GündemMalatya'da deprem 14 ili sarstı

Malatya'da deprem 14 ili sarstı

Paylaş
Malatya'da deprem 14 ili sarstı

Malatya’da dün saat 10.46’da 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Kale ilçesi olan deprem, 14 ilde hissedildi. Büyük korku ve paniğe neden olan deprem nedeniyle Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ’da 18 binada ağır hasar meydana geldi. Can kaybı yaşanmadı, 187 kişi hastanelere başvurdu. Beş ilde eğitime ara verildi.

Malatya’nın Kale ilçesinde dün saat 10.46’da 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Kayseri, Tunceli, Sivas, Erzincan, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Batman ve Bingöl’de de hissedilen ve akıllara 6 Şubat 2023’ü getiren deprem, büyük korku ve paniğe yol açtı. Saat 13.44’e kadar 77 artçı sarsıntı yaşandı. Depremin ardından vatandaşlar kendilerini dışarı atarken, Malatya, Elazığ, Şanlıurfa, Batman ve Adıyaman’da eğitime bir gün ara verildi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, depremin okullarda bir hasara yol açmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

PANİK YARALANMALARI

Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ’da 18 binada ağır hasar meydana geldi. Kale’de tek katlı bir evin yan tarafına yapılan ek balkonda çökme oldu. Elazığ’da bir kısmı hasar gören bir binadan 4 kişi sağ olarak kurtarıldı. Malatya’nın Kale ve Pütürge ilçelerinde dağlardaki kayalar yola düştü. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 187 kişinin deprem sonrası hastanelere başvurduğunu, 43 kişinin gözetim altında olduğunu açıkladı. Yerlikaya, AFAD’ın 55 araç, 210 personelle, jandarma ve emniyetin 3 İHA ve 1 insanlı keşif uçağıyla saha tarama çalışmaları yapıldığını da belirtti.

Malatya'da 5.9 büyüklüğünde korkutan deprem: Çevre illerde de hissedildi

MALATYA FAYI

Sürgü fayı olarak da bilinen 160 kilometre uzunluğundaki Malatya fayı; Sürgü’den başlıyor, Kemaliye’ye kadar uzanıyor. Ovacık fayıyla birleşiyor, toplamda 220 kilometrelik bir fay oluşturuyor.

Haberin Devamı

Malatyada deprem 14 ili sarstı

MALATYA

Malatya’nın Kale ve Pütürge ilçelerinde dağlardaki kayalar yola düştü.

 Malatyada deprem 14 ili sarstı

ŞANLIURFA

Şeyhçoban kırsal Mahallesi’ndeki bir evin sonradan yapılan balkon şeklindeki eklentisi kısmi olarak çöktü. Hatice Kılıç yaralandı.

 Malatyada deprem 14 ili sarstı

ELAZIĞ

Elazığ’da bir apartmanın 2’nci katında bulunan işyerindeki bir kişi panikle balkona çıkarak aşağıya sarktı.

NACİ GÖRÜR: ENDİŞE YOK

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, “Deprem Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde. 2020’de Elazığ depremi nedeniyle bu fay büyük ölçüde kırılmıştı. Muhtemelen bu deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok” dedi. Elazığ ve Malatya’da afet boyutunda bir deprem beklemediğini vurgulayan Görür, “Son depremlerde zarar gören, hasar gören binalardan uzak durun. Bunlarda yıkım olabilir” uyarısı yaptı. /İHA

HASAN SÖZBİLİR: BEKLİYORDUK

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Deprem, 2020 Elazığ depremiyle, 6 Şubat 2023 depreminin gerçekleştiği bölgenin arasında kalan bir noktada meydana geldi. Bu bölgede her iki depremde de kırılmayan parça vardı. Bu fayda 6.8’e kadar bir deprem bekleniyordu” dedi. “Bundan sonra artçı depremler gelecektir, 5 büyüklüğüne kadar gerçekleşme olasılığı var” diyen Sözbilir, bölgedeki deprem hareketliliğinin birkaç ay süreceğini de belirtti. / DHA

Haberin Devamı