İstanbul için depremde kaçış planı... İki ilçe için tedirgin eden açıklama
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’nin pek çok yerinden deprem haberleri gelmeye devam ediyor. Önceki gün Marmara Denizi Yalova açıklarında 3.3 büyüklüğünde deprem ile Prof. Dr. Celal Şengör’ün “İstanbul’dan ayrılmayı düşündüğünü” belirtmesi, İstanbullularda panik yarattı. Peki İstanbul, depreme hazırlıkta ne durumda?
İstanbul genelinde resmi kayıtlarda 1 milyon 166 bin bina bulunuyor. Beklenen büyük İstanbul depreminin yaşanması durumunda 200 bine yakın binanın yıkılacağı tahmin ediliyor. 7.5 büyüklüğünde depremin yaşanması durumunda İstanbul’un tahliye planı nasıl olacak? İstanbul’un doğu-batı yönündeki bağlantısı E5’ten ve TEM’den sağlanıyor.
Deprem anında ise İstanbul’un tahliye ve kaçış güzergâhı kuzey yönünde ilerleyecek. Burada yaşanan trafik yoğunluğu nedeniyle arternatif bir güzergâhın açılması, Bağcılar ve Küçükçekmece hattında kuzeye kaçışın batı koridorunda çok mümkün olmayacağı ifade ediliyor.
ACİL ULAŞIM GÜNCELLENECEK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, kentte acil durum yollarının otoparka çevrilmiş olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “İstanbul’un eski tarihlerde UKOME’den alınmış acil durum yolları kararı var. Ancak bu acil ulaşım yolları 1999 depreminden sonra amacı dışında otopark yapılmış veya kullanılmaz halde şu an. Bu son dört yılın işi değil, yaklaşık 15 yıldır böyle. Biz şimdi acil ulaşım envanterini güncelliyoruz. Önümüzdeki günlerde UKOME’ye getireceğiz. Artık bu yollar üzerinde parklanmanın engellenmesini, yolların etrafındaki yapı stoğunun sağlıklı hale getirilmesini ve tüm ilçe belediyelerine ve kamu kurumlarına da görev olarak vereceğiz.”
"YENİ YOLLAR AÇACAĞIZ"
İstanbul’da tahliye yollarından biri olan Basın Ekspres’te trafik nedeniyle sürekli bir tıkanıklık yaşandığını belirten Gökce şöyle devam etti: “Basın Ekspres’e batı ve doğuda bir alternatif yaratmaya çalışıyoruz. Şu anda bu konuyla uğraşıyoruz. Ona parelel kuzey ve güney yönünde yollara ihtiyacımız var. Kaçış güzergâhımız kuzey olacak. Önümüzdeki dönemde yeni yollar açacağız. Karadeniz yönüne gidecek yollar açağız. Sahil yolumuz da acil ulaşım yollarımızdan biri. D-100 karayolunda devrilme riski olan yapıların iyileştirilmesi gerekiyor. Kadıköy’de Kurbağalıdere civarında kaçış güzergâhı hazırlıyoruz.”
ÜST GEÇİTLER YENİLENİYOR
İstanbul için kruvaziyer gemi araştırdıklarını bilgisini de veren Gökce, “Olası bir afet anında kruvaziyer gemi, en temel iskan alanı olabilir diye düşünüyoruz. Üst geçitleri yeniliyoruz. D-100’dekilerde başta olmak üzere hepsi elden geçiyor. Güçlendirilmesi gerekenler güçlendiriliyor. 20 tane de viyadük için öncelikli olarak yenileme ve güçlendirme projelerini yürütüyoruz. İstanbul’u hem altyapı hem de üstyapısıyla güçlendirmeliyiz” dedi.
YENİ LOJİSTİK EYLEM PLANI
İstanbul’un afet esnasında lojistik sisteminin nasıl çalışması gerektiğine dair bir eylem planı üzerinde çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Gökce, “Lojistik merkezleri oluşturuyoruz. Bir tane Cebeci tarafında yaptık. Anadolu yakasında da yapacağız. Otopark veri planı paylaşımı için OYAP adında bir sistem kuruyoruz ve bu alanların tümünü afet anında toplanma alanı haline getireceğiz” ifadelerini kullandı.
4 YÜZER İSKELE KURULACAK
Hasar alacak iskelelerin tespit edildiğini ve buralarda yenileme çalışmalarının başladığını belirten Gökce, “Tüm iskeleleri elden geçiriyoruz. Büyükçekmece, İstanbul Havalimanı kuzeyi, boğaz hattında dört adet yüzer iskele planlıyoruz. Sürekli kurulu olacak” diye konuştu.
Gülden ÇOKTAN / Milliyet
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi