Eşsiz yeteneğin büyük başarısı
ÇEV Sanat’ın 17 yaşındaki keman sanatçısı Bade Daştan, dünyanın en önemli müzik okullarından Amerika’daki Curtis Institute Of Music’e giren ilk Türk kemancı oldu. Bade yüzlerce kişi arasından birinci oldu ve her yıl sadece 10 öğrencinin alındığı okula tam burslu kabul edildi. Jüri üyelerinin, “O bambaşka, eşsiz bir yetenek” dediği Türkiye’nin gururu Bade Daştan’la başarısını ve müzik kariyerini konuştuk.
SEVİM BÜYÜKTAŞ DEMİR
Curtis Institute of Music, tüm müzisyenlerin girmeyi hayal ettiği, ancak çok zorlu sınavlarla öğrenci kabul eden 100 yıllık köklü bir okul. Her yıl çeşitli enstrümanlardan toplam 10 öğrenciyi kabul eden Curtis, keman bölümü için bu yıl 3 öğrenciyi tam burslu aldı. Bu 3 öğrenciden biri, ÇEV Sanat’ın 17 yaşındaki keman sanatçısı Bade Daştan. 3 aşamalı sınavda tüm jüriden tam not alan tek aday olan Bade, birinci seçilerek büyük başarı elde etti. Jüri üyesi, ünlü keman sanatçısı Shmuel Ashkenazi’nin, “Bade sadece büyük bir yetenek değil, o bambaşka, eşsiz bir yetenek” açıklaması gurur verici. 2012’de Bilkent Müzik Hazırlık Okulu’na başlayan Bade, müzik eğitimini 2018’den itibaren ÇEV Sanat’ın ‘Genç Yetenekler’ projesi kapsamında Brüksel’deki Musica Mundi Okulu’nda sürdürüyor. Bade, üniversite eğitimine Curtis Institute of Music’te devam edecek.
PİYANO SINAVINDA KEŞFEDİLDİ
Bade, kemana 5 yaşında başlıyor. Küçük yaşlardan itibaren şarkıları doğru sesle ve ritimle söylediğini fark eden annesi Duygu Daştan, kızının bu yeteneğini teyit etmek için de Bilkent Müzik Hazırlık Okulu seçmelerine götürüyor. Bade, küçükken piyano dersleri aldığı için Bilkent’in seçmelerine piyanodan giriyor. Sınavda bildiği birkaç parçayı çalıyor ve çıkıyor. Bilkent’in yaylı sazlar komisyonu, Bade’yi görmek istiyor. Tekrar sınava alınan Bade, Bilkent Müzik Okulu’nun keman bölümüne seçiliyor. Yaylı sazlar komisyonundaki üyeler, Bade’nin ‘mutlak kulak’ (duyulan bir notayı bir referans almadan, başka bir notayla karşılaştırmadan tanıyabilme) olduğunu fark edip, ellerinin yapısından kemanda başarılı olacağını öngörüyor. Böylelikle Bade’nin keman serüveni başlıyor.
EN BÜYÜK DESTEKÇİLERİ
En büyük destekçisinin annesi olduğunu söyleyen Bade, “Babamı 1.5 yaşımdayken kaybettim. Annemle zorlu bir dönem geçirdik. Keman, hayatımızın merkezi gibi oldu; nerede, nasıl yaşayacağımızı kemana göre belirlememiz gerekiyordu. Tabii, bu da imkanlarla sınırlıydı” diyor. 10 yaşındayken ÇEV Sanat sayesinde Belçika’ya giderek, eğitimine Brüksel’deki Musica Mundi’de devam eden Bade, “ÇEV Sanat ve Berrin Yoleri, müzik kariyerimin her noktasında destek oluyor. O destek ve güven sayesinde hayallerimi büyük tutabiliyorum. Müzik kariyeri sadece ailevi imkanlarla sürdürülebilecek bir şey değil” diye konuşuyor.
EN İYİLERLE ÇALIŞACAK
Küçüklüğünden beri duyduğu Curtis, Bade’nin en büyük hedefi oluyor. Curtis’ten sınav için davet aldığında büyük sürpriz yaşadığını belirten Bade, “Kabul mesajını aldığım ilk gün, benim için duygusal açıdan çok karmaşıktı. Çalışmalarımın sonuçlarını almak ve kendime bunu kanıtlamış olmanın gururu ön plandaydı” diyor. Curtis, eğitimleri süresince genç sanatçılara orkestra, opera, solo ve oda müziği programları aracılığıyla kendilerini geliştirme fırsatı sunuyor. Dünyaca ünlü sanatçıları okullarında ağırlıyor. Bade de Curtis’in tüm bu imkanlarından üst düzeyde faydalanıp, dünyada aranan bir solist olmak istiyor.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi