Hayatlarını 'acı'dan kazanıyorlar
Acı biber salçasının hammaddesi biberin toplanması ve ayıklanmasında çalışan kadın-çocuk yüzlerce kişi, kavurucu sıcak ve biberin acısı nedeniyle sıkıntı yaşıyor
Her yıl ortalama 100 bin ton salçalık kırmızı biber rekoltesi gerçekleşen Gaziantep’in İslahiye İlçesi’nde yaşayanların önemli bölümü, salçalık biberleri toplayarak ve tohumlarını ayıklayarak ailelerinin geçimini sağlıyor.
Çocuk işçiler günde 4-6 saat çalışarak 10 lira civarında kazanırken, usta ayıklayıcılar ise aynı sürede 30-40 lira kazanabiliyor.
Biber temizliğinde çalışanlar kilo başına aldıkları 1 lira 15 kuruşun 10 kuruşunu ‘Çavuş’ denilen, işverenle aralarındaki irtibatı sağlayan ve toplayıp kovalara doldurdukları biberleri tartarak ne kadar topladıklarını hesap eden kişiye veriyor.
Tarladan biber toplayanlar ise kilo başına 1 lira 20 kuruş kazanıyor. Biber toplayan ve çöplerini ayıklayan işçiler, en büyük sıkıntılarının kavurucu sıcaklar ve biberin acısı nedeniyle vücutlarında oluşan alerji olduğunu belirtiyor.
Türkiye iç piyasasının yanı sıra Avrupa’ya da biber salçası satan Kanaat Biber Salçaları’nın sahibi Muzaffer Köse, iyice çöplerinden arındırılan ve yıkanarak çekilen biberdeki aflatoksin oranının sıfır seviyesinde olduğunu, bu nedenle tercih edildiğini belirtti.
Kadir ÇELİK/Gaziantep (DHA)
- Börekten çıkanlara inanamayacaksınız! Meşhur markanın adıyla satış yapıyordu, kıyma dışında her şey var!
- GSS prim borçları olanlar dikkat! Yılbaşında affediliyor
- Para değerlendirirken bu rotaya dikkat! Adım adım yatırım rehberi
- Yükselişte altını solladı! Yatırım aracı değil’ diyerek uyardı
- Merkez'den indirim sinyali