Hatay'ı yıkan büyük hatalar
Depremin vurduğu Hatay'da incelemelerde bulunan uzmanlar, kentteki büyük yıkımın nedenlerini tespit etti. İnceleme sonucuna göre, en ölümcül hata binaların Asi Nehri yatağı ve Amik Ovası’nda, sıvılaşma oranı yüksek yumuşak zeminlere inşa edilmesi ile kalitesiz beton kullanılması.
Gül KABA-Ömer HASAR-Murat KORKMAZ/DHA
İstanbul’dan deprem bölgesi Hatay’ın merkezi ve ilçelerine giderek incelemelerde bulunan inşaat mühendisi dört akademisyen yıkım getiren yapısal hata ve eksikliklerle ilgili araştırma yaptı. Ekipte yer alan Dr. Öğr. Üyesi İhsan Karagöz şu tespit ve önerileri sıraladı:
- En büyük sorun zeminden kaynaklanıyor, yapılar için yer seçimi çok kötü. Yapılar Asi nehri yatağı üzerinde, Amik Ovası’nda alüvyon toprak üzerine inşa edilmiş.
- Temel tasarımları zemin özelliklerine göre yapılmamış.
- Çöp bacaklı kolon, düz demir, düşük kalitede beton kullanılmış.
DEPREME UYGUN DEĞİL
Birçok binada perde duvar yok veya yeterli değil. Birçok binada asmolen (bir tür tuğla) kullanılmış. Bu bölgede asmolen hiç kullanılmamalı. Kiriş ve kolon birleşim düğüm noktaları deprem standartlarına göre tasarlanmamış. Yeni binalar özellikle yumuşak katlardan (Genelde dükkan olarak kullanılan zemin katlar) dolayı hasar almış. Genelde 1980 öncesi yapılar yıkılmış. Yerleşimler yıkılan binalarının yerine değil dağ eteklerine kurulmalı. 13-14 katlı binalar yapılacaksa mutlaka sismik izolatör kullanılmalıdır.