Küçük mucitler iş başında!
Küçük mucitler iş başında!
Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK koordinasyonunda düzenlenen "Bu Benim Eserim" proje yarışmasının Antalya Bölge Sergisi’nde küçük mucitlerin hayatı kolaylaştıran icatları dikkati çekti.
Yarışmanın, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ve Uygulama Oteli’ndeki Antalya Bölge Sergisi’nde yer alan 83 projeden bazılarında öğrenciler, günlük yaşamlarında karşılaştıkları küçük zorluklardan pratik çözümler geliştirdi.
LEZZETLİ KAHVALTILAR İÇİN
Denizli Çameli Atatürk İlköğretim Okulu’ndan Burak Öğünç, sabahları taze ekmek üzerine tereyağı, margarin ya da çikolata sürmenin güçlüğünden yola çıkarak bıçak üzerine ayarlanabilir ısıtıcı yerleştirdi.
Düzenek ile tereyağının taze ekmeğe kolayca sürüldüğünü belirten Öğünç, "Bu bıçakla dana keyifli ve lezzetli kahvaltı yapılmasını amaçladım" dedi.
ÇAM KOZALAĞI İLE YOĞURT YAPTI
Yoğurt yapmak isteyenlerin sütü mayalamak için yoğurt bulamamaları ihtimalinden hareket eden Isparta Halıkent İlköğretim Okulu öğrencisi Ezgi Türkol ise bu soruna çözüm için doğadan yardım aldı. Sütü belli bir ısıya kadar kaynatan Türkol, içine tam olarak açmamış hafif yeşil kozalak koyarak tencerenin etrafını sıkıca örttü.
Türkol, yaklaşık dört saat sonra sütün, yenilebilir ve sağlık açısından zararlı olmayan yoğurda dönüştüğünü ortaya koydu.
KRAVAT BAĞLAMA MAKİNESİ
Çevresindeki pek çok erkeğin kravat bağlamasını bilmemesinden yola çıkan Denizli Güney Yaşar Kımıl İlköğretim Okulu’ndan Osman Fidan da, basit bir tahta düzenekle kravat bağlama makinesi geliştirdi.
Kravat bağlamasının bilinmemesi nedeniyle genellikle bağlatılan kravatların uzun süre defalarca kullanılarak, açılmadığını ve bu şekilde astarlarının zarar gördüğünü belirten Fidan, "Kravat bağlamasını bilmeyen insanların kolayca kravatlarını bağlamalarını sağlamak istedim" diye konuştu.
Fidan’ın projesi Antalya Bölgesini temsilen Ankara’da yarışacak 7 proje arasına girmeyi başardı.
KAHVE VE ÇAY LEKESİNİ HAŞLANMIŞ PATATESLE ÇIKARTTILAR
Annelerinin çay ve kahve gibi zor lekelerin üzerini sirke ya da haşlanmış patates suyu ile silmesinden yola çıkan Demre Yunus Emre İlköğretim Okulu öğrencileri Gamze Gök ile Gülsüm Yıldırım, PAT-SİR adını verdikleri kendi deterjanlarını geliştirdiler.
Temizlik malzemelerinde çok fazla kimyasal kullanıldığını ve bunların çevreye zarar verdiğini ileri süren Gök ve Yıldırım, temiz bir çevre için kimyasal madde kullanımını azaltmayı amaçladılar.
Annelerinin pratik çözümlerini gözlemleyen iki arkadaş 5 patatesi iki saat haşlayarak içine bir fincan sirke karıştırdılar. Hazırladıkları karışımı çay ve kahve lekesi üzerine süren iki arkadaş, karışımın lekeleri çıkarttığını gözlemleyerek, PAT-SİR adını verdikleri deterjanı icat ettiler.
Fatma Ünal / AA
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi