GündemKayıp amatör dağcı sağ olarak bulundu

Kayıp amatör dağcı sağ olarak bulundu

Paylaş
Kayıp amatör dağcı sağ olarak bulundu

Niğde'nin Çamardı İlçesi'ndeki Aladağlar'da kayıp amatör dağcı Tarkan Kuvulmaz sağ olarak bulundu

Niğde'nin Çamardı İlçesi’ndeki Aladağlar’ın 3 bin 734 metrelik Kaldı Zirvesi’ne tırmanış yaptıktan sonra dönüş yolunda kaybolan amatör dağcı 43 yaşındaki Tarkan Kuvulmaz 46 saat sonra bulundu. Hava sıcaklığının eksi 15 dereceye düştüğü Aladağlar’da 2 gece geçiren Kuvulmaz, helikopterle hastaneye sevk edildi.

Gezginlerin Rotası Dağcılık ve Doğa Sporları Kulüp Merkezi üyesi 10 dağcı, 17 Ekim’de Çamardı İlçesi’ndeki Aladağlar’a gelerek zirve tırmanışına geçti. Dağcılar, Aladağlar’ın Kızılkaya ve Demirkazık’ın ardından, 3 bin 734 metre ile en yüksek üçüncü zirvesi olan Kaldı Zirvesi’ne tırmandı.

Başarılı bir tırmanışın ardından dağcılar 19 Ekim’de dönüşe geçti. Yaklaşık 200 metre aşağıdaki Alaca Zirvesi’ne ulaşan dağcılardan 1 çocuk babası Tarkan Kuvulmaz yorulduğunu söyleyerek dinlenmek istedi. Ancak saat 15.00 sıralarında Kuvulmaz’ın yanlarında olmadığını fark eden arkadaşları, Çamardı İlçe Jandarma Komutanlığı’nı arayarak yardım istedi. Kayıp çağrısı üzerine AKUT Niğde ekibi ile birlikte Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timi bölgeye sevk edildi.

Yoğun sis ve tipi nedeniyle çalışmalar güçlükle sürdürülürken, Ankara’dan gelen 16 kişilik Jandarma Özel Arama Kurtarma (JÖAK) timleri de bölgeye sevk edildi. Helikopterle Alaca Zirvesi’ne güçlükle indirilen ekipler, iz takip köpekleriyle Tarkan Kuvulmaz’ı aradı ancak herhangi bir ize ulaşamadı. Sıcaklığın gündüz sıfırın altında 9 gece ise sıfırın altında 15 dereceye düştüğü iklim şartlarında ekipler, havanın kararması üzerine dün saat 19.00 sıralarında arama kurtarma çalışmasına ara verdi.

ÖNCE KRAMPONLARI BULUNDU

Arama kurtarma çalışmasına bugün sabah saat 09.00 sıralarında yeniden başlandı. Bir gün öncesine oranla güneşli bir havada yapılan çalışma sırasında saat 12.30’a geldiğinde Tarkan Kuvulmaz’ın kayıp olarak bildirildiği Alaca Zirvesi’nin 1000 metre güneyinde spor ayakkabılarının üzerine giydiği kramponları bulundu. Aynı bölgeden aşağıya doğru sağlıklı ayak izleri de saptanınca Tarkan Kuvulmaz’ın sağ bulunma ihtimali güçlendi. Bu gelişme üzerine bölgede çalışmalar yoğunlaştırılırken, yaklaşık yarım saat sonra da Kuvulmaz’a sağ olarak ulaşıldı. Tipi ve eksi 15 dereceyi bulan soğukta 2 gece geçiren Tarkan Kuvulmaz’a bölgeye sevk edilen sağlık ekipleri ilk müdahaleyi yaptı.

Kaybolduktan 46 saat sonra bulunan ve oldukça bitkin olduğu belirtilen Tarkan Kuvulmaz helikopterle hastaneye sevk edildi.

ÖZEL GİYSİ VE EĞİTİM


Dağcılar, yaşanabilecek bu tür zorluklara karşı hem özel eğitim alıyor, hem de yalıtımı özel yapılan giyecek ve uyku tulumları kullanıyor. Dağcının şişman veya zayıf olması, kas dokusu ve kullandığı giysiler, aşırı soğukta uzun süre dayanma gücünü etkileyebiliyor. Tıp biliminde, insan vücudunun en çok 10 derece azalmaya tahammül ettiği belirtilirken, vücutta donma önce kulaklar ve deriden başlıyor. Dünyada soğuğa en dayanaklı yaşayan adam olarak Wim Hof biliniyor ve ’buzadam’ olarak tanınıyor.

DAĞCININ KURTARMA EKİBİNE İLK SÖZÜ: ’BEN HER ŞEYİ SİLMİŞTİM VE ATLAMAK ÜZEREYDİM’

Niğde’nin Çamardı İlçesi’ndeki Aladağlar’ın 3 bin 734 metrelik Kaldı Zirvesi’ne tırmanış yaptıktan sonra dönüş yolunda kaybolan amatör dağcı 43 yaşındaki Tarkan Kuvulmaz’ın, kendisini kurtaran AKUT ekibine ilk sözü, "Ben her şeyi silmiştim ve atlamak üzereydim" oldu.

Kurtarma ekibinden AKUT İl Temsilcisi Nedim Urcan, kayıp haberini aldıktan sonra hızlı bir şekilde ekibiyle bölgeye intikal ettiklerini belirterek, çalışmaları şöyle anlattı: "Biz 4 kişilik ekiple kendi imkanlarımızla karayolu ile bir yere kadar ulaşıp tırmanışa başladık. 3 saat tırmandıktan sonra karda ayak izleri gördük ayak izleri bir dere yatağına gidiyordu. Dere yatağında ilerlerken bir çift krampon bulduk. Kramponun altında kazazedenin ismi ve telefon numarası vardı. Komutana durumu anlattık. JÖAK timi de hızlı bir şekilde bizim yanımıza intikal ettikten sonra dere yatağının içerisinde ilerlemeye başladık. Dere yatağının içerisinde çok dik yerlerden geçtikten sonra biraz daha bizi zorlayan bir etabı indik. Burayı inerken bir kaç parça taş düşürdük. Biz dağcılar taş düşünce ’taş’ diye bağırırız. Aşağıdaki insanların tedbir alması için bu arada aşağıdan gelen ses ben buradayım oldu. Kazazedenin aşağıda dere yatağı içerisinde 40 metrelik bir uçurumun ucunda otururken bulduk. Dağcı çok riskli bir bölgede kalmıştı. Helikopter pilotu kazazedeyi o kadar zor şartlarda oradan aldı ki gözlerimize inanamadık. Gayet başarılı bir operasyondu. Kendisi ile ilk görüştüğümde bana ben her şeyi silmiştim ve atlamak üzereydim dedi."


DHA