İkinci el araba fiyatlarında 6+6 sınırlaması etkisi! Düşmeye başladı
İkinci el araba fiyatları düşmeye başladı. Ticaret Bakanlığı’nın 6 ay ve 6 bin kilometre şartı kendini gösterdi. Galeriler, fahiş kazancını neredeyse sıfıra indirdi. Eskiden bayilerden yüksek fiyata satan galericiler, sıfır araçları liste fiyatından aşağı satmaya başladı. Araç almak isteyenler dikkat! Sıkı denetim 15 Eylül’de başlıyor. İşte ilanlarda son durum.
İkinci el otomobil piyasasında fiyatlar düşmeye başladı. Galerilerin bayiden yükseğe sattığı ilanlar normale döndü.
Ticaret Bakanlığı’nın getirdiği 6 ay ve 6 bin kilometre şartı ilan sayfalarında kendini gösterdi. Bayilerden aldıkları sıfır araçlara 50-100 bin lira fark koyarak satan galerilerin fiyatların da düşüş görüldü.
İşte o ilanlara bir örnek:
Bayisinde sıfır otomobil 485 bin liradan satılırken aynı otomobil ilan sitesinde 472 civarında satılıyor.
15 Eylül’den sonra 6 ay ve 6 bin kilometre sınırlamasına takılmak istemeyen galeriler, fahiş kazancını neredeyse sıfıra indirdi. Sıfır araç probleminin ortadan kalkmasıyla fiyatların daha da aşağıya çekileceği tahmin ediliyor.
İKİNCLE ARAÇ PİYASASINDA 15 EYLÜL PANİĞİ
Öte yandan Bakanlık, ikinci el otomobil ticareti yapanlara yeni bir uyarıda bulundu ve 15 Eylül tarihine dikkat çekti. Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 16 Ağustos 2022 tarihinde Ticaret Bakanlığınca yapılan düzenlemeye göre ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması veya satışı ancak ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmiş olması koşuluyla yapılabilecek ve bu şart sağlanmadan doğrudan veya dolaylı olarak 1 Temmuz 2023 tarihine kadar pazarlama ve satış yapılamayacak.
15 EYLÜL SONRASI DENETİMLER ARTACAK
Kayıtlı bir işletmesinin veya yetki belgesinin bulunup bulunmadığına veya esas iştigal konusuna bakılmaksızın ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişileri kapsayan düzenlemenin uygulanmasını temin etmek üzere 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren Ticaret Bakanlığınca denetimlere ağırlık verileceği ve tespit edilen aykırılıklar hakkında idari para cezası uygulanacağı kaydedildi. Sektör temsilcileri 15 Eylül tarihine kadar birçok satıcı elindeki aracı satmaya çalışıyor.
Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı:
“Tabi bu verilen süre ile beraber fiyatlarda yüzde 3-5 gerileme oldu. Tabi ki bu dönem otomotiv sektörünün de işlerin az olduğu bir dönem. Bunun da etkisi var. Bir de krediye erişim konusunda hala sıkıntı var. Bunları üst üste koyduğumuzda satıcılar şu anda fiyat bulduğu zaman değerlendiriyorlar.
Otomotiv satıcıları bir pozisyon almış durumda. Ona bağlı olarak düşüş meydana geldi. 15 Eylül’den sonra tahminimize göre fiyatlar kendi seyrinde hareket edecektir.
‘MESLEKTAŞLARIMIZ ARAÇ FİYATLARINI DÜŞÜRÜYOR’
Araçların otomotivcilerde bir maliyet var. Bu maliyetin eksiğine hiçbir meslektaşımız aracını satmak istemez. Aracını satmak istediğinde belli bir kar marjı vardır. Bizim meslektaşlarımız kar marjı ile ilgili işin durağanlığından dolayı kendi karlarından feragat ederek araç fiyatlarını düşürüyor.
İLAN SAYILARINDA ARTIŞ VAR MI?
Kayıt dışı diye tabir ettiğimiz insanların da artık biraz ellerindeki malları piyasaya sürdüklerini tespit ediyoruz. Onlarda esasında evlerinin garajlarında sakladıkları aracı satmakla alakalı bir irade oluştu. Bu araçlar tabi ki piyasaya sürülmeye başlayınca fiyatlarda da ufak bir düşme meydana geldi.
‘1.5 AY SONRA FİYATLAR NORMAL SEYRİNE DÖNECEK’
Büyük küresel düşüşler diye tabir ettiğimiz otomobil firmalarının da ellerinde ciddi araçlar var onlar da belli bir fiyat düzenlemesine gitmek zorunda kaldı. Bu da tabi ki fiyatların geriye çekilebilmesini sağladı. Biz bunun 1-1.5 ay düşeceğini sonrasında fiyatların normal seyrine döneceğini düşünüyorum."
ŞU AN BİR ALIM FIRSATI VAR
Şu anda fiyat gerilemesinden dolayı tüketicinin faydalanması lehine olacaktır. Şu an bir alım fırsatı var.
ARAÇ SATIŞINDA EN AZ 3 GÜN ÖNCEDEN EKSPERTİZ ZORUNLULUĞU GETİRİLMESİ VE NOTERDE KM BİLGİSİNİN YAZILMASINA YÖNELİK DÜZENLEMENİN FAYDASI NEDİR?
Bizim ikici el yönetmeliği çıktığından beri otomobil satıcıları olarak biz bu hükümlülükleri yerine getiriyoruz. Noterde satış yaparken belirtiliyoruz. Bireysel satışlarda böyle bir zorunluluk yoktu. Bireysel satışlara ekspertiz zorunluluğu ve km beyan zorunluluğunun gelmesi esasında doğru bir karar olarak görüyoruz. Bu zorunluluğun son tüketiciyi mağdur edilmemesi konusunda faydalı olduğunu düşünüyorum.”
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi