Influencerlar ballandıra ballandıra anlatıyor! Günü kurtarırken hayatınızdan olmayın
Ev konforunda damardan alacağınız vitaminler ve desteklerin geri dönülemez etkileri olabilir. Son günlerde sosyal medyada sık sık karşılaşılan bazı takviyelerin uygulaması hakkında uzman isimden ‘Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın’ uyarısı geldi.
İpek Alemdar Göde/ Posta.com.tr - Günlük hayatta yoğun tempolara ayak uydurmak ya da yetişmek her zaman kolay olmuyor. Son zamanlarda birçok influencer günlük tempoya yetişebilmek için evlerinde ayaklarını uzatmış bir şekilde damaryolundan aldıkları takviyelerin reklamlarını yapmaya başladı. Özellikle pandemi ile birlikte bu tür uygulamalar klinikler yerine evlerde yapılmaya başladı.
Salgın hastalıklarla mücadelede en etkili unsur güçlü bağışıklık sistemi. Glutatyon ise insan vücudu için kronik hastalıkların ve kronik hastalıkların semptomlarını azaltabilen çok önemli bir antioksidan görevi görür. Vücutta glutatyon eksikliği bağışıklık sistemini düşürerek bizi savunmasız halde bırakır.
Öte yandan glutatyon eksikliği kalp damar hastalıkları, diyabet, kanser, demans gibi birçok hastalığa da davetiye çıkıyor.
İç Hastalıkları ve Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu yaptığı açıklamada evlerde bu tür uygulamaların geri dönülemez sonuçlar doğurabileceğinin altını çizerek uyardı.
“DİMYAT'A PİRİNCE GİDERKEN EVDEKİ BULGURU RİSKE ATMAYIN”
Damaryolu ile vitamin uygulamalarının kişiye özel risklere neden olabileceğini belirten Karagözoğlu, “Beden bütünlüğünü ve damar bütünlüğünü bozan tüm uygulamalar ölümle bile sonuçlanabilecek alerjik tepkiler ve riskler taşır. Glutatyon tedavisi diğer tüm damar içi uygulamalar gibi kendine has risklere sahiptir. Damar yolu ile yapılan ozon tedavisi uygulaması olan Majör OtoHemoTerapi metodu tansiyon, ritim, dolaşımı etkileme ihtimali taşır. Damar yolu ile vitamin uygulamaları da kişiye özel risklere gebedir. Bu nedenle bu uygulamaların olası risklere karşı tedbirlerin alındığı alanlarda uygulanması tercih edilmelidir. Mevcut uygulamalar doktor gözetimi ve takibi olmadığında ev, klinik, hastane dahil olmak üzere hiçbir yerde yapılmamalıdır. Yani Dimyat'a pirince giderken evdeki bulguru riske atmayın” dedi.
Uygulamaların doktor gözetiminde yapılması gerektiğinin altını çizen Karagözoğlu, “Önemli olan uygulamaların resmi olarak sertifikalı, ehliyetli doktorlar tarafından yapılmasıdır. Kişiye göre tedavilerde doktorlar her kişinin kendisine özel risk planını yapar. Gerekli tedbirleri öngörür. Ve uygulama sırasında hastayı takip eder. Olası durumlarda da erken tanı süreci sonrası erken müdahaleyi başlatır. Hastane de yapılıp doktor gözetiminde olmayan süreçlerde tavsiye edilmez” ifadelerini kullandı.
HAYATİ TEHLİKEYE SAHİP RİSKLER
Evde tedavi sırasında oluşabilecek alerjik reaksiyonlarını sonuçları hakkında detaylı bilgi veren Karagözoğlu, “Alerjik reaksiyon benzeri durumlarda evde müdahale edilememesi hayati risk oluşturur. Özellikle de ilk kez yapılacak kişilerin bu uygulamalara bedenlerinin vereceği alerjik cevapları öngörülemez. Olası sorunlarda müdahale süresi, müdahale doğruluğu, en yakın sağlık kuruluşuna ulaşma süresi hayati değerdedir. Telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşılmaması için her uygulamada tedbirli ve dikkatli olmak gerekir” şeklinde konuştu.
Alerjik reaksiyonların hayati tehlikesi bulunduğunu ifade eden Karagözoğlu, “Alerjik tepkiler çok kısa süreler içinde yaşamsal faaliyetlerin durması ile sonuçlanabilir. Bu nedenle duygusal veya sosyal nedenlerle “evde olsun” tercihlerimiz insan hayatının kaybına sebep olabilecek süreçlere neden olabilir. Yapılacak uygulamalar her ne olur ise olsun konunun planlanması doktor tarafından yapılmalıdır. Doktorunuza güvenin ve tavsiyelerini uygulayın” dedi.