GündemMalatya'da 5.9 büyüklüğünde deprem oldu! Çevre iller de hissetti, peş peşe açıklamalar

Malatya'da 5.9 büyüklüğünde deprem oldu! Çevre iller de hissetti, peş peşe açıklamalar

Paylaş
Malatya'da 5.9 büyüklüğünde deprem oldu! Çevre iller de hissetti, peş peşe açıklamalar

Son dakika deprem haberine göre, merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Diyarbakır, Elazığ, Kahramanmaraş, Tokat, ve Adıyaman'da da hissedildi. Malatya ve Elazığ'da eğitime 1 gün ara verildi. İçişleri Bakanı Yerlikaya, depreme ilişkin açıklama yaptı. Bakan açıkladı: Can ve mal kaybı yok. Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ'da birer binada kısmi çökme yaşandı Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan depremin ardından 'artçı' uyarısı geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.46'da, merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan 5,9 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.Depremin 10,07 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi. Sarsıntı, 6 Şubat 2023'teki tarihi 7.7 ve 7.6 depremleriyle aynı fay hattında, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde gerçekleşti.

Haberin Devamı

Malatyada 5.9 büyüklüğünde deprem oldu Çevre iller de hissetti, peş peşe açıklamalar

KANDİLLİ'DEN AÇIKLAMA

Kandilli'den de depreme ilişkin bir açıklama geldi. Kandilli'den yapılan açıklamada depremin büyüklüğünün 6 olduğu belirtildi.

ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya Valisi Seddar Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er'i telefonla arayarak, 5,9 büyüklüğündeki depremle ilgili son durum hakkında bilgi aldı

BAKAN YERLİKAYA: 3 BİNADA KISMİ ÇÖKME MEYDANA GELDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından depreme ilişkin açıklama yaptı.

Ali Yerlikaya'nın açıklaması şöyle:

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan depreme ilişkin yeni bir açıklama geldi. Bakan Yerlikaya'nın açıklaması şöyle:Malatya’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli illerimizde AFAD ve ilgili kurumlarımız saha tarama çalışmalarını sürdürmektedir.112 Acil Çağrı Merkezi'mize 374 ihbar gelmiştir. Bu ihbarların 341’i bilgi ; 33’ü de yardım amaçlı çağrıdır. Malatya'da 1, Şanlıurfa'da 1, Elazığ'da 1 olmak üzere toplam 3 binada kısmi çökme meydana gelmiştir. Herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.

Haberin Devamı

Malatyada 5.9 büyüklüğünde deprem oldu Çevre iller de hissetti, peş peşe açıklamalar

 BELEDİYE BAŞKANI AÇIKLAMA YAPTI

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, yaptığı açıklamada kriz merkezinde olduğunu belirterek “Bir panik var ama herhangi bir olumsuz haber elimizde yok. Can ve mal kaybı ile ilgili bir ihbar gelmedi, arkadaşlarımız sahadalar” dedi.

Malatya'da 5.9 büyüklüğünde korkutan deprem: Çevre illerde de hissedildi

ELAZIĞ VALİSİ: CAN KAYBI YOK

Elazığ Valisi, "Vatandaşlarımızda panik havası olmasa da vatandaşlarımız binaları terk etti. Can kaybı yok, yıkım yok. En büyük tesellimiz şu an itibarıyla. Tüm ekiplerimiz sahada. Arama çalışmaları devam ediyor. Binadan ilke tapta terk etme ile ilgili yaralanan bazı vatandaşlarımız var. Yıkımla ilgili herhangi bir şeyimiz yok." dedi.,

Malatyada 5.9 büyüklüğünde deprem oldu Çevre iller de hissetti, peş peşe açıklamalar

Malatya Kale'de 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Paniğe neden olan deprem çevre illerden de hissedildi. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, bölgedeki vatandaşları uyararak: Artçı bir deprem değil. Bunun da artçıları olacaktır. Artçıları 5’e kadar çıkabilir. Dikkatli olmakta yarar var" dedi.

Haberin Devamı

Malatyada 5.9 büyüklüğünde deprem oldu Çevre iller de hissetti, peş peşe açıklamalar

'ARTÇI DEPREM DEĞİL'

CNN TÜRK canlı yayınına katılan deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy “Bu büyüklükteki deprem hissedilebildiği gibi hasar verebilecek bir deprem. 6 ve 5.9 iki farklı açıklama var. Artçı bir deprem değil. Merkez üssü Doğu Anadolu fayı ile Malatya fayı arasında kale bölgesinde yakın bir yer. Başlı başına bir deprem. Zaten böyle bir depremin olma olasılığı yüksekti. Bu bölgede artçıların dışında çok sayıda deprem olmuştu. Bir kavşak noktasında olduğu için pek çok depremler meydana geliyordu bunları artçı mı müstakil mi olduğunu söylemede zorlanıyordu. Bu müstakil bir deprem, artçı değil" dedi.

‘5’E KADAR ÇIKABİLİR, DİKKATLİ OLMAKTA YARAR VAR’

Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü:

"Devamı gelmeyebilir. Zaten başlı başına büyük bir deprem sayılır. Kırsal kesimde, köy evlerinde hasar verebilecek büyüklükte bir deprem, inşallah can kaybı yaralanma yoktur. 20 saniyeye yakın bir sürede hissedildiğini düşünüyorum. Bunun da artçıları olacaktır. Artçıları 5’e kadar çıkabilir. Dikkatli olmakta yarar var. Resmi yetkililerin söylemlerine dikkat etmek gerekir. Benim tavsiyem bir süre dışarıda olmakta yarar var. Biraz açık alanlarda durmakta yarar var. 6 büyüklüğündeki depremin artçıları olacaktır."

Haberin Devamı

Malatyada 5.9 büyüklüğünde deprem oldu Çevre iller de hissetti, peş peşe açıklamalar

BÖLGEDE 30 ARTÇI SARSINTI

Malatya'nın Kale ilçesinde saat 10.46'daki 5,9 büyüklüğünde depremin ardından 30 artçı sarsıntı meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.46'daki 5,9 büyüklüğünde depremin ardından 30 artçı sarsıntı yaşandı. Artçı sarsıntıların 1,2 ila 3 büyüklüğü aralığında meydana geldiği belirlendi.

PROF. DR. HASAN SÖZBİLİR: HAREKETLİLİK BİRKAÇ AY SÜRER

DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.

6 sınırındaki depremlerin Türkiye için önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sözbilir, "Türkiye'de 6 büyüklüğünden sonraki depremlerde can ve mal kaybı yaşanabiliyor. Muhtemelen bu depremde can kaybı olmayacaktır ancak binalarda hasara neden olabilir. Deprem, 2020 Elazığ depremi ile 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş depreminin gerçekleştiği bölgenin arasında kalan bir noktada meydana geliyor. Bu bölgede, her iki depremde de kırılmayan parça vardı. Bilim insanlarının yaptığı çalışmada bu fayda 6.8'e kadar bir deprem bekleniyordu. Burada 6 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşmiş oldu. Bundan sonra artçı depremlerde gelecektir. Bu artçıların da 5 büyüklüğüne kadar gerçekleşme olasılığı var. O bölgedeki resmi makamların ne diyeceği önemli. Halkın binalara girip girmemesi yönünde, yetkililerin sözlerine kulak vermesi gerekiyor. Bölgedeki deprem hareketliliği ise birkaç ay sürer" dedi.

Haberin Devamı

Depremin çevre illerde hissedilmesine de değinen Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Türkiye'deki depremin neredeyse tamamı sığ odaklı. 10 ile 15 kilometre aşağıda oluyor. Buradan yüzeye geliyor. Sığ odaklı depremler geniş alanlarda hissedilir. Ülkemizin jeolojik yapısı da buna uygun. En az 100 kilometre yarıçapındaki alan etkileniyor. Burada önemli olan bölge halkının AFAD ve diğer yetkilerin söylemlerine göre hareket etmeleri" dedi.