Harvard ve Oxford'dan araştırmacılar Türk üniversitelerinde
YÖK’ün nitelikli araştırmacıların üniversitelere kazandırılması yönündeki girişimleri sonuç verdi. Harvard, Oxford, Texas, Michigan State gibi dünyanın önde gelen 30 üniversitesinin de içinde bulunduğu 65 kurumdan 192 araştırmacı, Türkiye’deki üniversitelerde çalışmak için başvuru yaptı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) nitelikli doktoralı araştırmacıların üniversitelere kazandırılması için sürdürdüğü çalışmalar ilk sonuçlarını verdi. YÖK’te düzenlenen ‘Nitelikli Araştırmacı Çalıştayı’nda konuşan Başkan Erol Özvar, aralarında Harvard, Oxford, Texas, Michigan State Üniversitesi gibi dünyanın önde gelen 30 üniversitesinin de içinde bulunduğu 65 kurumdan 192 araştırmacının Türkiye’deki üniversitelerde çalışmak için başvuru yaptığını ve bu kişilerin kısmi zamanlı olarak istihdam edildiğini açıkladı.
DÖNÜM NOKTASI
Ünvar, Yükseköğretim Kanunu’nda uluslararası üniversiteler, Ar-Ge merkezleri, kamu kurumları veya özel sektör laboratuvarlarında görev yapan Türk veya yabancı doktoralı araştırmacıların Türkiye’deki üniversitelerde görev alabilmesine imkan sağlayan (Ek-46) düzenlemenin ‘önemli bir dönüm noktası’ olduğunu vurguladı. YÖK Başkanı, devlet üniversitelerinde doktora sonrası sözleşmeli araştırmacıların istihdamına olanak sağlayan düzenleme kapsamında ise (Ek-34) 211 araştırmacının 41 üniversitede istihdam edildiğini belirtti.
‘TEMASA GEÇİN’ ÇAĞRISI
Türkiye’deki üniversitelere nitelik kazandırmanın, nitelikli araştırmacıların daha fazla etkileşimde bulunmasıyla mümkün olacağını belirten Özvar, “Üniversitelerimizin yerli ve yabancı kaliteli araştırmacılarla temasa geçmelerini, bu araştırmacıları bünyelerine kazandırmalarını arzu ediyoruz” dedi.
"İTHAL ETMEK ZORUNDA KALIYORUZ"
Türkiye’de beden bağışının az olması nedeniyle tıp fakültesi öğrencileri anatominin ana eğitim materyali olan kadavra üzerinde el becerisi kazanamıyor. Hekim adaylarının ilk hastasının kadavra olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, çoğu öğrencisinin kadavra görmeden mezun olduğunu söylüyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Servet Çelik, kadavra bulunmadığında ithal etmek durumunda kalındığını söyledi. Çelik, “İthal kadavralara ciddi bedeller ödemek zorunda kalıyoruz” dedi. Seza Nur ALPDÜNDAR/DHA
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi