İstanbul'da deprem etkisi! '5-6 ay sonra ortaya çıkacak'
Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde 44 binden fazla kişi hayatını kaybetti. On binlerce bina da yıkıldı ya da ağır hasarlar aldı. Uzmanların beklenen İstanbul depremi için de uyarılarının olması ile herkes oturduğu konutun sağlamlığını, İstanbul’un zemini sağlam ilçelerini araştırmaya başladı. Peki İstanbul’da deprem göçü emlak piyasasına nasıl yansıdı. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, İstanbul’da emlak piyasasının son durumunu posta.com.tr’ye anlattı.
İpek ALEMDAR GÖDE / posta.com.tr - Kahramanmaraş ve Hatay’da meydana gelen deprem felaketleri sonrası uzmanlar beklenen İstanbul depremi için uyarılarda bulundu. Uyarıların ardından İstanbullular oturdukları ilçelerin zemin yapısını İstanbul’un zemini sağlam semtlerini araştırmaya başladı. Peki İstanbul’da deprem beklentisi kaynaklı iç göç başladı mı?
İSTANBUL’DA ŞU ANDA ŞAŞKINLIK HAKİM
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, İstanbulluların taşınma gündemi için “Şu anda İstanbul deprem ile ilgili bir hareketlilik pek yok. Genelde deprem bölgesinden gelen kişilerin yerleştirilmesi var. Şu anda piyasayı İstanbul için hareketlendirmediler. Genelde akrabalarının ya da tanıdıklarının yanına gelmeyi tercih ediyorlar. İstanbul için de deprem söylentisi vatandaşları tedirgin etti. Ama henüz bir şaşkınlık hakim. Kim ne yapacağını bilmiyor. Taşınma eylemine geçilmiş değil ama tabi böyle bir psikoloji var. İstanbul’da yaşayanların aklında daha güvenli ilçelere gitmeliyiz fikri var. İstanbul’da merkezde kalan eski yapıların olduğu bölgeler ilgilerini yitirmeye başladılar. Beşiktaş, Kadıköy, Şişli, Fatih gibi ilçeler cazibesini bu nedenle yitirmeye başladı. Bu bölgeler özellikle Fatih başta olmak üzere oldukça eski yapıların hakim olduğu ilçeler. Şu anda İstanbul içi için taşınma telaşı yok. Sadece şaşkınlık ve bekleme durumu var” dedi.
MÜSTAKİL EV TERCİHİ
Maddi durumu iyi olan kişilerin İstanbul içi göçte tercih edebileceği yapılara ilişkin açıklamalarda bulunan Aşa, “Özellikle maddi durumu iyi olanlar 2-3 katlı, nizami, İstanbul’un kuzeyinde sağlam zemine inandıkları bölgelere geçmeyi düşünüyorlar” ifadelerini kullandı.
İSTANBUL’DA YAPI STOĞU NE DURUMDA?
İstanbul’daki yapı stoğunun çoğunun eski binalardan oluştuğunu anlatan Aşa, “İstanbul’daki binaların yüzde 60’ı eski bina olarak nitelendirilen binalar. Eski binaları da biz aslında ikiye ayırıyoruz. 1980 yılı öncesi binalarda eski binalara nazaran biraz daha kalite gözüküyor. 1975-76’dan 1999’a kadar olan dönemde tabi istisnalar farklıdır bu binalar çok güven vermiyor. Eski binalarda örneğin 100 yıllık bir bina taş gibi yerinde dururken 40 yıllık bir binada sıkıntı olabiliyor. Zeminin de önemi var. Camı bile kırılmayan binaların kimisini yan yatmış şekilde gördük. Sadece belediyenin imar vermesi ya da kat sınırlamasını yapması yetmiyor anladığımız kadarıyla. İmar planları yapılırken mutlaka bilim insanlarının da sürecin içinde olması gerekiyor. Binanın yeni olması malzemesinin kaliteli olması da yeterli olmuyor” şeklinde konuştu.
“TALEP YÜKSELDİKÇE FİYAT ARTAR”
Eski evlere olan ilginin azalabileceğini belirten Aşa, “Kentsel dönüşümle kiralık evlerde değişimler olabilir. Buradaki fiyat algısı talebe göre hareket eden bir durum. Talep yükseldikçe fiyat artar, talep azaldıkça da fiyatlar düşer. Bu açıdan bakılırsa eski evlere olan talepler azalacaktır. Depremzedeler şu anda biraz bu sebeplerden İstanbul’u tercih etmiyorlar” dedi.
İSTANBUL’DA SÜREÇ 5-6 AYI BULABİLİR
İstanbul’da taşınma telaşının başlaması için 5-6 aylık bir süreci işaret eden Aşa, “İstanbul içi göçün 5-6 ay sonra daha çok ön plana çıkacağını düşünüyorum. İstanbul’da kiralarda henüz hızlı bir değişim yok. Sadece villa tipi 2-3 katlı evlerde taleplerin yükseleceği düşünülüyor. Bazı noktalar fiyatların yüzde 10-15 oranında yükseldiği söyleniyor ancak münferit olay bunlar. Ama o yönde bir talep oluşursa o evlerin fiyatları yükselecektir” ifadelerini kullandı.
“HİZMET VERMEYECEĞİZ”
Emlakçılar olarak fahiş fiyat isteyen ev sahiplerine seslenen Aşa, “Buradan ev sahiplerine seslenmek istiyorum. Biz emlakçılar olarak fahiş fiyat isteyen, piyasanın çok üzerinde fiyat talep eden ev sahiplerine hizmet vermeyeceğimizi belirtmiştik. Birçok emlakçımız depremzedelerden komisyon almadığı gibi eğer kişinin eksiği vs varsa bunları tamamlıyor, yardımcı oluyor. Bu iyi niyeti bu sosyal sorumluluğu ev sahiplerinden de bekliyoruz. Bir gün evvel evinde çayını içen kişi sabah çadırda yemek bekler hale gelebiliyor bunu unutmamak gerekiyor. Herkesin başına gelebilir. O yüzden bu durumu fırsatmış gibi kullanmasınlar” şeklinde konuştu.
- Asgari ücrette sona geliniyor! İşte konuşulan son rakamlar
- Memur ve emeklilerin gözü maaş zammında! İşte beklenen oranlar
- Memurlar için en kritik hafta! 2024 yılı bitmeden bunları yapın
- 100 milyon euroluk turizm yatırımı
- LC Waikiki, iki cesur kararla global marka yolculuğunun rotasını çizdi! Zeytinburnu’ndaki bir atölyeden 61 ülkeye