Aydın'ın Efeler ilçesine baÄŸlı Gölhisar Mahallesi Türkiye'nin en fazla enginar üretimi yapılan bölgelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bu bölgeye 600 kilometre uzaklıktan özel olarak gelen enginar soyucuları hızları ile dikkat çekiyor. Her gün sabahın erken saatlerinde baÅŸlayıp gecenin ilerleyen saatlerine kadar çalışan ekip hem bölgenin tarım ekonomisine canlılık katarken, enginar soyucularının özverili çalışmaları 'yeÅŸil elmas' olarak tabir edilen ve faydaları saymakla bitmeyen enginarın sofralara en taze ve lezzetli haliyle ulaÅŸmasına yardımcı oluyor. Üç kiÅŸiden oluÅŸan özel ekip, gün boyunca adeta bir makine gibi çalışarak aylık kazançlarını asgari ücretin 4 katına çıkarmayı baÅŸarıyor.
Enginar soymanın kolay bir iÅŸ olmadığını ve inceliklerinin bulunduÄŸunu belirten Ömer Faruk TaÅŸyürek, "Enginar soyum iÅŸi için sezonluk olarak Ankara'dan geliyoruz. Yılın 5-6 ayı buradaki sezonda enginarları soyup sonrasında da kendi iÅŸlerimize bakıyoruz. Åžubat başından Temmuz ayı sonuna kadar her yıl buralardayız. Enginar soymak kolay bir iÅŸ gibi görünse de öyle kolay deÄŸil. DeÄŸiÅŸik incelikleri var ve tecrübeniz olması gerekiyor. Özellikle de kararmaması için vakit kaybı yapmamak gerekiyor. Enginarları soyarken kullandığımız bıçaklar jiletten keskin. Bazen elimizi de kesebiliyoruz ufak tefek hatalar elbette oluyor. Herkesin yapabileceÄŸi bir ÅŸey deÄŸil. El emeÄŸi, dikkat ve tecrübe çok önemli bu konuda. Kimse eline bıçağı alıp hemen ilk seferde bu kadar soyamaz. Elma, patates soymaya benzemez bu iÅŸ" dedi.
GÜNDE BÄ°N Ä°LA BÄ°N 200 ENGÄ°NAR SOYUYORLAR
Günde yaklaşık bin ila bin 200 enginar soyduklarını belirten TaÅŸyürek, "Bu iÅŸte psikoloji de çok önemli. Bin, bin 100, bin 200 o civarda deÄŸiÅŸiyor. Bir dakikada ortalama 3 veya 4 enginarı soyabiliyoruz. Bazen 5, 6 veya 7 olduÄŸu da oluyor. Her saniye aynı ÅŸekilde devam edemeyiz. Ortalama fiyatlar deÄŸiÅŸiyor. Kalitesine, soyumuna göre farklılık gösteriyor. Allah bereket versin asgari ücretin üstünde güzel makul bir ücret alıyoruz. Tanesi Türkiye genelinde 2-3 lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Sabah 07.00'de kalkıyoruz, akÅŸam 23.00, 23.30'a kadar iÅŸimiz devam ediyor. Bu kalitede herkes yapamıyor, herkesin eli bu kadar yatkın deÄŸil. Türkiye'de 50 tane soyucu varsa 10 kiÅŸisi anca bu kadar kaliteli soyabilir. Böyle çanaklı kimse çıkartamaz" diye konuÅŸtu.
25 senedir enginar soyum iÅŸini yaptığını kaydeden Özgür Alkan, "Bu iÅŸ Türkiye genelinde Ocak ayında Kıbrıs enginarı ile baÅŸlar, Temmuz-AÄŸustos ayına kadar sürer. Adapazarı Taraklı'da son bulur bu serüven. Aydın Nisan, Mayıs, Haziran ayı gibi bu mevsimlerde yoÄŸun olur. 6 aylık bir sezonu var. Bu süre boyunca makine gibi oradan oraya koÅŸturuyoruz, sürekli çevir babam çevir. Allah eksik etmesin ama sıkı bir tempo. Yorucu olduÄŸu için kazancı da ona göre, çok ÅŸükür tatmin ediyor. Çalışma saatleri ve riski yüksek. 25 senedir bu iÅŸi yapıyorum. 25 senedir bu kolum 6 ay boyunca dönüyor. Sadece soyumla kalmıyor. Gün boyunca soyduÄŸumuz enginarların akÅŸam iÅŸçiliÄŸi de var, onunla ilgileniyoruz. Sevmeyen bir insan bu iÅŸi yapamaz. El becerisi olması lazım. Bıçaklar çok önemli, bıçak yapmayı bilmesi çok önemli. Bu ürünü her bıçak soymuyor. Bıçağın ne kadar iyi olursa kaliten de o kadar iyi çıkar" dedi.
18 yaşındaki Yusuf Alkan, "Ä°stanbul'dan Aydın'a aileme destek olmak için geldim. Ä°ÅŸimi severek yapıyorum. Bu iÅŸte görüp görülebilecek en genç nesil ben olabilirim" ifadelerini kullandı.
Ekip tarafından soyulan çanak enginarlar, marketlerde ve satış noktalarında perakende olarak satışa sunulurken tanesi 50 ila 80 TL'den alıcı buluyor.