Kızamık alarmı!
İstanbul'da yılbaşından bugüne kadar görülen küçük çaptaki kızamık salgınının büyümemesi için Bilimsel Danışma Kurulları bebeklerin aşılanması gerektiğine karar verdi.
İstanbul’da 2011 yılı başından bugüne toplam 19 kızamık vakasının tespit edilmesi Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bu doğrultuda, İl Sağlık Müdürlüğü 9-12 ay arası bebekler acil olarak aşılanıyor.
Ayrıca İstanbul’da bir öğrencide kızamık vakasının görüldüğü Bakırköy Hamdi Akverdi ve Halil Bedii Yönetken İlköğretim Okulu anasınıf öğrencilerini rutin aşı programı dışında acil bir doz kızamık aşısı yapılmaya başlandı. Bakırköy İlçe Sağlık ekipleri dün okulda aşılama yaptılar.
Kızamık 1998 yılının en korkulan hastalıklarından biriydi. Vaka sayısı 27 bini aşmıştı. Sağlık Bakanlığı aşı kampanyasıyla vaka sayısını 2007’de 4’e indirdi. Ancak bu yılın başından beri tam 19 vakaya rastlandı. Özellikle de İstanbul’da görülen hastalık, en çok da çocuklarımızı tehdit ediyor... 21 yaş üzeri genç ve erişkinlerde risk taşıyor.
Tek çare aşı
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, 1989 yılından önce doğan ve tek doz aşı uygulanan erişkinlerin ve hiç kızamık aşısı olmamış 1 yaş altı bebekler ile henüz 2. doz kızamık aşısını olmamış 6 yaş altındaki çocukların kızamık hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğunu belirtiyor.
Nuhoğlu “Türkiye’de 1998 yılında 2 doz kızamık aşısına çıkıldı. Birincisi 9 aylıkken diğer doz 4-6 yaşında. Fakat 1991 yılından sonra dünya ile aynı zamanda bu iki doz uygulamasını bir kısım hastaya yaptı ama ulusal aşı programı dahilinde 1998’e kadar tek doz olarak devam etti. 4-6 yaşından küçük çocuklar bugün tek doz 9 aylıkken yapılan aşı ile korunuyorlar. 2. doz aşı eğer yapılmadıysa mutlaka yapılmasını öneririm” diyor.
Nuhoğlu hastalığın belirtilerinin grip ile karıştırılmaması gerektiğini belirtiyor, “Kızamık hastalığı, virüs vücuda girdikten 8 -12 süren kuluçka döneminin ardından 3-4 gün süren ateş, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve hafif öksürük görülüyor. Sonra aniden yanak içinde toplu iğne başı büyüklüğünde beyaz döküntülerle başlıyor. Döküntü çıktıktan sonra 7 gün devam ediyor ve sonra döküntü sonlanıyor. Hasta döküntünün başlamasından 4 gün önce ve 4 gün sonra virüsü bulaştırmaya devam ediyor. Kızamık için özgün bir tedavi yok.”
Salgın yok, tedbir var
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Serap Gençer, geçtiğimiz perşembe günü itibarıyla 9-12 yaş arası bebeklere tek doz kızamık aşısı uygulamasının başlatıldığını, aile hekimleri ve sağlık ocaklarının aileleri arayıp uyardıklarını beklirtti. Gencer, “İstanbul’da bu yıl 19 kızamık vakası tespit edilmiştir. Bilimsel Danışma Kurulları toplanarak hastalığın yayılımını önlemek amacıyla tüm 9 ay 12 ay arası bebeklere rutin aşı takvimi dışında ekstra bir doz aşı uygulanması başlanmıştır. Bir salgın söz konusu degildir” dedi.
Yetişkinler dikkat
Prof. Dr. Mustafa Bakır
Sağlık Bakanlığı Ulusal Pandemi İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bakır, Türkiye’de başarılı olsa da, Avrupa’da aşılama oranlarının düşmesi nedeniyle kızamık salgınlarının yaşandığını ve Türkiye’nin de bundan etkilendiğini söyledi. Bakır şu uyarıyı yaptı, “Ülkemizde 1990’a kadar kızamık aşısı yapılmadı, dolayısıyla şimdi yetişkin olan insanlar da hastalıktan etkilenebilir.”
VATAN
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi