LGS bugün düzenleniyor! 1 milyon öğrenci 155 dakika ter döküyor
MEB, 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavı bugün düzenliyor. 90 soru sorulacak. Sınav saat 09:30’da başladı. LGS'de ilk 30 son 15 dakika çıkış yok. LGS sınavı ne zaman bitecek? İki oturumlu sınavın sonucu ne zaman açıklanacak? İşte detaylar.
Bir milyondan fazla 8’inci sınıf öğrencisinin gireceği Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav bugün düzenleniyor. Depremden etkilenen 10 il dahil olmak üzere 81 ilde düzenlenen ve saat 09:30’da başlayan sınavda adaylar, 90 soru için iki oturumda 155 dakika boyunca ter döküyor.
Adaylar, 75 dakika sürecek birinci oturumda sözel alandan; 20 Türkçe, 10 T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi ve 10 yabancı dil olmak üzere toplam 50 soru yanıtlayacak. 11:30’da başlayacak ve 80 dakika sürecek ikinci oturumda ise sayısal alanda 20 matematik ve 20 fen bilimleri olmak üzere toplam 40 soru var. Bu yıl sınavdaki sorular, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle alınan karar doğrultusunda 8’inci sınıfın yalnızca birinci dönem müfredatına ait konulardan oluşacak. Benzer bir karar daha önce 2020 yılında Kovid-19 pandemisi döneminde alınmış, sorular o yıl yapılan sınavda da 8’inci sınıfın birinci dönem müfredatından gelmişti.
İLK 30 SON 15 DAKİKA ÇIKIŞ YOK
Adaylara sınava en geç yarım saat kala sınav merkezinin önünde hazır bulunulmaları tavsiye ediliyor. Sınavın başlamasından itibaren ilk 15 dakika içerisinde gelen adayların katılımına izin verilecek ancak ek süre tanınmayacak. Saat 09:45’ten sonra gelen adaylar ise sınava alınmayacak. Her sınav merkezinde, başlama ve bitiş saatleri öğrencilerin görebileceği şekilde tahtaya yazılırken, sınavın ilk 30 ve son 15 dakikasında sınav salonundan çıkılamayacak.
67 BİN DEPREMZEDE BAŞKA İLLERDE SINAVA GİRİYOR
Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre kayıtlı 1 milyon 246 bin 429 8’inci sınıf öğrencisi var. Bu öğrenciler 81 ilde düzenlenen sınava girme hakkına sahip ancak sınava katılım zorunlu değil.Bu yüzden sınava kaç kişinin gireceği net olarak bilinmiyor ancak katılımın bir milyonun üzerinde olması bekleniyor. Sınava girmesi beklenen bir milyondan fazla adayın yaklaşık 256 bini Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde bulunuyor. Bakanlık Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bu adaylar için özel kararlar aldı. Bu kararlara göre deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen 10 ilde adaylar istemeleri halinde farklı illerde sınava girebiliyor. Bu bölgeden 67 bin Öğrenci depremlerde zarar görmeyen 71 ilde sınava girecek. Deprem bölgesindeki illerde kalan adaylar ise il ve ilçe tercihinde bulunmadıysa Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği okullarda girecek. Adayların sınava giriş belgesi, okul idaresi tarafından sıraların üzerinde hazır bulundurulacak.
NÜFÜS MÜDÜRLÜKLERİ KAÇA KADAR AÇIK?
Sınav, Türkiye genelinde 15 bin 532 okulda, 81 bin 570 salonda düzenlenecek. İki oturumda toplam 465 bin 274 görevli bulunacak ve bu görevliler sınavla ilgili tüm kontrolleri sağlayacak. Geçerli kimlik kartı bulunmayanlar sınav merkezlerine alınmayacak.Kimlik kartı ile ilgili sorun yaşayabilecek adaylara kolaylık sağlamak içinbugün nüfus müdürlükleri 07:30 ile 12:30 arası açık bulundurulacak.
MEB’DEN ADAYLARA TAVSİYELER
Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerin süreci etkili şekilde yönetebilmeleri ve sınav kaygısıyla başa çıkabilmeleri için uzman rehber öğretmen ve psikolojik danışmanların çeşitli önerilerde bulunduğu bir broşür hazırladı.
MEB’İN LGS ADAYLARINA ÖNERİLERİ
Motivasyonunuzu yüksek tutmalı ve moralinizi bozacak durumlar ve kişilerden uzak durmalısınız.
Sınavda elinizden geleni en iyi şekilde yapacağınıza yönelik kendinizi motive etmelisiniz.
Dengeli bir kahvaltı yapmalı ve alışık olmadığınız gıdaları tüketmekten kaçınmalısınız.
Hava durumuna uygun ve rahat kıyafetler giymelisiniz.
Sınava getirilmemesi gereken eşya, cep telefonu, takı gibi araç gereçlerin üzerinizde bulunmamasına dikkat etmelisiniz.
Sınav anında ise:
Soruları anlamak için gereken zamanı ayırarak ve cevaplarınızı düşünerek başarılı bir sınav süreci geçirebilirsiniz.
Sınav sırasında sakin kalmaya özen gösterin ve soruları okurken dikkat edin. Ayrıca, sınav boyunca sürenizi verimli kullanarak tüm soruları cevaplamaya çalışın.
Sınav ölçütlerinin sadece bir değerlendirme ölçüsü olduğunu ve gerçek sizi tam olarak yansıtamayabileceğini unutmayın. Kendinize güvenin ve sınavda en iyi performansınızı sergileyin.
- Bakan Göktaş açıkladı! Yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatıyor
- Emekli 4 ayda yüzde 12 zammı garantiledi! Memur fark alacak
- Son 15 ayın en düşük enflasyonu
- Emekli 4 ayda yüzde 12 zammı garantiledi! Memur fark alacak
- MTV, ehliyet, pasaport, trafik cezası, IMEI kayıt.... Vergi, harç ve cezalar yeni yılda ne olacak?