GÜNEŞ TUTULMASI SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK, saat kaçta bitecek? 25 Ekim Güneş tutulması Türkiye’den izlenecek mi? Güneş tutulması depremi tetikler mi?
Güneş tutulması, sadece gök bilimciler değil neredeyse tüm vatandaşlar tarafından merakla bekleniyor. 17 Ağustos depremi öncesinde Güneş tutulması yaşanması ‘Güneş tutulması depremi tetikler mi?’ sorularını doğurdu. Peki, Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta başlayacak? Türkiye’den izlenecek mi? İşte uzman açıklaması…
Bu yıl ikinci defa gerçekleşecek Güneş tutulması için gözler gök yüzüne çevrildi. Doğa olayları arasında en ilgi çekenlerden olan tutulma hem burçlara hem de dünyaya etkisi nedeniyle oldukça konuşuluyor. Güneş’in bir süreliğine Ay’ın arkasında kalması nedeniyle Güneş ışıkları Dünya’ya ulaşamayacak ve Güneş bir hilal şeklinde görünecek. Tutulma Türkiye’de dahil olmak üzere dünyanın pek çok yerinden izlenecek. İşte 2022 yılının ikinci Güneş tutulması hakkında detaylar…
GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK?
2022 yılının ikinci Güneş tutulması 25 Ekim Salı günü gerçekleşecek. Türkiye saati ile 12.40’ta başlayacak tutulmanın maksimum evresi saat 13.50’de gerçekleşecek. Saat 15.05’te ise sona erecek.
GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE’DEN İZLECEK Mİ?
Tam tutulma olmaması nedeniyle Güneş’in bir hilal gibi görüneceği parçalı Güneş tutulması, Asya, Afrika, Avrupa ve Birleşik Krallık’ta Guernsey’de kuzey yarımkürede görülebilecek ve en uç noktasında kuzey kutbu bölgesinde görülebilecek.
Türkiye’de de izlenebilecek Güneş tutulması ülkemizde yüzde 40 olarak görünecek.
25 Ekim’de gerçekleşecek tutulmanın merkezi noktası, güneşin yüzde 82’sinin tutulacağı kuzey kutbundan izlenecek. Rusya’dan güneşin yüzde 80’e kadarı tutulacak, bu oran Çin’de yüzde 70’e, Norveç’te yüzde 63’e ve Finlandiya’da yüzde 62’ye düşüyor.
GÜNEŞ TUTULMASI NASIL OLUR?
Güneş tutulması, yılda iki veya 5 sefer gerçekleşebilen bir doğa olayıdır. Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve nedeniyle Ay'ın Güneş'i kısmen veya tümüyle örtmesi sonucunda oluşur.
Tutulmanın olması için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.
GÜNEŞ TUTULMASI DEPREMİ TETİKLER Mİ?
Güneş tutulması depremi tetikler mi sorularının sıklıkla gündeme gelmesinin ardından İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Güneş tutulması ile deprem arasında herhangi bir ilişki olmadığını belirtti.