Kendi bebeğini kurtardı, şimdi başka çocukların canına can katacak
Türkiye, 'Müzisyen Anne' olarak bilinen Ahu Kahraman Yıldırım'ı 2016'da kalp nakline ihtiyaç duyan oğlu Kartal için yaptığı kampanyayla tanıdı. Bir gecede 1 milyon Euro topladı. Şimdi de kurucusu olduğu 'Canıma Can Kat Derneği' ile organ nakli bekleyen diğer çocuklar ve aileleri için kolları sıvadı. Yıldırım, "Bir anne 'Nakil bekliyorum' diye yazıyor, iki ay sonra organ bulunamadığı için bebeğini kaybediyor. Kaç çocuk öldü böyle. Organ bağışı bilinci gelişirse çocuklar ölmez. Her kurum kendi tarafından bir şey yaptığı için dağınığız biz. Ben de bunu gördüğüm için dernek kurmak istedim" dedi.
Alev Gürsoy Cimin röportajı / FOTOĞRAF: Berkman ULUTİN
Türkiye, ‘Müzisyen Anne’ olarak tanınan Ahu Kahraman Yıldırım’ı 2016’da kalp nakline ihtiyaç duyan oğlu için yaptığı kampanyayla tanıdı. Bir gecede 1 milyon Euro topladı, Kartal’ın Almanya’da nakil olmasını sağladı. Şimdi de kurucusu olduğu ‘Canıma Can Kat Derneği’ ile organ nakli bekleyen diğer çocuklar ve aileleri için kolları sıvadı.
KARTAL BEBEĞİN ANNESİ BAŞKA ÇOCUKLARIN CANINA CAN KATACAK
Ahu Kahraman Yıldırım, oğlu Kartal için büyük bir mücadele verdi. O süreçte epey yıprandı ama büyük tecrübe edindi. “Benim çocuğum kurtuldu ama başka çocuklar ölüyor” diyerek ‘Canıma Can Kat Derneği’ni kurdu. Ahu Kahraman Yıldırım, hem Kartal bebeğin nakil sürecini hem de dernekte yapmak istediklerini anlattı.
Kartal bebeğin durumu şimdi nasıl?
Kartal, artık bebek değil. 8 yaşında kocaman bir çocuk. Ama o 8 yıl hiç kolay geçmedi. Kendisi yaş olarak çocuk olsa da kafa olarak bebek kaldı. Uzun süre organ beklediği ve sıraya girmekte geç kaldığımız için ne yazık ki pıhtı attı ve engelli kaldı yavrumuz. Çünkü Almanya’ya gittiğimiz o dönemde prosedürleri aşmak da çok kolay olmadı. Prosedürleri aştık bu kez para toplamak gerekti. Bebekleri hayata bağlayan kalp destek cihazı var Almanya’da. Bu cihaz halen Türkiye’de yok. Sekiz yıldır bu çabam boşa gitmesin diye dernekleşmeye karar verdim.
Almanya’ya gitmeniz çok tartışılmıştı.
Evet ama o süreç çok saptırıldı. Türkiye’de hiçbir bebek için böyle bir operasyon olmadı. Ve bunu bize Türkiye’deki doktorlarımız söyledi, onlar yönlendirdi. Biz oraya “Bir hastane var, 1 milyon Euro’ya tedavi edecek” diye gitmedik. Maalesef ülkemizde vefat eden küçük yaştaki çocuklarımızın ve bebeklerin organlarını bağışlamayı düşünemediğimiz için, organ bulunamıyor. Benim oğluma bir bebek kalbi gerekiyordu. Ama organ bağışı bilinci yok.
TÜRKİYE’DE İNSANLAR ÖLÜSÜNE KIYAMIYOR
Sonra neler düşündünüz?
Üzüntüm bitmedi. Çünkü Türkiye’de o kadar çok nakil bekleyen insanla tanışıyor, onların derdine ortak olmaya çalışıyorum ki. Bir anne “Nakil bekliyorum” diye yazıyor, iki ay sonra organ bulunamadığı için bebeğini kaybediyor. Kaç çocuk öldü böyle. Bir milyon Euro toplandı, insanlar kumbarasındaki paraları verdi, bunu yapabilen insanlar niye vefat sonrasında organlarına kıyamıyor? Almanya’da canlıdan nakil çok az, kimse böbreğini vermiyor. Ama Türkiye’de canlıdan nakil oranı yüksek, insanlar ölüsüne kıyamıyor. Anlayamıyorum.
Almanya’ya yerleştiniz. Geçiminizi nasıl sağlıyorsunuz?
Ben DJ’lik yapıyorum. Almancam olmadığı için kendi mesleğim olan müzik öğretmenliğini yapmaya devam edemiyorum. Elimde bir davul ile kına gecelerine gidip para kazanıyorum. Çocuklarım için bunu yapmak zorundayım. Çünkü Almanya bize ayda 5 bin 300 euro gelir göstermemiz şartıyla oturum verdi. Eşim de bir mutfak firmasında önce temizlik işçisi olarak çalıştı. Düşünün, eşim Türkiye’de avukattı.
OĞLUM BU YAZ İLK KEZ BANA ‘ANNE’ DEDİ
Para gelince kabus sona mı erdi?
Hayır tabii ki... Para yattıktan sonra Kartal’ın durumu kötüye gitti. Dört boru taktılar kalbine. Sonra kısa bir felç geçirdi ve kanaması başladı. O zaman yıkıldım. “Savaştık, 1 milyon Euro topladık, neleri aştık, burada tıkandık” diye çok kızdım. Nakil olana kadar beş kez açık kalp ameliyatı oldu. Üçünden önce bana Kartal’la vedalaşmam gerektiği söylendi, nerede gömülmesini istediğimi sordular. Böyle bir ruh hali...
Nakil nasıl gerçekleşti?
Daha da stresli o bölüm. 14 aylıktı uygun donör bulunduğunda. O sabah telefon geldiğinde eşimle birbirimize bakarak ağladık. 16 saat sürecekti operasyon. Ameliyatı gerçekleştiren ekibin tamamı Türk’tü. Hakan Akıntürk hastanenin çocuk kalp bölümünü kuran doktor. Almanya’da altın parmak diye anılıyor. Ülkemizden yetişmiş bir doktor. Nakil oldu, hoş geldin dedim yeni kalbine.
Şimdi kim bakıyor Kartal’a?
Şu an yüzde 99 engelli, beyinde hasar kaldı. Yürüyor, koşuyor ama konuşamıyor. Bu yaz ilk kez “Anne” dedi. Kaydıraktan kayarken, altı bezli. Kaşık tutmayı beceremiyor ama yedirirsek ağzını açıyor. Bakıcı yok biz bakıyoruz eşimle nöbetleşe.
KARTAL GİBİ YÜZLERCE ÇOCUK ORGAN BEKLİYOR
Dernek fikri nereden çıktı?
Bu süreç bizi çok sarstı, yıktı. Ama çok bilinçlendik. Kartal’ı kurtardık ama onun gibi yüzlerce çocuk bekliyor. Her gün çocuklar pat pat ölüyor, anneler kahroluyor. Bunun önüne geçilebilir diye düşündüm. Avrupa’da büyük bir sistem var. Avrupa Birliği ülkelerinin organ bağışları bir bankada toplanıyor. Türkiye koskoca bir ülke. Bilinç olursa bizde de bu gelişir. Çocuklar da ölmez. Her kurum kendi tarafından bir şey yaptığı için dağınığız biz. Ben de bunu gördüğüm için dernek kurmak istedim. Derneğimizin logosu da geçen nisan ayında vefat eden Esila Tüfekçi’den esinlendi. 5.5 sene kalp nakli bekledi Esila. Ben de onun hastane odasında çizdiği yorgun kalbi derneğime logo yaptım anısına
Son durum nedir?
Eşim de çok destek verdi. Bütün başvuruları yaptık ve geçen hafta da tüzüğüm onaylandı. Derneğimizin ana amacı tabii ki organ nakli konusunda bilinçlendirmek. Bağışları da nakil bekleyen ve ihtiyacı olan ailelere gönderiyoruz. Yoğun bakımda kalan çocukların ailesi hastanede kalamıyor. Paraları olmadığı için 2 ay arabada yatan bir aile vardı. Hastanede çocuğuyla kalan anneye kuaför desteği bile sunuyoruz. Çünkü çocuğunun yanından ayrılamıyor. Her şeyi planladık. Büyük bir ekip kurduk, her şehre yayıldık. Çok gönüllümüz var.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi