Konya, Hatay'da yaptığı çalışmalarla örnek oldu
Geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta yaşanan ve 11 şehri vuran depremin ilk saatlerinde Hatay’a ulaşan Konya Büyükşehir Belediyesi, Başkan Uğur İbrahim Altay’ın talimatıyla seferberlik ilan ederek, canla başla çalıştı.
Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay, geçtiğimiz yıl ülkemiz adına yüzyılın en büyük felaketinden birinin yaşandığını belirterek, 11 şehirde büyük bir yıkıma neden olan ve tüm ülkeyi derin bir yasa boğan depremlerin hafızalarda hiçbir zaman silinmeyecek izler bıraktığını söyledi. Deprem sonrası Konya olarak ilk anda harekete geçtiklerini ve sonuna kadar tüm imkanlarıyla Hatay halkının yanında olduklarını belirten Başkan Altay, “Bütün belediyelerimiz, odalarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, vatandaşlarımız Hatay’da birlikte bir gayret gösterdi. Deprem çok büyük acılara neden oldu ama Hataylı vatandaşlarımızla aramızda sağlam bir gönül bağı oluştu. Depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızın aziz hatıralarını, daima kalbimizin başköşesinde taşıyacağız. Allah, ülkemizi ve milletimizi bir daha hiçbir zaman böyle bir felaketle sınamasın” dedi. Depremin bir yandan da şehirlerin önceliğinin kentsel dönüşüm, depreme hazırlanmak ve dirençli şehirler oluşturmak olduğunu bir kez daha hatırlattığını kaydeden Başkan Altay, hep birlikte bu konuda çalışmayı sürdüreceklerini ifade etti.
BİN KONTEYNERLİK KENT
Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram, Karatay, Selçuklu belediyeleri, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası Hatay’da 3 etaptan oluşan konteyner kentler kurdu. AFAD’a teslim edilen, 1000’e yakın konteynerden oluşan konteyner kentlerde 4 binden fazla vatandaşa geçici barınma imkânı sağlandı. Yine Konya Büyükşehir Belediyesi, MÜSİAD Konya Şubesi ve Konya Sanayi Odası ile birlikte; Narlıca’da 152 dükkândan oluşan Konya Bedesten’i inşa edilerek esnaflara teslim edildi.
TEMİZ SU KOSKİ’DEN
Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü ekipleri ilk olarak HATSU pompa istasyonundaki kuyuları çalıştırarak bu kuyulardan tankerlere su doldurmak suretiyle depremden etkilenen insanlara su dağıtımı yaptı. KOSKİ, Hatay’ın temiz suya erişimini sağlamak ve altyapı sorunlarını gidermek amacıyla; 10.267 metre içme suyu hattı ve 8 bin 500 metre kanalizasyon hattı döşedi. KOSKİ ekipleri toplamda tam bin 540 noktada arıza bakım ve onarım işlemi gerçekleştirdi. Ayrıca 867 kabin ile tuvalet, 330 kabin ile duş hizmeti de sağladı.
ÇİFTÇİLER UNUTULMADI
Konya Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgesine gönderdiği insani yardımların yanı sıra hayvancılık faaliyetlerinin sekteye uğramaması için Hataylı çiftçiler için 10 TIR besi, süt yemi besi ve süt yemi ulaştırdı. Sokak hayvanları için de 10 ton mama yardımında bulunuldu. Büyükşehir Belediyesi, ayrıca Çocuk Tiyatrosu ekibi ve Bilim Tırı’nı bölgeye yönlendirerek çocuklara moral depoladı.
TEYAKKUZA GEÇİLDİ
Konya Büyükşehir Belediyesi ekipleri 6 Şubat sabahı 06:30’da Hatay’a hareket ederek, en hızlı şekilde çalışmalara başladı. Arama kurtarma ekiplerinin hemen ardından Mobil Mutfak tırları, su tırı, telsiz istasyonları, mobil şarj istasyonları, ekskavatörler, loderler, aydınlatma kulesi, jeneratörler, seyyar tuvaletler ve hizmet araçları başta olmak üzere ilçe belediyeleri ile birlikte çok sayıda araç ilk etapta AFAD koordinasyonunda deprem bölgesine sevk edildi. Mobil Mutfaklar ile toplamda 735 bin öğün sıcak yemek imkânı sağlandı. Konya Büyükşehir Belediyesi, Diş Hekimleri Odası ile birlikte hazırladığı Ağız ve Diş Sağlığı Teşhis ve Tedavi Aracı ile Hatay’da 5 bin 150 vatandaşı tedavi etti.
KARDEŞLİK TAÇLANDI
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hatay-Konya kardeşliğini taçlandırmak adına, Konya Büyükşehir Belediyesi olarak depremde yıkılan Habib-i Neccar Cami’sinin restorasyonunu da üstlendiklerini ifade etti. Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram, Karatay ve Selçuklu belediyeleriyle birlikte Ramazan’da Hatay’daki depremzede ailelere verilmek üzere 23 bin koliden oluşan 14 TIR yardım kolisi ulaştırdı. Büyükşehir Belediyesi, Hatay Payas’ta kurduğu Ramazan çadırıyla da binlerce depremzedeye iftar ve sahur hizmeti de verdi.
BAŞKAN HİÇ AYRILMADI
Konya Valisi Vahdettin Özkan ile birlikte ilk gün bölgeye ulaşan ve uzun süre hiç ayrılmadan Hatay’da kalan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hatay’da kurtarma ve koordinasyon çalışmalarına da katıldı. Konya’da bir araya getirilen ve toplamda 622 tırdan oluşan yüzbinlerce yardım kolisi, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin koordinasyonunda bölgeye ulaştırıldı.
168 KİŞİ KURTARILDI
Konya Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ile birlikte toplam 3 bin 369 personeliyle bölgede çalışmalar yürüttü. Büyükşehir Arama-Kurtarma Ekipleri, 168 vatandaşı enkazdan sağ olarak çıkarmayı başardı.
KRİTİK ROL ÜSTLENDİ
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerinin ilk gününden itibaren altyapı, lojistik, su çalışmaları, barınma, mobil mutfak, haberleşme ve enerji gibi insani ihtiyaçlar konusunda çalışmalar yapan Konya Büyükşehir Belediyesi, Akıllı Şehircilik Uygulamaları ile birçok alanda kritik rol üstlendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hatay’da yaşamı normale döndürmek için yaptıkları tüm çalışmalarda Akıllı Şehir Uygulamaları’ndan faydalandıklarını belirterek, “Akıllı Şehircilik uygulamalarımız başta ekiplerin koordinasyonu olmak üzere; iletişim, haberleşme, arama-kurtarma, lojistik gibi birçok alanda sahadaki çalışmalarımızın en hızlı ve aktif şekilde yürütülmesine katkı sağladı. Hatay’ın yeniden ayağa kalması emek veren herkesten Allah razı olsun” dedi. Konya Büyükşehir Belediyesi, Hatay dışında Kahramanmaraş’a 300 ton un gönderirken depremin etkilediği diğer şehirlerde de altyapı çalışmalarına katkı sağladı.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi