Her şişede ölüm var
Türkiye'de yılda 1.5 milyon litre sahte alkol ele geçiriliyor. Her yıl yaklaşık 300 kişi sahte içki nedeniyle ölüyor. Sadece İstanbul'da bir haftada 17 kişi bu yüzden can verdi. Yılbaşı öncesi piyasaya sürülen sahte alkol miktarının arttığına dikkat çeken uzmanlar bunun birkaç yudumunun bile insanı öldürebileceği konusunda uyarıyor.
İstanbul'da geçtiğimiz günlerde 46 kişi sahte alkolden zehirlendikleri şüphesi ile hastanelere kaldırıldı. 17 kişi hayatını kaybederken, 22 kişinin ise tedavilerine devam ediliyor. 7 kişi ise taburcu edildi. Polis, Şişli, Beyoğlu, Fatih, Kağıthane, Esenyurt, Ümraniye, Üsküdar, Sultangazi ve Bakırköy'de yaptığı operasyonlarda sahte içkiyi piyasaya süren 19 şüpheliyi yakaladı. Bunlardan 8'i tutuklandı.
10 YILDA 15 MiLYON LiTRE
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken yılbaşı öncesi alkollü içeceklerde sahtecilik ve ölümlerin arttığını belirterek "Son 10 yılda yaklaşık 15 milyon litre sahte içki ele geçirildi. Sahte alkolün sonucu körlük, sakatlık veya ölüm. Bu ürünlerin şişelenip piyasaya sürülmesi engellenmediği ve suçlular ciddi şekilde cezalandırılmadığı sürece, ölümler artmaya devam edecektir" dedi.
ÖLDÜRMESE BİLE YA KÖR YA DA SAKAT BIRAKIYOR
Metil alkol, yani sahte içkinin bir yudumu (4-15 mililitre) körlüğe ya da kalıcı sakatlığa, birkaç yudumu (15-100 mililitre) ise ölüme neden olabiliyor. Sahte alkolün etkileri bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı, sırt, kol ve bacaklarda ağrı, görme bozukluğu ve körlük olarak ortaya çıkıyor. Tedavi edilmediği takdirde koma ve solunum durması sonucu ölüm meydana geliyor. Sahte içki, tadından, renginden ya da kokusundan ayırt edilemiyor.