kişilerin hayat koşullarını nasıl etkilediğine değinirken ‘sağlıklı beslenmenin ve aktif yaşamın desteklenmesi ile bu riskin azalabileceğini’ söyledi.
ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR
Kalça kırıklarının yaşlı kişiler için hareketliliklerini, bağımsızlıklarını ve genel yaşam kalitelerini etkileyen geniş kapsamlı sonuçları oluyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sinan Karaca, kalça kırığının önemine dikkat çekerek ciddi uyarılarda bulundu.
"Fiziksel ağrı ve sınırlamaların ötesinde, kalça kırıkları bağımsızlık kaybına, artan sağlık hizmeti kullanımına ve daha yüksek ölüm riskine yol açabilir. İstatistiklere göre, kalça kırığı olan her 3 yaşlı kişiden yaklaşık 1'i, kırık öncesi fonksiyon seviyelerini geri kazanamıyor ve yaklaşık %20'si yaralanmadan sonraki bir yıl içinde hayatını kaybediyor"
RİSK FAKTÖRLERİNİ BİLMEK GEREKİYOR
Kalça kırığına karşı yetişkinler daha savunmasız oluyor. Bu durumun ise pek çok sebebi var. Doç. Dr. Sinan Karaca, "Yaşın kendisi önemli bir risk faktörüdür ve risk 65 yaşından sonra katlanarak artmaktadır." dedi.
"Yaşı ilerlemiş olan insanların kalça kırıklarına karşı savunmasızlığına birçok faktör neden olur. Yaşın kendisi önemli bir risk faktörüdür ve risk 65 yaşından sonra katlanarak artmaktadır. Kadınlar, özellikle osteoporozu olanlar daha yüksek risk altındadır. Diğer risk faktörleri arasında düşme öyküsü, hareketsiz yaşam tarzı, kötü beslenme, sigara, alkol ve bazı ilaçlar yer alır. Bu risk faktörlerini tanımak, önleyici tedbirlerin uygulanmasında çok önemlidir."
SAĞLIKLI YAŞAM VE D VİTAMİNİ ŞART
Kalça kırığını önlemek için sağlıklı ve aktif bir yaşamın önemine değinen Doç. Dr. Sinan Karaca, "Yaşlı kişilerde kalça kırıklarının önlenmesi, kapsamlı ve çok yönlü bir yaklaşım gerektirir. İlk olarak, düzenli egzersiz, dengeli beslenme ve yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı yoluyla sağlıklı yaşlanmayı desteklemek kemik sağlığını iyileştirebilir ve kırık riskini azaltabilir. Ev modifikasyonları, denge eğitimi ve görme değerlendirmeleri gibi düşmeyi önleme stratejileri, kalça kırılmalarına yol açabilecek düşme risklerini azaltmada esastır. Ek olarak, osteoporozun erken teşhisi ve yönetimi kırık önlemede çok önemli bir rol oynamaktadır." dedi.
ERKEN TEŞHİS İLE İYİLEŞMEK MÜMKÜN
Kalça kırığının olumsuz sonuçlara yol açmaması için erken teşhisin önemi çok büyük. Kalça kırığı belirtilerini hissettikten sonra mutlaka doktora gitmek gerekiyor.
Doç. Dr. Karaca, "Erken teşhis ve hızlı müdahale, kalça kırığı yaşayan yaşlı yetişkinler için sonuçların iyileştirilmesinde hayati öneme sahiptir. Şiddetli kalça veya kasık ağrısı, ağırlık taşıyamama ve bacak deformitesi gibi kalça kırığının belirti ve semptomlarını tanıma konusunda dikkatli olunmalıdır. Kapsamlı postoperatif bakım ve rehabilitasyonun yanı sıra tanısal görüntüleme ve cerrahi müdahaleye zamanında erişim, iyileşmeyi ve fonksiyonel sonuçları artırabilir." cümlelerini kullandı.
FARKINDALIĞI ARTIRMAK GEREKİYOR
Yaşı ilerlemiş olan kişilerde kalça kırığına acil olarak müdahale etmek gerekiyor. Doç. Dr. Karaca, kalça kırığına karşı farkındalık yaratılması gerektiğini vurguluyor.
"Yaşlı kişiler arasındaki kalça kırıkları, acil müdahale gerektiren kritik bir halk sağlığı sorununu temsil eder. Farkındalığı artırarak, önleyici stratejiler uygulayarak zamanında ve kapsamlı tedavi sağlayarak, yaşlı bireyler üzerindeki kalça kırıklarının yükünü azaltabilir ve sağlıklı yaşlanmayı destekleyebiliriz. Yaşlanan nüfusumuzun refahına değer veren ve onu destekleyen bir toplum yaratmak için güçlerimizi birleştirelim, altın yıllarını güç, bağımsızlık ve haysiyetle yaşamalarını sağlayalım."