Kızlar okusun, kadın-erkek eşit olsun, dünyaya barış gelsin
İstanbul'daki '11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı'nda konuşan Aydın Doğan Vakfı Başkanı Hanzade Doğan Boyner 'Kadının yok sayıldığı ülkelerde şiddet var, savaş var. Küresel barışı sağlamak için eğitimli kadın şart' dedi
Esra KIZILTAN / POSTA
‘Dünya Kız Çocukları Günü’ kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi amacıyla her yıl 11 Ekim’de kutlanıyor. Bu kapsamda Aydın Doğan Vakfı da dün İstanbul Hilton Hotel’de Birleşmiş Milletler (BM), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Kadın Birimi (UN WOMEN) ve BM Nüfus Fonu (UNFPA) ile ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ temasıyla ‘Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı’ düzenledi.
'EL ELE VERELİM'
‘Temel insanlık hakkı’
Konferansın açılış konuşmasını yapan Aydın Doğan Vakfı Başkanı Hanzade Doğan Boyner, “Temel insanlık hakkı olan eğitim hakkı ellerinden alınan çocuklar, şiddete maruz kalıyor. Buna ‘Dur’ demek için Birleşmiş Milletler ile ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ söylemiyle bütün dünyayı harekete geçmeye çağırıyoruz. Medya, akademisyenler, sivil toplum örgütleri olarak el ele verelim. Kızlarımıza, çocuklarımıza iyi bir gelecek için sahip çıkalım” dedi.
‘Desteğimiz sürecek’
Hanzade Doğan Boyner şöyle devam etti: “Sadece cinsiyeti yüzünden nüfusunun yarısını eğiti
'18 YAŞ ALTINDA 1.1 MİLYAR KIZ ÇOCUĞU VAR'
Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü ve UNDP Türkiye Mukim Teocuğu 18 yaşın
altında ve erkeklerle eşit haklara sahip değiller. Onlara eşit eğitim verebilirsek gelecek bizim
için güzel olacak” dedi.
'750 MİLYON ÇOCUK GELİN'
“Dünyada 750 milyon çocuk 18 yaşına gelmeden evlendirildi. 2030’a kadar önlem alınmazsa bu rakam 900 milyona çıkacak” diyen UNICEF Türkiye Te dedi.
'EN VERİMLİ ÇAĞLARI HARCANIYOR'
Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı konuşmasında kadın istihdamına odaklandı. Candan Fetvacı, “Eğitimli kızlar, ailenin ve ekonominin gelişmesine, mutlu ailelerin kurulmasına ve barışa giden yolun oluşmasına temel sağlar. Ancak ne yazık ki Türkiye’de kadınların neredeyse yarısı iş hayatından uzak. Öğrenmeye, gelişmeye en açık oldukları dönemi veri diye konuştu
4 kadından 3'ü çalışmıyor
* Gelişmekte olan ülkelerde 18 yaşına gelmeden evlenme oranı yüzde 38.
* Annenin okulda geçirdiği her bir yıl bebek ölümlerini yüzde 10 azaltıyor.
* 15-19 yaş kızların ölüm nedenlerinde ilk sırada gebelik ya da doğum sırasında oluşan sorunlar yer alıyor.
* Her yıl 15 milyon genç kız 15 yaşına gelmeden evlenmiş oluyor.
* Türkiye’de çalışabilir durumdaki 15 yaş üstü her 4 kadından 3’ü çalışamıyor.
* Türkiye’de 15-29 yaş aralığındaki genç kadınların yüzde 43’ü ne okula gidiyor ne de işe.
* Türkiye kadın eğitiminde 2014’te 142 ülke arasında 125’inci iken, 2015’te 145 ülke arasından 130’uncu sıraya geriledi.
* Türkiye’de okuma-yazma bilmeyenlerin yüzde 83’ü kadın. Okuma-yazma bilen ancak bir okul bitirmeyenlerin yüzde 58’i de kadın.
'Aydın Doğan Vakfı'nın kampanyaları sayesinde yoksulluk eğitime artık engel değil'
Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, eğitimin 12 yıl kesintisiz sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Fatma Şahin, “Aydın Doğan Vakfı’nın ‘Baba Beni Okula Gönder’ ve ‘Haydi Kızlar Okula’ kampanyalarını hep çok öne dedi.
Fatma Şahin, “Kız çocuklarının güçlenmesi için en önemli noktalardan birisi istihdam. Yani onları sisteme dahil etmek. Çalışmalarını sağlamak. Kadınları iş hayatında yeterince kullanmayan bir toplum nasıl ilerler? İlerleme için güçlü ve eğitimli kadınlar gerekir. Bunu sağlamalıyız” diye konuştu.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi