Makarna fabrikasındaki patlamada ihmaller zinciri
Sakarya’nın Hendek ilçesinde 5 kişinin can verdiği makarna fabrikasındaki patlamayla ilgili bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, yangın ve patlamanın; toz birikimi, mevzuattaki uygunsuzluklar ve önlem eksiklikleri nedeniyle meydana geldiği vurgulandı. Gerekli önlemlerin alınması durumunda olayın yaşanmayacağına dikkat çekildi.
Gazete haberi
Sakarya’nın Hendek ilçesindeki makarna fabrikasında 15 Eylül’de meydana gelen patlamanın ardından yangın çıkmıştı. Soğutma çalışmaları sırasında işçilerden Mesut Şimay’ın (27) cansız bedenine ulaşılmıştı. Yaralanan 30 kişi hastanelere kaldırılmıştı. Patlamada ağır yaralanan Eray Kızıldağ (22) 4 Ekim’de, Güven Albayrak (24) 9 Ekim’de, Merve Menteş (26) 10 Ekim’de, Naim Karagüzel (35) de 14 Ekim’de tedavi gördükleri hastanede yaşamlarını yitirmişti. Olayla ilgili fabrika müdürü V.U. tutuklanmış, aralarında fabrika sahiplerinin bulunduğu 5 şüpheli de adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
ADIM ADIM FACİA
Patlamayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporuna göre, makarna fabrikasında patlamaya neden olan ihmaller şöyle:
* Mevcut Patlamadan Korunma Dokümanı (PKD), ilgili mevzuat ve standartlara uygun düzenlenmedi. Sahadaki riskleri yeterince dikkate alacak derinlikte analiz içermiyordu.
* Üretim alanlarında ve özellikle değirmen bölgesinde, ciddi miktarda toz birikimi tespit edildi. Elektrik panoları gibi kritik noktalarda toz birikimi, yangın ve patlama riskini artırdı.
* Mevcut risk analizi, tesis büyüklüğünü ve tüm potansiyel tehlikeleri kapsayacak yeterlilikte değildi.
* Elektrik panolarında sızdırmazlık önlemleri alınmadı, kapaklar açık bırakıldı ve toza maruz kalarak patlama riski artırıldı. Elektrik panolarının periyodik temizlikleri yeterli düzeyde yapılmadı ve uygun ekipman seçimine özen gösterilmedi.
* Fabrikada iş sağlığı ve güvenliği kültürünün yeterince yerleşmediği görüldü. İş güvenliği uzmanının tespitleri ve önerileri yeterince dikkate alınmadı. Düzeltici ve önleyici faaliyetler, etkili şekilde uygulanmadı.
* Sorumlu olarak çalışanların; toz patlaması, yangın ve diğer iş sağlığı riskleri konularında yeterince hassasiyet göstermedi İş güvenliği kapsamında zorunlu olan eğitimler, bireysel ve çoğunlukla firma dışında yürütüldü.