İstanbul yağmurunun barajlara etkisi: 0,61! Sosyal medya bu rakamları konuşuyor
İstanbul’da kurak geçen yaz ve sonbahar aylarının ardından düşen barajlarındaki doluluk oranları yükselişe geçse de beklenilen seviyelerden uzak kaldı. İstanbul’a yağan yağmurun ardından barajlardaki az artış gündem oldu.
Ali AKSOYER / İSTANBUL, (DHA)
İstanbul’da cumartesi, pazar ve pazartesi günleri aralıklarla etkili olan yağışların ardından ortalama doluluk oranı, dün sabah itibarıyla yüzde 17,08’e yükseldi.
YAĞMUR YALNIZCA 0,61 YÜKSELTEBİLDİ
Pazartesi sabahı bu aran yüzde 16,47’ydi. Ancak barajlardaki doluluk oranlarında yaşanan artış yalnızca yüzde 0,61’lik bir katkıda bulundu. Ortalama doluluk oranı ise son 10 yılın en düşük olarak kayıtlara geçti.
EN DOLU BARAJ YÜZDE 35,37 DOLULUKTA
İstanbul’a su sağlayan önemli barajlardan bir olan Alibeyköy Barajı, yağışlı havadan olumlu yönde etkilendi. Baraj doluluk oranı bir gün önce 15,6 olarak ölçülürken, 24 saat içinde 17,66’ya çıktı.
İstanbul’un en dolu barajı yüzde 35,37’ye ile Ömerli Barajı oldu. İstanbul’da 5 baraj yüzde 10 doluluk oranın altında kalırken, Sazlıdere Barajı yüzde 2,92’lik, Papuçdere Barajı ise yüzde 2,96’lık doluluk oranlarıyla adeta kurudu.
“MELEN-YEŞİLÇAY SİSTEMİ OLMASAYDI BU ARTIŞ DA MÜMKÜN DEĞİLDİ”
Hürriyet’ten İsmail Sarı’nın haberine göre, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi İçsu Kaynakları Yönetim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meriç Albay, “İki günlük yağış sonrası barajlarda ortalama doluluk oranının yüzde 0,61’lik artış göstermesi beklenen bir durumdur. Aslında Melen-Yeşilçay sisteminden sağlanan su olmasaydı bu artışı da görmek mümkün olmayacaktı” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Albay, sözlerine şöyle devam etti:
İstanbul’a her gün yaklaşık 3,1 milyon metreküp su verildiği unutulmamalıdır. 2-3 gün süren yağmurlar öncelikle toprak tarafından emilmekte, daha sonra akışa geçmektedir. İstanbul’da şehre verilen su miktarı ve su havzalarının amacına uygun olarak korunamadığı düşünülürse yüzde 0,61’lik artışın önemi daha iyi anlaşılır.
“KAR YAĞIŞI ELZEM HALE GELDİ”
“İstanbul gibi büyük metropollerde barajlardaki doluluk seviyelerinin kayda değer oranlarda artması için yeterli miktarda kar yağışının olması beklenir” diyen Prof. Dr. Albay, “Kar yağışı zamana bağlı olarak eriyerek akışa geçtiği için bir yandan günlerce barajlara su taşırken öte yandan da akiferi (yer altı su kaynakları) de beslemeye devam eder. Yani kar yağışı sadece yüzey sularını değil, yer altı sularını da besler" dedi.
Prof. Dr. Albay sadece İstanbul’un değil birçok büyük şehrin 2024 yazını su varlığı bakımından sorunsuz geçirebilmesi için, düzenli sıklıkta yağmura ve Aralık-Şubat aylarında yeterli miktarda kar yağışına ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.
9 Mart 2018’de İstanbul'un üç büyük barajında doluluk oranı yüzde 100 olarak ölçülmüştü. O yıl yoğun sağanak yağmurun ardından barajlardaki toplam doluluk oranı yüzde 90'ı aşmıştı. Hatta "Barajlar doldu, taşıyor" haberleri gündemde yer almıştı. Benzer bir durum Nisan 2022'de de yaşanmıştı. O dönem İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre yağmur ve kar yağışlarının ardından baraj doluluk oranı yüzde 88,59 olarak açıklanmıştı. Bugüne baktığımızda, kış ve bahar döneminde bu doluluğu yakalamamız çok zor görünüyor.
2024’ÜN EKİM AYINA KADAR BARAJ DOLULUK ORANININ YÜZDE 60’LARDA OLMASI ŞART
“Şu anda İstanbul’daki barajlarının ortalama doluluk oranının yüzde 17 olması kar yağışına olan ihtiyacı elzem haline getirdi” diyen Prof. Dr. Albay, “İstanbul’un günlük su ihtiyacı göz önüne alınırsa barajların sadece yağmur sularıyla dolmasının imkânsızlığı anlaşılır. İstanbul ve birçok büyük şehrin 2024’ün Ekim ayına kadar susuzluk sorunu yaşamaması için barajlardaki ortalama doluluk oranlarının en azından yüzde 60’larda olması beklenir. Aksi halde içme suyu tedarikinde sorunlar yaşayabiliriz” ifadelerini kullanıldı.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi