Karne günü bu hatayı sakın yapmayın! Uzman isim velileri uyardı: Başkalarıyla kıyaslamayın
Milyonlarca öğrencinin karne heyecanı ile tatil heyecanını birlikte yaşadığı gün geldi. Öğrencilerin dört gözle beklediği yaz tatili, bugün son ders zilinin çalması ve karnelerin alınmasıyla başlıyor. Peki, veliler nelere dikkat etmeli? Karnesi kötü gelen öğrenciye nasıl davranılmalı? Velilerin çocuklarının başarısını başkalarıyla kıyaslamamaları gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Hatice Ünver, “Başarı sadece karne notlarıyla ölçülmez!” diyerek ailelere önemli uyarılarda bulundu.
Elif Bayram
Elif Bayram / Posta.com.tr – Bugün okul zili tatil için çaldı. Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında bir eğitim yılını daha geride bırakan 19 milyon öğrenci karne heyecanı yaşadı. Son ders zilinin çalmasıyla 3 ay sürecek yaz tatiline başlayan öğrenciler kadar aileler de heyecanlı. Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Ünver karne döneminde çocuklara nasıl davranılması gerektiğini Posta.com.tr okurları için anlattı.
Doç. Dr. Hatice Ünver, “Yalnızca başarı ve sonuca odaklı olmak çocukta mükemmeliyetçilik ve performans kaygısı gibi başka birçok sorunu beraberinde getiriyor!” diyerek karne stresine karşı ebeveynleri uyardı.
“KARNE KAYGISINA DİKKAT!”
Öğrencilerin karne döneminde hissettiklerinin ve gösterdikleri tepkilerin çocuktan çocuğa farklılaştığına dikkat çeken Doç. Dr. Ünver, “Her öğrencinin kişisel özellikleri, öğrenme becerileri ve aile dinamikleri farklıdır, bu nedenle ihtiyaçları da farklı olacaktır. Kötü notlar içeren bir karneye cezalandırıcı yaklaşım sergilememenin yanı sıra güzel notlar içeren karneye de gereğinden fazla ödüllendirme yapmamak gerekiyor” dedi.
“BAŞARILARINI KUTLAMAK ÖNEMLİ”
Karne gününün, bazı öğrenciler için sevinç ve heyecanlı geçerken bazıları için kaygı verici olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Ünver, “Öğrencinin duygularını anlamaya çalışmak ve onun bakış açısını fark etmek önemlidir. Başarısız olma duygusuyla başa çıkmak zor olabilir, bu yüzden çocuğunuzun duygularını ciddiye almalısınız. Her durumda öğrenciye destek olunmalıdır. Başarılı karnesi olan öğrencinin başarılarını kutlamak ve onu teşvik etmek önemlidir. Başarısız karnesi olan öğrenciyle de bu durumdan nasıl ders çıkaracağını konuşmak gerekir. Okul dönemi boyunca yapılanları, yapılamayanları ve yapılması gerekenleri birlikte ele alıp tatili planlamak faydalı olacaktır” diye konuştu.
“ÇOCUĞUNUZA GÜVENDİĞİNİZİ HİSSETTİRMELİSİNİZ”
Her öğrencinin potansiyelinin farklı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ünver, “Öğrenciye güvenmek, özgüvenini artırıp daha iyi performans göstermesine yardımcı olacaktır. Çocuğunuza başarısızlıklarının geçici olduğunu ve onun potansiyeline güvendiğinizi hissettirmelisiniz. Öğrencinin güçlü yönlerini tanımak ve onları bu alanlarda teşvik etmek önemlidir. Aynı şekilde, zayıf yönlerini belirlemek ve bu alanlarda destek sağlamak da önemlidir. Ailelerin bu konuda öğretmenlerle iletişim halinde olmaları gerekir” ifadelerini kullandı.
Öğrencinin karnesindeki notların akademik yeteneklerini her zaman tam olarak yansıtmadığını belirten Doç. Dr. Ünver, çocuğun karne başarısına vurgu yapmak yerine, yıl boyunca gösterdiği çabayı takdir etmek ve kendini geliştirdiği alanları öne çıkarmak gerektiğinin altını çizdi.
“BAŞKA ÖĞRENCİLERLE KIYASLAMAYIN”
Doç. Dr. Ünver, ailelerin çocuklarıyla teşvik edici ve destekleyici cümlelerle iletişim kurmaları gerektiğini belirterek önerilerde bulundu:
- Öğrenci başka öğrencilerle kıyaslanmamalı ve destekleyici cümlelerle iletişim kurulmalıdır.
- Evde pozitif bir ortam sağlamak, çocuğunuzun özgüvenini artıracaktır. Çocuğu eleştirmek yerine, çözüm odaklı yaklaşmak gerekmektedir.
- Karne notlarının ondan daha değerli olmayacağını, başarı ve başarısızlığın her an değişebileceğini, bu durumların onun değerini veya ailesi tarafından sevilmesini etkilemeyeceğini hissettirmek önemlidir.
“MADDİ ÖDÜLLERDEN KAÇININ!”
Karnenin bir ödül veya ceza yöntemi olmaması gerektiği söyleyen Doç. Dr. Ünver, “Kötü notlar içeren bir karneye cezalandırıcı bir yaklaşım sergilememenin yanı sıra güzel notlar içeren karneye de gereğinden fazla ödüllendirme yapmamak gerekmektedir. Özellikle maddi ödüllerden kaçınmak oldukça önemlidir, onun yerine manevi ödüller sunulmalıdır. Çocuğa verilecek en güzel ödülün aile ve çocuk arasındaki olumlu paylaşımlar olduğu bilinmelidir” şeklinde konuştu.
Başarının sadece karne notlarıyla ölçülemeyeceğinin altını çizen Doç. Dr. Ünver, sözlerine şöyle devam etti:
“Karnesi iyi veya kötü gelen öğrenciye nasıl davranılması gerektiği konusunda önemli olan, çocuğun duygularını anlamak, ona destek olmak ve iletişim kurmaktır. Eğitim ve öğretim ömür boyu devam eden bir süreç olup, karne notları sadece bir dönemi değerlendirmektedir. Her öğrencinin benzersiz özellikleri ve ihtiyaçları olduğunu unutmamak ve bu ihtiyaçlara uygun davranmak gerekmektedir.”
OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?
Ailelerin merak ettiği konuların başında yaz tatili süresi geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2024-2025 eğitim öğretim yılının 9 Eylül'de başlayacağını duyurdu. Bu takvime göre İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için tatil yaklaşık 3 ay sürecek.
Birinci dönem 9 Eylül 2024'te başlayıp 17 Ocak 2025'te sona erecek. Birinci dönem ara tatili 11-15 Kasım 2024 yarıyıl tatili ise 20-31 Ocak 2025 tarihleri arasında olacak. İkinci dönem 3 Şubat 2025'te başlayacak ve 20 Haziran 2025'te sona erecek. İkinci dönem ara tatili ise 31 Mart-4 Nisan 2025 tarihlerinde yapılacak.