Ev sahibi tadilat yaparken ortaya çıkardı! Nevşehir'de tarihin unuttuğu 20 bin kişilik şehir
Nevşehir’de bir ev sahibi, tadilat sırasında tavuklarını yakalamak için bodrum katındaki bir delikten geçerken, bir zamanlar 20 bin kişinin yaşadığı belirlenen terk edilmiş bir yeraltı şehrini keşfetti. Keşfedilme hikayesiyle oldukça ilgi geçen Derinkuyu, dış basında da gündem oldu.
Posta.com.tr | Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde yaşayan ve ismi belirtilmeyen bu adam, 1960'lı yıllarda duvarı yıkarak bugün Derinkuyu olarak bilinen antik Elengubu şehrine giden karanlık bir tüneli ortaya çıkardı.
Merkezi Anadolu'nun Kapadokya bölgesinin 85 metre altında yer alan Derinkuyu, dünyanın en büyük kazılmış yeraltı şehri olarak bilinir ve son on yıllarda keşfedilen 200'den fazla küçük, ayrı yeraltı şehrine bağlıyor.
Şehir, sakinlerine sürekli bir şekilde taze hava ve su sağlayan bir havalandırma sistemiyle donatılmıştı. Etkileyici şehrin tam olarak ne zaman inşa edildiği tartışmalı olsa da M.Ö. 370'ye dayanan antik yazılar Derinkuyu'nun var olduğunu göstermektedir.
Şehrin başlangıçta muhtemelen malların depolanması için kullanılmış ancak ilerleyen dönemlerde yabancı istilacılardan kaçmak için bir sığınak olarak da kullanıldığı belirtildi. Karanlık koridorlar bilinçli olarak dar ve alçak inşa edilmişti. Böylece saldırganlar eğilip tek sıra halinde girmek zorunda kalacaktı.
Her kattaki kapılar içeriden hareket ettirilebilen yarım tonluk kayalarla bloke edilmişti ve sıkışmış saldırganları delikten okla vurmaları için bir açıklık içeriyordu.
Mimarların kim olduğu hala bir gizem olsa da araştırmacılar Bronz Çağı Anadolu halkı olan Hititlerin M.Ö. 1200 civarında Friglilerin saldırısı altında kaldıklarında ilk birkaç seviyeyi kaya içine kazmış olabileceğini belirtti.
Anadolu'yu 600 yıl boyunca yöneten Hint-Avrupa diline sahip Frig istilacılar, şehrin büyük bir kısmını işgal ettiği iddia edilirken ilerleyen yüzyıllarda Derinkuyu'nun Persler ve Hristiyanlar arasında el değiştirdiği ortaya çıktı.
2.000 yıllık unutulmuşluğun ardından, 1923'te Türk-Yunan savaşını kaybeden Yunanlar tarafından terk edilen Derinkuyu, keşfedildikten sonra 100 yıl sonra 1985 yılında Unesco Dünya Mirası listesine eklenen eski bir şehir olarak ziyaretçilere açıldı.
Derinkuyu'daki antik şehrin oldukça ilginç keşfedilme hikayesi dünya basının da ilgisini çekti. ABD menşeili New York Post, Derinkuyu haberini manşetten okurlarına duyuyarak, "Yok böyle şans! Ev sahibi, tavuklarını kovaladıktan sonra 2.000 yıllık bir yeraltı şehrini buldu" ifadelerini kullandı.
HİTİTLERDEN FRİGYALILARA
Derinkuyu yeraltı şehrinin kesin inşa tarihi tartışmalı. Ancak Atinalı Ksenofon'un Milattan Önce 370 civarında yazdığı Anabasis adlı eseri, Derinkuyu'ya atıfta bulunan en eski yazılı eser olarak biliniyor. Kitapta, Kapadokya bölgesinde ya da yakınlarında, bölgede iyi bilinen uçurum kenarındaki mağara evler yerine yeraltında kazılmış evlerde yaşayan Anadolu insanlarından bahseder.
Florida Eyalet Üniversitesi'nde klasik çalışmalar alanında uzman Andrea DeGiorgi'ye göre Kapadokya, toprakta su bulunmaması ve kolayca şekillendirilebilen kayaları nedeniyle bu tür yeraltı yapıları için çok uygundu.
Bölgeye damga vuran ve tüf olarak da bilinen süngertaşı, kazma ve kürek gibi basit aletlerle rahatça oyulabiliyordu. Masalsı peribacaları da bu jeolojik yapı sayesinde mevcut şekillerini almıştı.
Ancak Derinkuyu yeraltı şehrini ilk olarak kimlerin inşa ettiği konusu gizemini korumaya devam ediyor. Akdeniz mağaraları uzmanı A. Bucci'nin bölgesel mağaralar üzerine yazdığı makaleye göre, geniş yeraltı mağaraları ağının temeli genellikle "M.Ö. 1200 civarında Frigyalıların saldırısına uğradıklarında kayadaki ilk birkaç katı kazmış olabilecek" Hititlere atfedilmektedir. Derinkuyu'da Hitit eserlerinin bulunması bu hipotezi güçlendiriyor.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi