İki kuşak arasındaki çatışma bitmiyor! Aradaki fark her geçen gün artıyor
Sosyal medyada 25 yaşındaki bir genç, Y kuşağını tiye alan paylaşımıyla dünyanın gündemine oturdu."Sosyal medyada sizi yaşlı gösteren alışkanlıklar" başlığı altında paylaşım yapan ve Y kuşağının sosyal medyadaki paylaşımlarını eleştiren genci destekleyenler kadar eleştirenler de oldu. Peki, Z kuşağı Y kuşağını neden bu kadar çok eleştiriyor? İki kuşak arasındaki gerilim neden hiç bitmiyor? Konunun detaylarını Uzman Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya'ya Posta.com.tr okurları için sorduk.
Aydan Durak/ Posta.com.tr| Kuşaklar arası çatışma ile her dönem karşılaşırsınız. Ancak hiçbir kuşak çatışması Y ve Z kuşağı arasındaki kadar belirgin değildi. Özellikle dijitalleşmenin gelişmesiyle ve sosyal medya kullanımının artmasıyla aradaki farklılıklar daha belirgin hale gelmeye başladı. Gerek Z kuşağı gerekse Y kuşağı her alanda birbirlerini eleştirmeye başladı. İki kuşağın birbirini bu kadar eleştirmesinin sebeplerini Uzman Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya Posta.com.tr okurları için anlattı.
Y KUŞAĞI ÜRETMEYİ Z KUŞAĞI TÜKETMEYİ SEVİYOR"
Son zamanlarda insanoğlunun kuşak arası fark tanımlaması olarak kullanılan Y ve Z kuşağı kafaları karıştırmaya devam ediyor. Peki, nedir Y kuşağı ve Z kuşağı olarak tanımlanan nesil. Uzman Klinik Psikoloj Derya Yalçınkaya, Y kuşağı ve Z kuşağı arasındaki farklılıkları söyle değerlendiriyor.
"Y kuşağı 1980-1999 arasında doğan grubun aldığı isimdir. Z kuşağı 2000 ve daha sonraki yıllarda doğan grubun aldığı isimdir. Bazı kaynaklarda Y ve Z kuşağının doğum tarihleri değişebilir. Z kuşağı genellikle internet ve akıllı telefonların yaygınlaştığı dönemde doğan nesli ifade etmek için kullanılır. Teknoloji çağı olarak bilinen Z kuşağı en kafa karıştıran kuşak olarak tarihte yerini aldı bile. Y kuşağı mantıklı sorgulamalar yapan, akılcı, okumayı seven, planlı bir nesilken, Z kuşağı özgürlükçü, spontane ve bireysel bir kuşaktır. Ayrıca kuralları önemsemeyen bir nesil denilebilir. Çabuk sıkılan özelliğe sahip bu nesil bilgiye erişim hızı en yüksek nesildir. Sosyal medyanın günümüzde ki kullanım hızı tartışılmaz seviyede fakat bilgi edinme yeri olarak kullanıldığında Y kuşağı bu bilgiyi araştırırken Z kuşağı edindiği bilgiyi doğru olarak kabul ediyor. Konfor düşkünü bir nesil olan Z kuşağı ekip çalışma ruhuna ne yazık ki çok uzak. Ayrıca Z kuşağı dünyayı değiştirme hedefindeyken, Y kuşağı durumları kabul etme özelliği taşıyor. Kuşaklar arası farklar yüzyıllar boyunca ciddi anlamda ayrışırken, Y ve Z kuşağı farkı günümüze kadar olan tüm kuşakların en belirgin farklarına sahip kuşaklar olarak geçmektedir. Bir kuşak düşünün üretmeyi seven (Y), bir diğer kuşak ise tüketmeyi (Z)…"
Z KUŞAĞI NEDEN Y KUŞAĞINI ELEŞTİRİYOR?
Sosyal medya artık herkesin hayatını bir parçası hale geldi. Neredeyse 7'den 70'e herkes hayatının her detayını sosyal medya hesabından paylaşıyor. Özellikle Z kuşağı sosyal medyanın her alanını çok aktif bir şekilde kullanıyor.
Sadece yeni nesil değil sosyal medyaya ilgi duyan yetişkinler de sosyal medyadan paylaşımlar yapıyor. Y kuşağı ve Z kuşağı arasındaki farklar en çok da sosyal medya da hissediliyor. Avustralyalı 25 yaşındaki Katie Woodland, sosyal medya hesabından Z kuşağı ve Y kuşağının sosyal medya paylaşımlarını kıyasladı ve Y kuşağının paylaşımlarını komik bulduğunu söyledi.
Avustralyalı 25 yaşındaki Katie Woodland, "Y kuşağı paylaşımlarında sadece gülen yüz ve üzgün surat emojilerine yer veriyor. Filtreli paylaşım yapanların çoğu Y kuşağı. Hatta manzara resmi paylaşanlar ve kötü fotoğraf paylaşımında bulunanlar da onlar. Z kuşağı sosyal medyada bunların hiçbirini yapmaz. Çünkü bunlar son derece utanç verici" dedi. Bu paylaşımıyla sosyal medyanın gündemine oturan Woodland, yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Z kuşağının Y kuşağını bu kadar hedef almasını ve eleştirmesini Uzman Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya şöyle açıklıyor.
"Y kuşağı, mantığı, ekip çalışmasını seven bir nesil; planlı olmayan, bireyselliğine düşkün dünyayı değiştirme hedefi olan bir nesil için hazıra konduğunu düşünüp hayalperestlikle suçluyor. Emeksiz, çabasız başarı olmaz inancı taşıyan Y nesil, Z kuşağı için oldukça demode görünüyor. Birbirlerini şartları dâhilinde anlamaya açık olan taraf kazanacak gibi duruyor. Farklar yaşama renk katıyor şeklinde bakmak, bakış açımızı güzelleştirirken, farkları kabul etmemek onlar ile savaşmayı zorlamaya benzer. Algımızı değiştirmeye değil kabul etmeye yönlendirirsek, tiye alma durumu şeklini değiştirecek gibi duruyor. Bir birey düşünelim sürekli şımarıklık, ve boş olarak nitelendiriliyor, her şeyden önce etiketleniyor. Dolayısı ile istenilen şekle girmek için neden çaba sarf etsin ki? Değiştirmek istediğiniz bir durumu genel anlamda etiketlediğinizde o durumu kabullenmiş olup, karşı tarafın savunmalarına hazır hale getirirsiniz. Genelleme değil davranışa odaklı bir yorum düzelmeye daha açık haldedir."
EN BELİRGİN FARKLILIK SOSYAL MEDYADA GÖRÜLÜYOR
Uzman Klinik Psikolog Yalçınkaya, Y ve Z kuşağı arasındaki farklılıkların her alanda görüldüğünde değiniyor ve Y kuşağının Instagram, Facebook gibi sosyal ağlara daha yavaş ayak uydurduğunu söylüyor
"Sosyal medyada Y ve Z kuşağı arasındaki farklılıklar daha çok görülüyor. Günümüzde sosyal medya kişi veri tabanı olarak kullanılır. Bir birey hakkında bilgi edinmek isteyen sosyal medyada profil kovalıyor. Neredeyse işe alım süreci olarak kullanılmaya hazır hale gelen sosyal medya iki kuşak arasında farklar yaratmaya devam ediyor. Belli yaş ortalaması nesil Facebook kullanırken, genç nesil olarak nitelendirilen Z kuşağı soluğu Instagramda alıyor. Bugün, sosyal medya; bilgi erişim yeri olarak kullanılırken, Y kuşağı bu duruma yavaş yavaş ayak uyduruyor gibi görünüyor. Eleştirdiğini bir nevi yaşıyor…",
MANTIK HAYÂLİ SUÇLAR!
Z kuşağı Y kuşağının bir çok davranışını, hayata bakışını ya da dijital çağa geç kalmasını eleştiriyor. Ancak Y kuşağı da Z kuşağını birçok alanda eleştiriyor ve iki kuşak arasında yaşanan çekişmeler kaçınılmaz oluyor
"Eleştiri her kuşak arasında vardır. Fakat bilgiye erişimin başladığı Y kuşağı, erişimin son noktaya geldiği Z kuşağı hakkındaki söylemleri hızlıca öğrenebilme ve yayılabilme döneminde olduğundan, bu konunun en çok Y ve Z kuşağı arasında konuşulduğunu zannettiriyor. Oysaki konuşulan her şeyin yayılma hızı mevcuttur. Mantık hayali suçlar. Ayakları yere tam basan bir birey somut veriler ister. Z kuşağının somutluktan uzak kalması Y kuşağı için eleştiriye en açık veridir."
BİLGİYE ERİŞİM EN BÜYÜK FARKLILIK
Uzman Klinik Psikolog Yalçınkaya, "Bireysel farklılıklar haricinde toplumsal bir fark olarak karşımıza çıkan nesiller arası değişim kendini en çok bilgiye erişim hakkındaki sorgulamada gösteriyor. Y kuşağı mantığı ararken ve sorgulama yaparken Z kuşağı duyduklarını sorgulamadan, bilgiye erişimin nereden olduğuna bakmadan kabul etme eğiliminde. Değişen dünya düzenine en çok uyum sağlayan nesil olan Z kuşağını eleştirmek mi, yoksa Z kuşağını anlamaya çalışarak onarmak mı?’ Ayrıca elimizdeki bir veriden bahsetmek istiyorum: Türkiye genelinde Edar Kamuoyu Araştırma Şirketi’nin kurucusu yüz yüze yaptığı ankette gençlerin Z kuşağının %70 ‘i üniversite bitirmek ile bir yere varamayacağını sosyal medyanın daha güçlü olduğunu söylüyor. Yükselen enflasyon ile sinemaya gitmenin bile zor olduğunu, aşk ilişkilerine olumsuz baktığını aktarıyor." dedi.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi