Kara kış kapıda! Herkes kış habercisi diye onu izliyordu ama yanlış çıktı
Sıcaklık rekoru kıran ve yağışsız geçen kurak yaz günleri yerini serin havalara bırakmaya başladı. Kurak geçen yaz aylarında en önemli gündem konularından birisi de barajlardaki doluluk oranı oldu. Hasretle kış ayları ve yağışlı havalar beklenirken kışın sert geçeceğine dair ilk işaret doğadan geldi. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, İstanbul ve yurt genelinde bizi nasıl bir kışın beklediğini tek tek açıklarken ilk yağış için de tarih verdi.
İpek ALEMDAR GÖDE / ipek.alemdar@posta.com.tr – Kavurucu sıcaklar eylül ayının gelmesi ile yerini nefes aldıran serin havaya bıraktı. Yer yer rüzgarlar ile sonbaharın etkisi hissedilirken bizi nasıl bir kışın beklediği merak ediliyor. Mevsim geçişleri için de halk arasında yaygın olan söylentiler kışın beklediğin bu günlerde tekrardan gündeme geldi. Kimisi kışın çok olacağının habercisi olarak ayvalara bakarken kimisi de leyleklerin göç zamanını baz alıyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt ise bu inançlar arasında daha sağlam kanıtlar taşıyan söylentilere açıklık getirirken bizi nasıl bir kışın beklediğini açıkladı.
İLK YAĞIŞ İÇİN TARİH VERİLDİ
Yurt genelinde ve İstanbul’da ekim ayının ilk haftası itibari ile serin ve yağışlı havaların geleceğini ifade eden Bozyurt, “Ekim ayının ilk haftasında sıcaklıklarda önemli ölçüde bir düşüş yaşanması bekleniyor. Kışın etkilerini yavaş yavaş hissetmeye başlayabiliriz hatta iç kesimlerde yüksek yerlerde yılın ilk kar yağışlarını da görebiliriz. Kıyı ve iç kesimlerde yağışların etkili olması bekleniyor” dedi.
KIŞA DOYACAĞIZ
Kurak geçen bir yazın ardından hasretle beklenen yağışlar için açıklama yapan Bozyurt, “Bu kış İstanbul’da kar yağışını sık sık göreceğimizi söylemek mümkün. Bu yaz yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle deniz suyu sıcaklıklarında önemli bir yükseliş yaşandı. Kasım ayında atmosferden gelen soğuk hava dalgası ile deniz etkili yağışların yaşanabileceğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu kış İstanbul ve Karadeniz’de kar yağışları ile sık sık karşılaşabiliriz.
Kasım ayında soğumaya başlayan deniz suyu sıcaklığı mart ayının gelmesi ile birlikte daha fazla soğuyacak. Şu anda özellikle Karadeniz’de deniz suyu sıcaklığı normalden 5 derece daha yüksek. Kış aylarında da hemen soğumayacak olan deniz suyu sıcaklığı bize bol bol yağış getirecek. Kış aylarına girdiğimiz andan itibaren barajlardaki su seviyesine ilişkin sıkıntılarımız da sona erecek” şeklinde konuştu.
HALK ARASINDAKİ TARTIŞMA: AYVA MI LEYLEK Mİ?
Yaklaşan kış aylarında kış aylarının nasıl geçeceğinin habercisi olan doğa olaylarına değinen Bozyurt, “Leyleklerin erken göç etmesinin kışın sert ve yağışlı geçmesini işaret ettiğine dair çalışmalar mevcut. İnceleme yapıldığında yüzde 90’a varan bir doğruluk oranından söz edebiliriz. Leyleklerin erken göç ettiği yıllarda kışın çok şiddetli gerçekleştiğini görmüştük. Tabi sadece leylekler değil burada dikkat edilen nokta. Kuzey Atlantik üzerinden bakılan değerler ve el nino etkisinden söz edebiliriz” ifadelerini kullandı.
Atmosferde hava sistemlerinin bir anda değişebildiğini belirten Bozyurt, “El nino olduğunda üzerinde bulunduğumuz kuşakta alçak basınç etkili oluyor. Alçak basınç demek kuzeyden devamlı yağışların ülkemize gelmesi demek. Bu da önümüzdeki kış için yağışlı bir hava beklentisi oluşturuyor. Sıcaklık değerleri olarak baktığımızda da kuzeyden gelen akımların sık sık olacağını düşünüyoruz. Böylece beklentimiz yağışlı ve soğuk geçen bir kış oluyor. İç kesimlerde bol kar yağışı kıyı kesimlerde de yağmur şeklinde yağış beklentimiz var. Aynı zamanda bu kış için mevsim normallerinin altında bir sıcaklık bekliyoruz. Tabi elimizdeki bilgiler şu an için daha ham. Atmosfer kaotik bir sisteme sahip. Beklenmedik bir anda sistem değişip yerine farklı bir hava sistemi gelebiliyor. Bu nedenle bazen tahminler tutarsız olabilir. Eldeki istatistiki verilere baktığımızda da bu kışın soğuk ve yağışlı geçeceğini söylemek mümkün” dedi.
Sert geçecek kışın habercisi olarak halk arasında ayva dallarına da bakıldığını ifade eden Bozyurt, “Halk arasında ayvaların çok olmasının da kışın sert geçeceğini işaret ettiğine dair inançlar da var. Ancak uzun yıllardır yapılan incelemelerde ayvaların çok ya da az olmasının kışın soğuk ve yağışlı geçmesine işaret olmadığı test edildi. Leyleklerle karşılaştırıldığında leyleklerin göçü kışın gelişi için çok daha sağlam bir gösterge olmuş oluyor” şeklinde konuştu.