Kahramanmaraş merkezli depremlerde 16. gün! Enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor
Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6’lık depremlerin ardından 16. günde ümitler tükenmedi. Hatay'da 3 dakika arayla 6.4 ve 5.8'lik iki deprem meydana geldi. Bakan Soylu, ''Hatay'da yaşanan son depremde 213 kişi yaralanırken, 3 vatandaşımız ise hayatını kaybetti.'' dedi. İşte Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede son durum.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketinde 16. güne girildi. AFAD, saat 20.04'te merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesi olan 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Deprem çevre illerde de hissedildi.
Deprem bölgesinde zamana karşı mücadelesi sürüyor..
Depremin 16. gününde dakika dakika yaşananlar...
01.45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Hatay’da bu gece yaşadığımız iki depremde 294 yaralımız var. 18’inin durumu maalesef ağır, ilk tıbbi müdahalenin ardından Adana ve Dörtyol’a hava ve kara yoluyla nakilleri yapıldı.
00.12: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sahra hastanesini ziyaret etti. Bakan Koca, "Yaklaşık 5 saat önce, 20.04’te Hatay’da yaşanan 6.4 büyüklüğündeki depremden etkilenen ve tedavilerine hemen başlanan yaralılarımızı Sahra Hastanemizde ziyaret ettik, durumlarını yakından takip ediyoruz. Hastalarımıza ve bölge halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz." dedi.
23.53: Hatay'da meydana gelen 6.4'lük depremde yaralananlar Sahra Hastanesi'ne getirildi. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından durumu ciddi olanlar, helikopterlerle çevre illerdeki hastanelere nakledildi.
23.30: Hatay'da akşam saatlerinde peş peşe yaşanan iki depremin ardından Hatay Havalimanı'ndaki pistte yapılan kontrollerde uçuşlara engel bir durum olmadığı bildirildi. Kontrollerin ardından İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı seferini yapan AnadoluJet uçağı kısa bir süre önce Hatay'dan havalandı.
23.30 AFAD: Hatay ili Defne ilçesinde saat 20.04’te 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrası, en büyüğü 5,8 olmak üzere, 32 artçı deprem yaşanmıştır. Deprem nedeniyle üç vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. İlk belirlemelere göre enkaz altında kalan vatandaşlarımızın olduğu bilgisi alınmıştır.
22.55 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Hatay'da yaşanan son depremde 213 kişi yaralanırken, 3 vatandaşımız ise hayatını kaybetti.
22.34: Hatay'da yaşanan 6.4'lük depremde Küçükdalyan Mahallesi Defne Sokak'ta bazı binalar yıkıldı. Enkaz altında kalan Vahit Başman hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden Başman'ın cenazesi ekiplerce enkazdan çıkartıldı. Polis ekipleri, gözyaşlarına boğulan Başman'ın ailesini teselli etmeye çalıştı.
22.26: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay'da meydana gelen iki deprem sonrası helikopterle Hatay'a geçti.
22.26: CNN TÜRK'te Arda Erdoğan'ın Hatay'dan aktardığı bilgiye göre eşyalarını almak isterken enkaz altında kalan 3 kişi aranıyor.
22.22: Emine Erdoğan: Acımız tazeyken Hatay'da meydana gelen ve çevre illerimizden de hissedilen deprem haberinden derin bir üzüntü duydum. Etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can kaybı olmamasını ümit ediyor, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifa diliyorum.
21.50: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Hastanelerimize getirilen 8 yaralımız var. Her ihbarı değerlendiriyoruz. Kandilli'nin bir su yükselmesi ile ilgili uyarısı olmuştu. Bu tamamen Kandilli ile de görüştük. 2 saatlik prosedür bir uygulama olduğunu ifade ettiler. Yine Karaçay Barajı ile ilgili bir söylenti vardı. Kontrol ettik ilgili kurumlarımız ön bilgiler çerçevesinde teyit edilen bir risk olmadığını görmüş bulunuyoruz.
21.32: Gaziantep Valisi Davut Gül, "Hatay’da olan deprem Gaziantep’te de hissedildi. An itibariyle bir metruk binada kısmi çökme olup herhangi bir can kaıbı bulunmamaktadır. Lütfen ağır hasarlı binalardan uzak durunuz. Geçmiş olsun." dedi.
21:32 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Samandağ ve Defne'de yıkım olduğu bilgisini aldık.
21.30: CNN TÜRK Muhabiri Fulya Öztürk, "İçişleri Bakanı Soylu Maraş'taydı ve dakikalar önce Hatay'a havalandı. Samandağ ve Defne ilçesinde yıkımlar var. Samandağ'da bir kadının başına taş düşmüş. Vefat ettiğine dair haberi aldık. Enkaz altındaki 4 kişiden 1'i enkazdan çıkarılmış. Defne'de 4 kişi enkaz altında kalıyor 1 kişi çıkarılıyor. Samandağ ve Defne'de ekipler arama ve tarama faaliyeti yürütüyor. Bu depremde riskli yapıların yıkıldığına dair ihbarlar geldi. " dedi.
21.28 Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş'taki iki depremden sonra yaptığı değerlendirmede, "Hatay'ın ölü fay kesimlerinde bir stres transferinin olabileceğini, oralara bir yük geldiğini düşünüyorum. Oralarda özenli ve dikkatli olmak lazım" uyarısında bulunmuştu.
21.26 Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'da deprem sırasında Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde büyük panik yaşandı. Durumu iyi olan hastalar, personelin yönlendirmesiyle hastane bahçesine çıkartılırken, yoğun ve yataklı hastalar ise refakatçileri ve hastane çalışanlarının yardımıyla binadan çıkartıldı. Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalar daha sonra ambulanslarla sahra hastanelerine taşındı.
21.25: AFAD Başkanı Yunus Sezer: Hatay ilimizde meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüklerindeki depremler sonrasında, ekiplerimiz teyakkuz halindedir. Ekiplerimiz, gelen ihbarlara hızla yönlendirilmiştir. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir.
21.16 Hatay'da meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremin hissedildiği Mardin'in Nusaybin ilçesinde vatandaşlar sokaklara çıktı.
21.04 Hatay'da 3 dakika arayla Riçhter ölçeğine göre 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremler meydana geldi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 15 gündür beşik gibi sallanan bölgede son depremler, şiddetle hissedildi. Depremlerin ağır hasarlı birçok binada yıkıma neden olduğu belirtildi. Deprem 5 ülkede daha hissedildi.
21.00: Hatay'da meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki yeni deprem ile Adana'da vatandaşlar sokaklara döküldü.
20.55 AFAD: Vatandaşlarımızın, deniz seviyesinde 50 cm’e kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir.
20.48 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Hatay merkezli meydana gelen depremlerle ilgili incelemelerimiz devam ediyor. Bölgede bulunan vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmalarını ve ekiplerimizin uyarılarına hassasiyetle uymalarını rica ediyoruz.
20.40 Konuyla ilgili AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, “Artçı sarsıntılar devam edecek. Bir bölümü 6 ve üzerine çıkabilir. Hasarlı binalara girilmemesi büyük önem taşıyor. Dört ayda kaydettiğimiz deprem sayısını 13 günde kaydettik. Her üç-dört dakikada bir artçı sarsıntı meydana geliyor.” ifadelerini kullanmıştı.
20.33 Hatay'ın Samandağ ilçesinde 5.8 şiddetinde deprem meydana geldi.
20.30 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Hatay'da meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem sonrası uyarı geldi.
19.00 Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli, Kahramanmaraş’ta Sütçü İmam Üniversitesi Karacasu Kampüsü’ndeki Konteyner Kenti ziyaret etti.
18.28 Depremin vurduğu Adıyaman’da halka ücretsiz hizmet verecek olan ilk sosyal market açıldı.
18.18 Kahramanmaraş depremlerinin vurduğu Malatya’da polis ekipleri, ev taşımada fahiş fiyata karşı denetim yaptı.
15.14 CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE BAHÇELİ HATAY'DA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yoğun hasar verdiği Hatay’a bağlı Antakya ilçesindeki Atatürk Caddesi’nde incelemelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli’ye, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tarım ve Ormancı Bakanı Vahit Kirişci eşlik etti. Erdoğan daha sonra kentte görev yapan yerli-yabancı arama-kurtarma ekipleri, belediye temizlik işçileri ve enkazlarda kritik çalışmalar yapan madencilerle bir araya geldi. Ekiplere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hatıra fotoğrafı çektirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beraberindeki MHP Lideri Devlet Bahçeli ve bakanlar Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne geçti. Erdoğan, burada kanaat önderleri ve muhtarlarla toplantı yaptı
13.27 AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 41 bin 156 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Sezer açıklamasının devamında, "Barınma faaliyetlerinde hızlı bir ilerleme var. Şu ana kadar 300 bine yakın çadır bölgeye ulaştırma imkanımız oldu. Şu anda 7 bine yakın konteyner kurulmuş durumda. Etkilenen bütün il ve ilçelerde altyapı çalışmaları devam ediyor. Tahliye merkezlerine başvurarak tahliye olanların sayısı 392 bin 287. 40 ilimizde oluşturduğumuz barınma merkezlerinde hem barınma hem de diğer ihtiyaçlarını karşılanması noktasında çalışmalar devam ediyor. 50 milyon 720 bin sıcak yemek dağıtılmış durumda. 13 milyonun üzerinde gıda paketi de köylere ulaştı. 1 milyona yakın binada hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Evleri hasar görmüş 864 bin 941 aileye ödeme yapıldı. Artçı sarsıntılar devam ediyor. 6 bin 414 artçı sarsıntı yaşandı. Ağır hasarlı ve acil yıkılacak binalar var. Vatandaşlarımızın bu binalara girerek eşya taşıması kesinlikle yasak. Kuru gıda ve hijyen noktasındaki yardımların devam etmesini istirham ediyoruz. Amacımız şu an için 100 binin üzerinde konteyner kurmak."
12.08 Milli Eğitim Bakanı Özer, Gaziantep ve Osmaniye'de eğitim öğretime 1 Mart'a kadar verilen arayı 13 Mart'a kadar uzattıklarını bildirdi.
Özer, ''Adana, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da merkez ve tüm ilçelerde 1 Mart itibarıyla eğitim ve öğretime başlıyoruz. Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay'da eğitim öğretime verilen ara 27 Mart'a kadar uzatıldı" dedi.
11.50 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenboğa Havalimanı Büyük Şeref Salonunda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’i kabul etti.
11.28 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık: Deprem bölgesinde enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, enkaz altından çıkan çocuklarımız, yaralı ya da değil, refakatçisizse bu çocuklarımızı tedavi gerekiyorsa hastanelere değilse bizim kuruluşlarımıza doğrudan doğruya aldık.
11.17 EGM: Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 808 hesap yöneticisi tespit edildi, 452'si hakkında adli işlem başlatıldı. 131 şahıs gözaltına alındı, 25'i tutuklandı.
09.00 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Depremin ardından Mehmetçiğin kışlalardan geç çıkarıldığına" ilişkin söylemlere tepki göstererek, "Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları askeriyle, siviliyle, işçisiyle, teknik personeli ile ilk andan itibaren seferber olmuş, milletinin yanına koşmuştur. Resmi kayıtlar ve bunlar arasında ordumuzun tarihçesi olan ceridelerdeki gerçekler var. Gerçekleri yansıtmayan bu yanlı iddialar iyi niyetle izah edilemez" dedi.
01.00: Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, depremden etkilenen 10 ilin milli eğitim müdürüyle çevrim içi toplantı yaptı.
00.50: Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Ordu’dan sevk edilen AFAD ve ANDA görevlilerinin bir kısmı, çalışmaların ardından dönüş yaptı. 15 AFAD ve 6 ANDA personeli, aileleri ve çalışma arkadaşları tarafından karşılandı.
14. GÜNDE YAŞANANLAR
23.57: Hatay'da arama-kurtarma çalışmaları tamamlanan binalar önce yıkılıyor daha sonra ise enkazları kaldırılıyor.
23.50: Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Aydın Özbek ve Galatasaray Sportif A.Ş. Başkanvekili Erden Timur, depremden etkilenen afet bölgeleri Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay’a gitti.
22.51: ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, depremde binlerce insanın öldüğünü, milyonlarca insanın da etkilendiğini belirterek, “ABD olarak şimdiye kadar 85 milyon dolarlık yardım yaptık. 100 milyon dolarlık yardım daha yapacağız” dedi.
AFAD SON DURUMU AÇIKLADI
22.10: AFAD: Alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 41 bin 20 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.
21.55: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Bölgenin kültürüne, sanatına, geleneklerine, tarihi dokusuna göre planladık, bu plan çerçevesinde yapacağız. Ovalardan dağlara doğru bir yerleşim modelini hayata geçireceğiz’’ dedi.
21.51: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesinde 1 suçiçeği vakası saptandığını belirterek, "Grip gibi vakalarda salgın oluşturacak durum görülmüyor. Yalan haber ve panik halkın sağlığını bozar” dedi.
21.30: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Altınözü ve Antakya ilçelerinde depremin ardından yaraların sarılması için başlatılan çalışmaları yerinde inceledi, vatandaşlarla bir araya geldi.
21.18: Depremlerin ardından arama-kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Türkiye’ye giden Bosna Hersek Federasyonu Sivil Savunma Kurumu (FUCZ) ve Bosna Hersek Federasyonu Arama Kurtarma Hizmetleri (GSS FBIH) ekipleri ülkelerine geri döndü.
20.12: İstanbul Valiliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerden gelen ve hastanelerde tedavi altına alınan 9 bin 875 vatandaştan 8 bin 618’inin taburcu edildiğini bildirdi.
19.25: Diyarbakır’da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen hasar tespit çalışmalarında 45 bin 149 binada denetim yapıldı. Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin Diyarbakır'da enkaz çalışmaları tamamlanırken, ‘asrın felaketi' olarak nitelendirilen depremde şehirdeki binalarda hasar tespit çalışmaları sürüyor.
19.03: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, deprem bölgelerinde incelemelerde bulundu.
19.00: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesinde şu ana kadar herhangi bir bulaşıcı hastalık salgınına rastlanmadığını belirterek, "Valilik ya da Kaymakamlıkların ‘musluk suyu içilebilir’ duyurusuna kadar içme ve diş fırçalama için ambalajlı sular tercih edilmeli, şebeke suyu temizlik vs. için kullanılmalıdır" dedi.
18.50: Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binalarla ilgili soruşturmalar devam ediyor. Bu kapsamda Adıyaman’da yıkılan Bozdoğan Oteli ile ilgili bir kişi daha İstanbul’da gözaltına alındı.
18.30: Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, "Evim Yuvan Olsun" kampanyası çerçevesinde Baykar çalışanları için yeni yapılan 22 adet eşyalı daireyi, bir sene boyunca depremzedelere açtıklarını sosyal hesabından duyurdu.
18.21: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Acımız büyük, büyük bir acıyı beraber yaşıyoruz ama şu anda arama kurtarma çalışmalarının yavaş yavaş sona yaklaşmasıyla beraber bölgede yaşayan afetzede vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanmasına da odaklanmış vaziyetteyiz” dedi.
18.05: Bulgaristan, Malta, Arnavutluk liderleri ve Eski Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Üyesi Bakir İzetbegoviç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN GENELGE
15.59
İçişleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıklarının, deprem bölgelerinde 'yıkık', 'acil yıktırılacak' ve 'ağır hasarlı' yapılara, afetzedelerin eşyalarını tahliye etmek maksadıyla girilmesi veya girilmemesi kurallarını içeren genelge, AFAD Başkanlığı'nca yayımlandı.
Genelgede, 'yıkık', 'acil yıktırılacak' binalara kesinlikle girilmesine müsaade edilmeyeceği belirtilirken, kontrollü tahliye yapılacak binalara da nasıl girileceği ve nelerin alınabileceği anlatıldı. Ayrıca tahliyelerin valilikler ve kaymakamlıklar koordinasyonunda, kolluk kuvvetleri gözetimde yapılacağının altı çizildi.
Buna göre; afet gören alanlarda 'yıkık' ve 'acil yıktırılacak yapı' niteliğinde olduğu belirlenen yapılara kısa süreliğine de olsa girilmesi ve eşya alınması yasaklandı. Ağır hasarlı tüm yapılara giriş izni ve eşya alımı konusu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca görevlendirilen uzmanların raporu doğrultusunda değerlendirilecek. Binasının hasar derecesi ağır hasarlı olarak belirlenmiş olan ve 30 günlük itiraz süresi içerisinde bina hasar durumuna itiraz etmeyecek vatandaşların eşyalarını alabilmeleri, yapıları ile ilgili uzmanlarca oluşturulacak tahliye raporuna uygun şekilde planlanacak. Planlamalar iletişim çadırlarında vatandaşlarla paylaşılacak. Uzman raporunda 'girilemez' şeklinde belirtilmesi durumunda can güvenliğini teminen yapıya girişe izin verilmeyecek.
SABİT EŞYALAR ALINAMAYACAK
Yapıya kontrollü 30 dakika girilebilir raporu verilmesi durumunda, 30 dakika kadar süre içerisinde yalnızca değerli eşya (pasaport, kıymetli evrak) alımına müsaade edilecek. Yapıya kontrollü 2 saat girilebilir raporu verilmesi durumunda, 2 saat içerisinde en fazla 4 kişi binaya girmek suretiyle eşyalarını alabilecek. Yapıya sabitlenmiş ve sökümü esnasında titreşim yaratacak her türlü faaliyet yasaklandı. Mutfak dolabı, kalorifer peteği, PVC kapı, pencere, her türlü yapıya monte aksamlar, elektrik ve aydınlatma tesisatı gibi eşyaların sökülmesi ve alınması yasaklandı.
KOLLUK GÖZETİMİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Tahliye çalışmalarının genel koordinasyonu, valilikler veya kaymakamlıklar tarafından sağlanacak. Tahliye, kolluk kuvvetleri gözetiminde gerçekleştirilecek, belirtilen tüm kurallara uyulması zorunlu olacak. Tahliye sırasında artçı sartıntı gibi olası mücbir sebeplerle tahliyenin durdurulması zorunluluğu oluşması halinde tahliye derhal sonlandırılacak ve bu durum tutanak altına alınacak. İçeri girilmesine müsaade edilmeyen veya içerisinden eşya tahliyesi yapılamayan vatandaşlarımız için ayrıca eşya yardımı yapılacak.
15.40
AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybı sayısının 40 bin 689’a yükseldiğini açıkladı. Sezer ayrıca, Kahramanmaraş ve Hatay dışındaki illerde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.
14.00
Depremden etkilenen illerde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili soruşturmalarda 131 şüpheli tutuklandı.
13.00
Deprem bölgelerinde, 830 bin 783 binadaki 3 milyon 273 bin 605 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı. Hasar tespit çalışması tamamlanan 105 bin 794 binadaki 384 bin 545 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi.
12.46
Emniyet'tten yapılan açıklamada, "Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 775 hesap yöneticisi tespit edildi, 441'i hakkında adli işlem başlatıldı. 129 şahıs gözaltına alındı, 24'ü tutuklandı. Dolandırıcılık amaçlı internet sitelerinin kapatılması sağlandı." denildi.
12.30
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD Genel Merkezinde açıklamalarda bulundu. Tatar, "6 Şubat’ta yaşadığımız depremin şiddeti 11’dir. Yani 12 olan bizim tam yıkım olarak adlandırdığımız şiddetin bir önceki aşamasıdır. 6-7 büyüklüğündeki ikinci depremin şiddeti ise 10 şiddetine karşılık gelmektedir" ifadelerine yer verdi.
12.25
SURİYELİLER ÜLKELERİNE DÖNÜYOR
2011 yılında başlayan Suriye’deki iç savaştan dolayı ülkelerinden kaçarak Türkiye’ye gelen yaklaşık 4 milyon Suriyeli, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden dolayı tekrar ülkelerine dönmek için sınır kapılarına yöneldi. Depremlerde 11 ilde yaşanan yıkımın ardından birçok Suriyelinin de yaşadığı evler hasar gördü. Suriye’de de etkili olan depremlerde bazı Suriyeliler orada yaşayan ailelerine ulaşmak için ülkelerine dönerken, bazılarının da ya yaşanacak evi kalmadı ya da depremde hasarlı evlerine giremediği için çareyi ülkelerine geri dönmekte görüyor.
SINIR KAPISINDAN GÜNLÜK 2 BİN İLA 3 BİN SURİYELİ GEÇİŞ YAPIYOR
Binlerce Suriyeli ülkelerine dönmek için Kilis’te bulunan Öncüpınar ve Karkamış sınır kapılarına yöneldi. Türkiye’de Suriyeli depremzedelere 6 ay ülkelerine dönme izni verildi. Sınır kapılarında yaşanan yoğunluk nedeniyle günlük her bir kapıdan bin 500 ila 2 bin arası Suriyelinin geçişine izin veriliyor.
12.15
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Milletvekillerimizin büyük bir çoğunluğunun deprem bölgesinde olması sebebiyle siyasi partilerimizin mutabakatı ile TBMM çalışmalarına 28 Şubat 2023 tarihine kadar ara verilmesi kararlaştırılmıştır. Geçmiş olsun Türkiyem" ifadelerine yer verdi.
12.10
Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası Malatya’da konteyner kent çalışmaları aralıksız devam ediyor. Alt yapısının yüzde 60’ı tamamlanan alanda konteynerler de yerleştirilmeye başlandı.
12.00
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "depremde ağır hasar gören Hatay'a Suriyeli sığınmacı akını olduğu" iddiasına ilişkin, "Bazı fitne fesat yuvaları 'sınırlardan sığınmacı akını' olduğuna dair iddiaları ortaya attılar. Bu iddiaların tamamen gerçekdışı olduğu anlaşılmıştır" dedi.
11.07
KIZILAY, MOBİL SAĞLIK ARAÇLARININ GÜNCEL KONUMLARINI PAYLAŞTI
Kızılay, deprem bölgesinde başlattığı sağlık desteğini mobil araçlar ve mobil diş kliniği hizmetiyle sürdürüyor. Kızılay, kırsal kesimlere de gönderilen mobil sağlık araçlarının güncel listesini paylaştı.
Depremzedelerin sağlık hizmetleri alabilmeleri için gönderilen 6 mobil sağlık aracı, bölgede ilk günde 627 kişiye ulaştı. İçerisinde; muayene, kan tahlilleri, röntgen, EKG, solunum fonksiyon testi yapılabilen mobil sağlık araçlarında, deneyimli gönüllü hekimler özellikle merkezlere ulaşamayan kırsal bölgedeki hastalara ulaşarak muayenelerini yapmaya başladı. Araçlarda iki hekim, bir hemşire, bir psikolog ve bir röntgen teknisyeni bulunuyor. Araçlar, Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman ve Osmaniye’de gezici sağlık hizmeti veriyor.
MOBİL DİŞ KLİNİĞİ DE AFETZEDELERİN HİZMETİNDE
Mobil sağlık araçlarının yanı sıra mobil diş kliğini de hizmete sunan Kızılay, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde diş hastanelerine erişimi olamayan afetzedelere acil durumlarda hizmet veriyor. Süreç içerisinde gönüllü diş hekimlerinin katkıları ile bu hizmetin de yaygınlaştırılması planlanıyor.
Kızılay, beslenme hizmetlerinin yanı sıra yardım dağıtımları, psikososyal destek hizmetleri ve mobil sağlık araçları ile destekleyici rolünü sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı koordinesinde yürüteceği birinci basamak sağlık hizmetlerinde mobil sağlık araçları ile özellikle köylerdeki depremzede vatandaşlarımıza hizmet verecek.
Mobil sağlık araçlarının 19.02.2023 tarihli konumları şöyle;
Kahramanmaraş: Piazza AVM açık alanı
Hatay: Millet Bahçesi
Adıyaman: Şambayat Köyü
Malatya: Botaş 13. Çadır Kenti
Osmaniye: Arıcaklı Köyü, İnderesi Köyü, Savranlı Köyü
Gaziantep: Sayburun Köyü, Altınova Köyü, Torunlar Köyü, İncegedik Köyü (Nurdağı)
09.00
DEPREMİN VURDUĞU GÖLBAŞI'NDA YENİ BİR ŞEHİR KURULACAK
Adıyaman Gölbaşı ilçesine koordinasyon ile görevlendirilen Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, depremin ilk gününden itibaren bölgede çalışma yaptıklarını söyledi. Gölbaşı’nda köyleri dahil 500’e yakın bina yıkıldığını belirten Başkan Eroğlu, “Son birkaç gündür Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdan mühendislerimiz binalarda hasar tespit çalışmaları yapıyorlar. Hasarsız, az hasarlı ve ağır hasarlı binaların tespitleri yapılıyor. Bu tespit çalışmalarının da üç ya da dört gün içerisinde tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.
“GÖLBAŞI ŞEHRİN BİRKAÇ KİLOMETRE UZAĞINA TAŞINACAK”
Hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından hasarlı binaların yıkımına başlanacağını ifade eden Başkan Eroğlu, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Gölbaşı'nda incelemelerde bulundu. Onların da değerlendirmesi burada başka bir alanda yeni bir şehir kurulacak. Yıkılan binaların bulunduğu zeminlerdeki deprem sebebiyle oluşmuş bozulmalardan, güvenli olmadığından dolayı burada bina yapılmayacak. Zemini daha iyi olan şu anki yerleşim yerinin birkaç kilometre uzağında yeni bir şehir kurulacak. İlk tespitlere göre öyle öngörüyoruz ki yeni yerleşim yerinde 5 bin civarında yeni konut yapılacak. Bu çalışmalarda inşallah çok kısa süre içerisinde başlamış olacak” diye konuştu.
8.50
KAHRAMANMARAŞ'TA DEFİN İŞLEMLERİ GECE DE SÜRÜYOR
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat günü Pazarcık ilçesinde 7.7, aynı gün saat 13.24’te ise Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, Kahramanmaraş’ın da aralarında bulunduğu 11 ilde hasara yol açtı.
Depremlerde hayatını kaybedenlerin cenazeleri enkaz altından çıkarıldıktan sonra Kapıçam Mezarlığı’na götürülüyor. Kapıçam Mezarlığı’nda yıkanıp kefenlenen cenazeler, namazları kılındıktan sonra yan yana kazılan mezarlarda toprağa veriliyor.
Türkiye Diyanet Vakfı’na bağlı görevliler gece saatlerinde de çalışmalarına devam ediyor. Mezar yerleri iş makineleriyle kazılıyor. Kur’an-ı Kerim ve duaların okunmasıyla defin işlemi gerçekleştiriliyor.
Dün gece de göçük altında kalarak hayatını kaybeden anne, baba ve 2 çocuğunun defin işlemleri gece saatlerinde gerçekleştirildi. Abdulkadir Mayati, Aişe Safi, Muhammet Yasin Mayati ve Rimes Mayati, görevlilerce defnedilirken, yakınları kabirleri başında gözyaşı döktü.
08.00
NAKLİYE VE KİRA FİYATLARINA VALİLİK AYARI
Kahramanmaraş merkezli depremlerden 11 etkilendi. Diğer illerde olduğu gibi Diyarbakır’da fırsatçılar kira ve nakliye fiyatlarını orantısız bir şekilde artırdı.
Duruma müdahale eden Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, sorun olan konularda fiyatlara düzenleme getirdi. Vali Su, sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda; “Kıymetli Hemşehrilerim, ilimizde ev taşıma ücretleri, şehir içi azami 5 bin 100, ilçeler arasında azami 8 bin, şehirlerarası 5 bin 100 lira (25 kilometreyi aşan kısım için kilometre başı 8.50?) asansör bedeli 900 lira. Ayrıca; 1+1 daire ev taşıma ücreti, 4 bin lira, 2+1 daire ev taşıma ücreti 4 bin 250 lira, 3+1 daire ev taşıma ücreti 4 bin 750 lira, 4+1 daire ev taşıma ücreti (en yüksek) 5 bin 100 lira olarak belirlenmiştir. Bu düzenleme dışına çıkan firmalara gerekli işlemler uygulanacaktır” ifadelerine yer verdi.
296’NCI SAATTE 2 MUCİZE 1 KAYIP
Hatay Antakya’daki Kanatlı Apartmanı’nın enkazı, depremin 13’üncü gününde umudun adresi oldu. Enkazdan ses ve ısı alan ekipler, beş saatlik çalışmayla 296’ncı saatte Suriye uyruklu Samir Muhammed Accar, eşi Ragda ve 12 yaşındaki çocuklarını çıkardı. Ancak çocuk, ambulansta hayatını kaybetti.
Yaralı çift, ilk müdahalenin ardından Adana'ya sevk edildi. Genel durumları iyi, bilinçleri açık olan çiftin, iki çocuğunun daha enkazda yaşamını yitirdiği belirtildi. Aynı enkazda iki kişiye ait ses ve ısı tespit edilince devam eden kurtarma çalışması gece de sürdü.
ACININ SEMBOLÜ
Malatya'da depremde yaşamını yitiren yüzlerce kişi iş makineleriyle yan yana mezarlara gömüldü. Hepsine birer numara verildi. Aileler mezar başlarına ölenlerin eşarp, seccade ve bere gibi özel eşyalarını astı. Bir mezarın başında tahtaya asılan kırmızı çocuk yeleği ise dikkat çekti. Bu yelek Çavuşoğlu Mahallesi'nde çöken beş katlı binada can veren minik Elif'e aitti.
BABA-KIZ SARILMIŞ
7 yaşındaki Elif'in cansız bedeni enkazdan babası Fehmi Çiçek'in (40) kucağında, boynuna sımsıkı sarılmış halde çıkarıldı. Baba-kız, ailenin isteği üzerine aynı mezara defnedildi, mezarın başına da küçük kızın en sevdiği yeleği asıldı. Ailenin yakını Ünal Tan "Evleri birinci kattaydı. Fehmi ağabey ile kızı Elif ölürken, eşi Kudret ile oğlu Samet kurtarıldı" dedi.
00.43: Hatay'ın Antakya ilçesi General Şükrü Kanatlı Mahallesi Türkmenbaşı Caddesi'ndeki Kanatlı Apartmanı'nda ekiplerin arama kurtarma köpekleriyle yaptığı çalışmalar sona erdi.
22.31: Kahramanmaraş'ta 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD depremin merkez üssü'nün Göksun ilçesi olduğunu açıkladı.
21:55: İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan deprem bölgesine, salgın hastalıkları önlemek amacıyla 2 askeri uçakla 576 bin maske gönderildi.
21.17: Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşların barınma sorununun çözümüne katkı sağlamak üzere 'Evim Yuvan Olsun' uygulaması hayata geçirildi.
21.05: İçişleri Bakanlığı, nakliye firmalarının piyasa koşullarındaki taşınma bedelleri üzerinden bölgesel koşulları da değerlendirerek aşağı ya da yukarı yönlü %15 esneklik bandında fiyatlandırma yapacaklarını duyurdu.
20.10: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Enkazların hemen hemen hepsine ulaştık. Sahada 181 bin 423 güvenlik personelimiz görev yapıyor.
16.25 AFAD Başkanı Yunus Sezer, depremlerde can kaybının 40 bin 642'ye yükseldiğini duyurdu.
15.10: İstanbul Valiliği: 20 Şubat 2023 Pazartesi Günü itibarıyla, riskli 93 okul ve eğitim kurumumuzdaki öğrencilerimiz, depreme güvenli okullara nakledilerek, eğitim öğretim görmeye devam edeceklerdir.
BAKAN KOCA SON DURUMU AÇIKLADI
13.29 Sağlık Bakanı Koca:
-10 afet ilindeki hastanelerimizde deprem sebebiyle yatan hasta sayısı 6 bin 108, taburcu edilen hasta sayısı 13 bin 612'dir.
-Afetten etkilenen illerimizde birinci basamak sağlık hizmeti muayene sayısı ilk 12 günde 962 bin 482'ye ulaşmıştır.
-Afet bölgesinde olası bulaşıcı hastalıklarla ilgili riskler, erken uyarı sisteminin kurulmasıyla şu an kontrol altındadır.
11.43 Hatay'ın merkez Antakya ilçesi General Şükrü Kanatlı Mahallesi Türkmenbaşı Caddesi'ndeki Kanatlı Apartmanı'nın enkazından biri çocuk 3 kişi depremin 296. saatinde sağ çıkarıldı.
ATSU’NUN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
09.02 Hatay’ın en büyük sitelerinden biri olan Rönesans Rezidans da depremde yıkılmış ve 250 dairelik site adeta devrilmişti. Enkazda kalan isimlerden biri de Hatayspor'un futbolcusu Christian Atsu oldu. Atsu'nun Türkiye temsilcisi Murat Uzunmehmet, Ganalı futbolcunun cansız bedenine ulaşıldığını açıkladı.
00.16 Bakan Kurum: Depremden etkilenen 10 ilimizde yerleşim alanlarına ilişkin yerler belirlendi. Bütün ekiplerimiz bu alanlara ilişkin ayrıntılı jeolojik etüt raporlarını hazırlıyorlar. Konutlarımız zemin artı 3-4 katı geçmeyecek.
11 İLDE HASAR TABLOSU
Depremden etkilenen illerde incelenen ve acil yıkılması gereken bina sayıları:
Adana: 5 bin 797 / 46
Adıyaman: 28 bin 766 / 6 bin 108
Diyarbakır: 24 bin 314 / 520
Elazığ: 2 bin 488/ 587
Gaziantep: 130 bin 331 / 11 bin 922
Hatay: 49 bin 470/ 10 bin 911
Kahramanmaraş: 57 bin 87/ 10 bin 777
Kilis: 3 bin 748 / 585
Malatya: 25 bin 311 / 6 bin 599
Osmaniye: 28 bin 317 / 2 bin 122
Şanlıurfa: 31 bin 717 / 399
- Düşük faizli konut kredisinden kimler yararlanacak? İlk evim kampanyasında detaylar ortaya çıktı!
- Bayraktar TB2 SİHA Hırvatistan semalarını koruyacak!
- Merkez Bankası rezervleri açıklandı
- Market poşeti zamlanacak mı? Komisyon toplantısı yapıldı
- FAİZ KARARI AÇIKLANDI! Merkez Bankası merakla beklenen duyuruyu yaptı